Třiatřicet dnů rostl pod diodami na vesmírné stanici ISS salát, který dnes skončí na stole posádky. Bude to poprvé, co lidé mimo atmosféru naší planety vyprodukují vlastní jídlo a přímo ho ochutnají. Astronauti však snědí jen polovinu úrody, zbytek zamrazí a připraví k převozu na Zemi na další analýzy.
Není to první jídlo vypěstované na ISS, to má na svědomí posádka Expedice 39, která na stanici byla v minulém roce. Salát byl vypěstován v květnu minulého roku a v říjnu zamířil s dalším nákladem z oběžné dráhy na povrch. Salát, který je na menu dnes, se začal pěstovat 8. července, a jeho semínka předtím strávila na stanici celých 15 měsíců.
Zařízení, ve kterém se salát pěstoval, je osázeno modrými, zelenými a červenými LEDkami a vyrobila ho firma Orbital Technologies. Zelená je spíše jen podpůrná barva, protože zlepšuje lidské vnímání pěstované zeleniny, hlavní díl práce odvádějí účinnější červené a modré diody.
Pěstování plodin v přísně kontrolovaném a vysloveně umělém prostředí není výsada NASA, jak dokládá třeba reportáž kolegy Nývlta z Japonska. V tomto ohledu není zařízení nijak unikátní. Ale zkoušky této technologie v mikrogravitaci samozřejmě přímo souvisí s plány na cesty ke vzdálenějším tělesům naší sluneční soustavy, především Marsu.
V NASA se (alespoň zatím) nepočítá nijak reálně s tím, že by si cestovatelé mohli vypěstovat všechnu nebo alespoň většinu potravy. Vlastní plodiny by měly zvednout posádce náladu a být také zdrojem antioxidantů, které by mohly pomoci omezit vliv kosmického záření na organismus. Proto se kromě salátu zmiňují třeba rajčata nebo borůvky, tedy právě potraviny bohaté na antioxidanty.
Kromě přípravy salátu má dnes posádka ISS ještě jeden poměrně nezvyklý úkol: Genadij Padalka a Michalij Kornijenko dnes budou také mýt okna. Jedním z jejich úkolů na plánované šestihodinové vycházce bude totiž skutečně i očistit průzory na povrchu stanice z vnějšku. Kromě toho vymění některé experimenty na povrchu stanice a udělají snímky pro vnější inspekci ruských modulů.