(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Mountfield

Další města v kraji nabídnou lidem bezplatné zapůjčení kompostérů

  • 1
V Ústí nad Labem si mohou občané zadarmo půjčovat kompostéry už řadu let. Nyní se přidají i další města, která nabídnou lidem kompostéry i vermikompostéry pro efektivnější třídění odpadu.

V Jílovém na Děčínsku získala loni radnice z Operačního programu životního prostředí 500 kompostérů o objemu 900 litrů. O nádobu si může zažádat každý majitel rodinného domu či rekreačního objektu, ale i vlastník nebo nájemce pozemku. 

Podobný systém funguje už řadu let třeba i v Ústí nad Labem, kde si mohou občané půjčit nádoby až na pět let. Jedinou podmínkou je, že musejí mít trvalé bydliště na území města.

O pořízení domácích nádob na kompostování odpadu nyní uvažují i v Krupce na Teplicku, kde dokonce spustili na toto téma anketu na facebookové stránce města. 

„Oslovila nás firma, která provozuje domácí kompostéry, a zjišťujeme, zda by o ně byl mezi našimi občany zájem. Pokud se ukáže, že ano, první nádoby bychom mohli do domácností dodat někdy v průběhu dubna,“ uvedl starosta Zdeněk Matouš.

Kraj rozdělí přes 9 milionů

Krupka by chtěla kompostéry pořídit podobně jako Jílové s přispěním Operačního programu životního prostředí. 

„Dotace činí až 90 procent, zatímco podíl města je pouze 10 procent. Uvidíme ale nejprve, jaký o to bude mezi lidmi zájem. Pokud se přihlásí dvacet lidí, tak to asi nemá smysl,“ poznamenal Matouš.

Kompostéry pro své obyvatele chce zakoupit i Litvínov, který získá dotaci pro změnu od Ústeckého kraje. Radnice odhadla náklady na pořízení na 1,4 milionu korun a požádala o 980 tisíc, nakonec dostane půl milionu. 

Celkově letos Ústecký kraj rozdělí městům a obcím na kompostéry, vermikompostéry (v těch se kompostuje s pomocí žížal, pozn. red.) a štěpkovače a také na úpravy sběrných dvorů téměř 9 milionů korun.