Volejbalista Lébl slíbil články o italské lize

Perugia - Ostrý start nové stálé přílohy volejbal.idnes.cz obstaral v pondělí on-line rozhovor s reprezentačním blokařem Martinem Léblem. Nejlepší český volejbalista posledních let čtenářům odpovídal ze svého bytu v italské Perugii, kde už druhým rokem působí v tamním klubu hrajícím nejprestižnější volejbalovou ligu na světě.

Odpovědi Martina
Lébla najdete ZDE

"Překvapuje mě, kolik přišlo dotazů," hlásil Martin Lébl do telefonu, když měl za sebou hodinový maraton sepisování odpovědí. Už předtím si v jedné z odpovědí posteskl: "Docela se u toho potím."

Zvládl odpovědět na 67 dotazů, takže se rozhovorem prokousával rychlostí více jak jedna otázka za minutu. "Potěšilo mě, že všechny byly veskrze pozitivní."

Čtenáři se vyptávali na volejbalové zážitky i na soukromí, Martinovi se po internetu přihlásilo i několik kamarádů. Nejčastěji z dávného angažmá v severočeské metropoli. "Na Ústí mám skvělé vzpomínky," svěřil se.

Z rozhovoru vyplynulo, že se ve svých 23 letech začíná usazovat. "Už mám opravdu jenom jednu dívku," prozradil. V další odpovědi ještě upřesnil, že partnerka s ním v Itálii žije.

Zájemcům o italský volejbal Lébl poradil, že nejlepší informace najdou na adrese: www.legavolley.it, a slíbil: "Budu vás prostřednictvím těchto stránek o Itálii informovat."

A která otázka dvoumetrovému blokaři utkvěla v paměti? "Asi dotaz na to, jestli bychom v Dřevěnici uchlastali italské volejbalisty," zasmál se.

Kdo je Martin Lébl?
Třiadvacetiletý blokař je řadu let výraznou osobností českého volejbalu. Reprezentoval už na evropském šampionátu v roce 1999 a o rok později se spolu s Michalem Palinkem zúčastnil olympijského turnaje v plážovém volejbalu na hrách v Sydney.

Martin LéblMARTIN LÉBL
Post:
blokař
Narozen: 12. 4. 1980
Výška: 201 cm
Váha: 108 kg
Klub: Peruggia (Itálie)

Doma vyhrál poslední dva ročníky ankety Volejbalista roku. To bylo za léta 2001 a 2002. Na výsledky za loňský rok se čeká až na únorové vyhlášení, ale Lébl bude znovu jedním z favoritům.

Přitom má za sebou zvláštní rok. Vše začalo neplánovaným odchodem od plážového volejbalu k šestkové reprezentaci, pokračovalo mimořádným úspěchem ve Světové lize, a z pohledu českého fanouška vše skončilo těžkým virovým onemocněním, jež jej připravilo o start na mistrovství Evropy. Mimo to však Martin stihl ještě podávat výborné výkony v italské lize.

V létě měl v plánu bojovat společně s Přemyslem Kubalou o účast na OH v plážovém volejbalu, ale po dodatečném zařazení české "šestkové" reprezentace do Světové ligy se nechal přemluvit k návratu do haly.

V prestižní soutěži výrazně pomohl své zemi k senzačnímu čtvrtému místu. A sám se stal nejlépe smečujícím hráčem finálového turnaje.

Měl být oporou i na zářijovém mistrovství Evropy, ale z dovolené v Egyptě si přivezl angínu virového původu, a na několik týdnů se musel volejbalu vzdát. Absence jedné z nejvýraznějších postav načala erozi úspěšného týmu, který pak ještě bez několika dalších stabilních hráčů na evropském šampionátu vyhořel.

"Kdyby jel Lébl, mohlo všechno dopadnout jinak," shodovali se mnozí. Někteří hráči by možná po boku vůdce přemohli drobné zdravotní komplikace, jiní by s jeho výkony rostli...

"Nechci hodnotit, jak moc jsem mužstvu chyběl. Z týmu nás vypadlo víc," řekl po šampionátu sám Lébl. Tým v Německu vyhrál jediné střetnutí, a zavřel si dveře i k možnému boji o olympijské hry.

Přesto Martin Lébl považuje loňský rok z reprezentačního hlediska za vydařený. "Úspěch z Madridu, kde jsme skončili ve Světové lize čtvrtí, musí převážit. Šlo o srovnatelnou soutěž s mistrovstvím světa. Úspěchu si osobně moc cením. A že se nedařilo na Evropě, to mělo objektivní příčiny. Šlo o souhru okolností, které se prostě sešly v jednu nevhodnou chvíli."

Také s výkony v klubu může být urostlý blokař spokojen. Loni byl coby nováček třetím nejlepším blokařem soutěže, letos toto hodnocení vede. S týmem RPA Perugia se drží v první polovině tabulky, což tým potvrdil i včerejším vítězstvím 3:1 na půdě týmu Latina.

V italské lize už není jediným Čechem, v létě sem přišel další reprezentační blokař Michal Rak. Bývalý hráč Odolena Vody se drží dokonce s Trentem už delší čas na prvním místě ligové tabulky.

O dění v italském volejbalu přislíbil Martin Lébl informovat čtenáře stránek volejbal.idnes.cz v pravidelných článcích, které budou vycházet každé dva týdny. V mezidobí bude stejnou službu pro čtenáře připravovat někdo z českých legionářů působících ve Francii.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž