Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. | foto: Václav Sojka

Policisté i ochránci dohlédnou na klid při hnízdění chráněných sokolů

  • 1
Prvních šest párů kriticky ohrožených sokolů se vrátilo do CHKO České středohoří. Jedna samice si ke hnízdění stejně jako loni vyhlédla oblast Výřích skal v Průčelské rokli, která se nachází v ústecké části Brná. Letos poprvé její klid kromě strážců přírody a pracovníků CHKO budou hlídat i policisté.

„Sokolí samice, s velkou pravděpodobností ta, která v Průčelské rokli hnízdila i loni, se na skalní římse vyskytuje pravidelně. Loni i předloni zde hnízdění nebylo úspěšné. Samice, která je v raných fázích hnízdění velmi citlivá, byla vyrušena horolezci a hnízdo opustila,“ uvedl ředitel CHKO Petr Kříž.

Celá chráněná oblast, kde kromě sokolů hnízdí i ohrožený výr velký, je v době hnízdění od března do konce června uzavřena návštěvníkům, aby ptáci mohli v klidu vyvést mláďata. Oblast Výřích skal bude letos pod zvýšeným dohledem.

„Vzhledem ke špatným zkušenostem s neukázněnými návštěvníky pomohou klid pro sokoly zajišťovat i policisté z Brné. Celá oblast je již vymezena páskou. Sokolům nejvíce vadí pohyb nad a v úrovni jejich hnízda. Proto je nejrizikovější přístup z horní části skal, kde se nachází několik vyhlídek,“ řekl  Kříž.

Dočasný zákaz lezení

Pracovníci CHKO nyní připravují rozpis kontrol. „V optimálním případě bude v Průčelské rokli každý den někdo, kdo bude případné návštěvníky informovat o tom, proč se k Výřím skalám nesmí,“ přiblížil zoolog Michal Porteš.

K varováním pro horolezce se letos připojil také Český horolezecký svaz Severozápadní Čechy, protože lezecká cesta vede blízko hnízda na Výřích skalách. 

„Naše členy pravidelně informujeme o všech dočasných uzavírkách lezeckých oblastí. V tomto roce navíc explicitně upozorňujeme na Výří skály, kde loni pár jedinců opakovaně zákaz porušovalo. Je to pro mě osobně nepochopitelné, ale naštěstí je takovéto jednání mezi horolezci mimořádnou výjimkou,“ upozornil předseda svazu Pavel Suchopárek.

Vhodné hnízdo vybírá samice

U sokolů si vhodné místo pro hnízdění vybírá samice. Zpravidla volí prostory ve skalnatých a horských oblastech, nepohrdne však třeba ani starou hradní věží. 

„Sokolí samice se však v posledních letech stávají průkopnicemi nových trendů v bydlení. Stále častěji hnízdí i na průmyslových stavbách, zejména na jejich komínech,“ poznamenal Kříž.

Hnízda tak už mají například na komínech elektráren v Ledvicích, Počeradech, Prunéřově i Tušimicích. Poslední dva roky hnízdili u komína společnosti Termo Děčín. 

„Zatím se nevrátili, jakmile přiletí, vyřešíme také letos přímý přenos jejich hnízdění,“ slíbil šéf obchodu teplárny Radim Štěpka.

Tato místa už sice nejsou součástí CHKO, ale její pracovníci i zde sokolům pomáhají, stavějí jim budky a sledují je. 

V celé oblasti, o kterou se stará CHKO Středohoří, bylo předloni 90 sokolích párů a 70 z nich zahnízdilo a vyvedlo 121 mláďat. To byl zatím rekord, ovšem loňský výsledek bude po sečtení zřejmě ještě lepší.