Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Barokní zámek v Liběšicích nikdo nechce, půjde už podruhé do dražby

  11:04
Ústecký kraj se už dva roky snaží prodat barokní zámek v Liběšicích na Litoměřicku, zatím však bez úspěchu. Předtím tu byl ústav pro mentálně postižené. Obyvatelé Liběšic s jeho uzavřením dodnes nesouhlasí, vadí jim, že zámek jenom chátrá.

Za masivními vraty pomalu chátrá trojkřídlý barokní zámek z poloviny 18. století, který stojí na návsi Liběšic. Uvnitř budovy už ale kromě pískovcových portálů, kamenných schodů a zábradlí nic původního nezůstalo. 

Dnes jsou zámecké místnosti žluté, zelené či červené, koupelny obložené oranžovými nebo bílými kachlíčky a v některých oknech jsou mříže. To proto, aby z místností nemohl nikdo utéct, protože zámek řadu let fungoval jako ústav pro mentálně postižené. 

Poslední obyvatelé opustili ústav před dvěma lety, kdy se jej Ústecký kraj jako vlastník rozhodl zrušit. Od té doby se ho i s přilehlými pozemky snaží prodat. Do první dražby se nikdo nepřihlásil. 

„Ve čtvrtek 23. listopadu proběhne druhá dražba liběšického zámku s nejnižší cenou 40,2 milionu korun,“ uvedla mluvčí kraje Lucie Dosedělová.

Zámek Liběšice

  • první zámek tu nechal vybudovat v polovině 16. století Karel Dubanský z Duban
  • od roku 1623 sloužil jako rezidence jezuitského řádu
  • jezuité zámek v první polovině 18. století přebudovali do dnešní barokní podoby
  • po zrušení řádu byl majitelem panství šlechtic Ferdinand Lobkowicz a po něm průmyslník Josef Schroll
  • Schrollovi potomci zámek drželi do roku 1945, kdy byl znárodněn
  • od roku 1958 je chráněn jako kulturní památka

Vedení obce ani místní se zavřením ústavu nesouhlasí. Vadí jim, že dominanta Liběšic je ve špatném stavu a nic se s ní neděje. Mnoho místních navíc přišlo o zaměstnání. 

„Došlo k tomu, na co jsem krajské zastupitelstvo upozorňovala, že až pacienti zámek opustí, už bude jen chátrat. Někteří nám letos při volbách říkali, že by se rádi vrátili. Naši obyvatelé litují, protože se jim práce tam líbila,“ přibližuje starostka Alena Knobová.

Po znárodnění domov důchodců

Zámecké sídlo si nechali v letech 1738 až 1752 vybudovat jezuité, pravděpodobně podle projektu Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Po zrušení řádu v roce 1773 přešly budovy pod náboženský a studijní fond. 

Téměř o sto let později je koupil Ferdinand Lobkowicz. Do dnešní podoby je upravil průmyslník Josef Schroll, který budovy vlastnil od roku 1871. Po 2. světové válce byl zámek znárodněn a fungoval jako domov pro důchodce.

„Jako děti jsme si chodili hrát s pacienty do zámku. V parku byli pávi a labutě. Dokud se o zámek staraly jeptišky, byl krásný a udržovaný. Pacienti s nimi pracovali i v zahradě. Pak je vyhnali a přišly zdravotní sestry, které se starat přestaly,“ vypráví Irena Kadlecová, která v Liběšicích vyrůstala.

V areálu je několik památkově chráněných budov. Jednou z nich je i secesní skleník, který stojí hned u vstupní brány. Památkáři v něm ani nedoporučují doplnit vypadané vitráže, protože podle jejich názoru by konstrukce nemusela tíhu skla vydržet.

„V Liběšicích žiju celý život. Pamatuji si, jak jsme s Pionýrem do zámku chodili. Hlavně se nám líbil skleník, kde se pěstovaly exotické rostliny a citrusy. Mrzí mě, v jakém stavu je celý zámek teď,“ uzavírá Vlasta Gernatová.

  • Nejčtenější

Vyměním blinkr za kávu. Lidé si předávají špatně doručené zásilky

Zákazníci chomutovské Zásilkovny v těchto dnech řeší neobvyklou situaci. Na výdejních místech služby a v jejích Z-boxech si sice vyzvednou balík na své jméno, ovšem až poté zjistí, že obsah je jiný,...

24. července 2024  15:06

Stát končí s investicemi do okolí jezera Milada. Města neví, co bude dál

U jezera Milada nedaleko Ústí nad Labem chybí i devět let po zpřístupněný širší zázemí pro rekreanty, dostatek služeb nebo záchytné parkoviště. A hned tak se to nezmění. Státní podnik Diamo, který...

22. července 2024  9:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hradec - Teplice 1:0, gól hostů v závěru kuriózně neplatil, pak se trefil Spáčil

Devadesát minut nudy, v nastavení pak nevídané drama. Tepličtí fotbalisté v úvodním dějství nového ročníku v Hradci Králové v samém závěru skórovali, ale na doporučení videoasistenta gól kvůli...

21. července 2024  19:40,  aktualizováno  21:55

Na Lounsku se srazil minibus s autem, mezi zraněnými jsou ženy z věznice

Nehoda minibusu a osobního auta u Lubence na Lounsku si dnes odpoledne vyžádala dvanáct zraněných. Čtyři lidi s podezřením na středně vážná až vážná zranění odvezli záchranáři do nemocnice v Mostě. V...

19. července 2024  13:07,  aktualizováno  17:04

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

OBRAZEM: Krásky, rychlé stroje, bouračky i prezident. Superbiky v Mostě bavily

Víkendové mistrovství světa superbiků v Mostě mělo zase šmrnc. Davy fanoušků včetně pochodujících Turků, v paddocku krásné hostesky, na startovním roštu na rozdíl od formule 1 stále grid girls, na...

22. července 2024  12:21

Muž na Děčínsku zemřel po ranách nožem, policie podezřelého obvinila z vraždy

Kriminalisté v Ústeckém kraji vyšetřují vraždu, k níž došlo ve čtvrtek večer na Děčínsku. Podezřelým je jednadvacetiletý muž, který podle serveru CNN Prima News ubodal svého otčíma. Policisté ho...

26. července 2024  9:15,  aktualizováno  14:40

Šestá litvínovská sezona pro Zygmunta: Našel jsem druhý domov

Je mu teprve 24 let, v hokejovém Litvínově však přidá už šestou sezonu. Polský útočník Pawel Zygmunt se dohodl se semifinalistou letošní extraligy na prodloužení kontraktu o další rok.

26. července 2024  14:05

Na Litoměřicku při požáru bytu zemřela seniorka, patrně kouřila v posteli

Při požáru bytu v panelovém domě v Roudnici nad Labem na Litoměřicku ve čtvrtek večer zemřela jeho majitelka. Podle prvotních zjištění žena v důchodovém věku pravděpodobně kouřila v posteli.

26. července 2024  8:59

Hit před bitvou. Kabáti v Teplicích před Spartou představí novou hymnu

Zpívá celý stadion! Na fotbale v Teplicích zazní před sobotním ligovým hitem s mistrovskou Spartou i potenciální hit hudební. Skupina Kabát, která vzešla z lázeňského města na severu Čech a několik...

25. července 2024  19:05,  aktualizováno  26.7 8:42

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....