Australský los: Krejčíková se utká s Petkovicovou, Kvitovou čeká Cirsteaová

  7:13aktualizováno  10:04
Barbora Krejčíková se v prvním kole tenisového Australian Open střetne s Němkou Andreou Petkovicovou, Petru Kvitovou vyzve Rumunka Sorana Cirsteaová. Světová jednička Novak Djokovič by se podle losu měla utkat s dalším Srbem Miomirem Kecmanovičem. Stále ale není jisté, zda si v Melbourne zahraje.

Petra Kvitová v 1. kole turnaje v Sydney. | foto: Profimedia.cz

Papírově nejtěžší soupeřku má z českých tenistek Kateřina Siniaková, která se střetne s šestou nasazenou hráčkou a finalistkou Turnaje mistryň Anett Kontaveitovou z Estonska, s kterou prohrála čtyři z pěti zápasů.

Markéta Vondroušová bude hrát s domácí Priscillou Honovou (223. WTA), jež před týdnem porazila v Adelaide překvapivě Kvitovou a na Australian Open dostala divokou kartu.

Tereza Martincová se utká při premiéře v hlavní soutěži Australian Open s Lauren Davisovou z USA (95.) a Marie Bouzková se pokusí připsat si teprve druhou výhru v hlavní soutěži dvouhry na grandslamovém turnaji proti hráčce z kvalifikace.

Krejčíková povolila Garciaové jen dvě hry a v Sydney je v semifinále

Loňská vítězka Roland Garros Krejčíková bude hrát hlavní soutěž Australian Open ve dvouhře potřetí a v předešlých dvou letech došla do druhého kola. S Petkovicovou (72. WTA) se utkala jednou a loni ve druhém kole US Open vyhrála ve dvou setech.

V případném čtvrtfinále by mohla Krejčíková narazit na Španělku Paulu Badosaovou a v semifinále na světovou jedničku, domácí Ashleigh Bartyovou. Největší favoritka turnaje začne s hráčkou kvalifikace a v osmifinále může hrát s obhájkyní titulu Japonkou Naomi Ósakaovou.

Barbora Krejčíková ve čtvrtfinále turnaje v Sydney.

Finalistka turnaje z roku 2019 Kvitová se znovu po roce na Australian Open potká s Cirsteaovou. Loni s aktuálně 38. hráčkou světa prohrála ve druhém kole ve třech setech. Od té doby se spolu nepotkaly. Celkově vede Kvitová vzájemnou bilanci 5:3.

Zatím jediný český zástupce v mužské dvouhře Jiří Veselý má za soupeře na divokou kartu startujícího Stefana Kozlova z USA. Z kvalifikace mohou postoupit Tomáš Macháč a Jiří Lehečka.

Los Australian Open byl o hodinu a čtvrt odložen. Organizátoři turnaje to zdůvodnili nejistotou ohledně toho, zda vláda podruhé nezruší Djokovičovi vízum. Nakonec se ale losování uskutečnilo.

Pokuta, nebo i vězení. Djokovič si zadělal na potíže rovněž v Srbsku

Srbský obhájce titulu, jehož start stále není jistý kvůli možnosti odebrání víza, má ve své části pavouka Itala Mattea Berrettiniho a především v semifinále jednoho z dvojice Němec Alexander Zverev, Rafael Nadal. Španěl může stejně jako Srb získat rekordní 21. grandslamový titul.

Ve druhé půlce jsou druhý nasazený Daniil Medveděv z Ruska, jeho krajan Andrej Rubljov, Řek Stefanos Tsitsipas či norský tenista Casper Ruud.

Covidové restrikce: hlavní dvě arény na Australian Open budou mít sníženou kapacitu na polovinu

Hlavní dvě arény na tenisovém Australian Open budou moct diváci zaplnit maximálně z poloviny. Organizátoři úvodního grandslamu sezony tímto rozhodnutím zareagovali na aktuální opatření proti šíření koronaviru v Melbourne. Turnaj začne v pondělí.

Omezení se bude týkat Areny Roda Lavera pro téměř 15 tisíc diváků a Areny Margaret Courtové, která pojme 7 500 fanoušků.

Arena Roda Lavera a panorama Melbourne během semifinále Australian Open v roce 2019. Tolik diváků letos určitě do hlediště nedorazí.

"Pořád očekáváme vysokou návštěvnost. Věříme opatřením proti covidu, která jsme zavedli," uvedl zástupce australského tenisového svazu Ben Slack v tiskové zprávě.

Návštěvníci turnaje musejí nosit roušky s výjimkou konzumace jídla a pití. Ve vnitřních prostorách budou muset dodržovat rozestupy.

Ve státě Victoria přibylo přes 37 tisíc nakažených koronavirem, zhruba o tři tisíce méně než o den dříve. V celé Austrálii počet nových případů vinou varianty omikron dosáhl rekordní hodnoty víc 147 tisíc.

Autoři: ,

OH 2024 v Paříži: Program, české naděje i sportoviště

Letní olympijské hry v roce 2024 se uskuteční v Paříži od pátku 26. července do neděle 11. srpna 2024. Francouzská metropole už OH hostila v letech 1900 a 1924. Poprvé se zde bude soutěžit o olympijské medaile v breakdance, naopak z programu byly vyřazeny karate, baseball a softbal.

Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková, Karolína Muchová, Linda Nosková, Tomáš Macháč, Jakub Menšík, Adam Pavlásek

  • Nejčtenější

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Smráká se nad Pogačarem s Vingegaardem? Novinka zaujala i Armstrongova kata

Úsměvná historka na úvod. Nedělní ráno v Aspenu v Coloradu. Jistý Lance Armstrong sedí v křesle a nevěřícně sleduje dojezd královské pyrenejské etapy na Plateau de Beille. Kulí oči na letícího Tadeje...

19. července 2024  7:59

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Absolutní dominance. Pogačar je potřetí šampionem Tour, kraloval i časovce

Tour de France 2024 je minulostí. 111. ročník vyvrcholil netradičně kopcovitou časovkou z Monaka do Nice. Stejně jako Tadej Pogačar dominoval uplynulým třem týdnům, nenašel přemožitele ani v nedělní...

21. července 2024  14:35,  aktualizováno  19:59

České trio na odchodu z NHL? Nabídky se nehrnou, řeší se návraty do Evropy

Martin Nečas není jediný, kdo čeká v NHL na smlouvu. Zatímco jeho pokračování mezi hokejovou elitou lze považovat za stoprocentní, další Češi takovou jistotu nemají. Proto není divu, že se jména...

23. července 2024  13:07

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vajíčka a klobásky na příděl. Je to málo, kritizují sportovci olympijskou kantýnu

Jídelna v olympijské vesnici v Paříži je pod palbou stížností sportovců. Provoz v metropoli země proslavené svou gastronomií musel zvětšit porce a zlepšit dodávky potravin poté, co si někteří...

25. července 2024  12:46

Na pivo s olympioniky. Český dům opět vyčnívá a z okolí slyšíte: Magnifique!

Paříž (Od našeho zpravodaje) Český dům v Paříži otevřel. Jaké je útočiště českých sportovců a fanoušků? Jedním slovem? Krásné, jak se včera shodli premiér Petr Fiala, olympijská šampionka Kateřina Neumannová nebo ambasadorka Eva...

27. července 2024  6:36

1. DEN OH: Zahájí střelci i tenisté, Rohana čeká první krok za obhajobou

Sledujeme online

Hned devatenáct českých olympioniků se den po velkolepém zahájení Her zapojí do sportovních klání. Tenisty čekají v Paříži první souboje ve dvouhře i čtyřhře. V kvalifikacích se představí ráno...

27. července 2024  6:30

Ostuda, úsvit a co letos? O hodinách obav, kdy se z Paříže stala pevnost

Paříž (Od našeho zpravodaje) Na nádraží Gare Montparnasse v pátečním ránu posedávají lidé na schodech i na zemi, dožadují se dalších informací, z reproduktorů se však ozývají hlášení typu: „Dalších pět vlaků bylo zrušeno.“...

27. července 2024  5:59

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....