Petra Kvitová v 1. kole turnaje v Sydney. | foto: Profimedia.cz

Australský los: Krejčíková se utká s Petkovicovou, Kvitovou čeká Cirsteaová

  • 8
Barbora Krejčíková se v prvním kole tenisového Australian Open střetne s Němkou Andreou Petkovicovou, Petru Kvitovou vyzve Rumunka Sorana Cirsteaová. Světová jednička Novak Djokovič by se podle losu měla utkat s dalším Srbem Miomirem Kecmanovičem. Stále ale není jisté, zda si v Melbourne zahraje.

Papírově nejtěžší soupeřku má z českých tenistek Kateřina Siniaková, která se střetne s šestou nasazenou hráčkou a finalistkou Turnaje mistryň Anett Kontaveitovou z Estonska, s kterou prohrála čtyři z pěti zápasů.

Markéta Vondroušová bude hrát s domácí Priscillou Honovou (223. WTA), jež před týdnem porazila v Adelaide překvapivě Kvitovou a na Australian Open dostala divokou kartu.

Tereza Martincová se utká při premiéře v hlavní soutěži Australian Open s Lauren Davisovou z USA (95.) a Marie Bouzková se pokusí připsat si teprve druhou výhru v hlavní soutěži dvouhry na grandslamovém turnaji proti hráčce z kvalifikace.

Krejčíková povolila Garciaové jen dvě hry a v Sydney je v semifinále

Loňská vítězka Roland Garros Krejčíková bude hrát hlavní soutěž Australian Open ve dvouhře potřetí a v předešlých dvou letech došla do druhého kola. S Petkovicovou (72. WTA) se utkala jednou a loni ve druhém kole US Open vyhrála ve dvou setech.

V případném čtvrtfinále by mohla Krejčíková narazit na Španělku Paulu Badosaovou a v semifinále na světovou jedničku, domácí Ashleigh Bartyovou. Největší favoritka turnaje začne s hráčkou kvalifikace a v osmifinále může hrát s obhájkyní titulu Japonkou Naomi Ósakaovou.

Barbora Krejčíková ve čtvrtfinále turnaje v Sydney.

Finalistka turnaje z roku 2019 Kvitová se znovu po roce na Australian Open potká s Cirsteaovou. Loni s aktuálně 38. hráčkou světa prohrála ve druhém kole ve třech setech. Od té doby se spolu nepotkaly. Celkově vede Kvitová vzájemnou bilanci 5:3.

Zatím jediný český zástupce v mužské dvouhře Jiří Veselý má za soupeře na divokou kartu startujícího Stefana Kozlova z USA. Z kvalifikace mohou postoupit Tomáš Macháč a Jiří Lehečka.

Los Australian Open byl o hodinu a čtvrt odložen. Organizátoři turnaje to zdůvodnili nejistotou ohledně toho, zda vláda podruhé nezruší Djokovičovi vízum. Nakonec se ale losování uskutečnilo.

Pokuta, nebo i vězení. Djokovič si zadělal na potíže rovněž v Srbsku

Srbský obhájce titulu, jehož start stále není jistý kvůli možnosti odebrání víza, má ve své části pavouka Itala Mattea Berrettiniho a především v semifinále jednoho z dvojice Němec Alexander Zverev, Rafael Nadal. Španěl může stejně jako Srb získat rekordní 21. grandslamový titul.

Ve druhé půlce jsou druhý nasazený Daniil Medveděv z Ruska, jeho krajan Andrej Rubljov, Řek Stefanos Tsitsipas či norský tenista Casper Ruud.

Covidové restrikce: hlavní dvě arény na Australian Open budou mít sníženou kapacitu na polovinu

Hlavní dvě arény na tenisovém Australian Open budou moct diváci zaplnit maximálně z poloviny. Organizátoři úvodního grandslamu sezony tímto rozhodnutím zareagovali na aktuální opatření proti šíření koronaviru v Melbourne. Turnaj začne v pondělí.

Omezení se bude týkat Areny Roda Lavera pro téměř 15 tisíc diváků a Areny Margaret Courtové, která pojme 7 500 fanoušků.

Arena Roda Lavera a panorama Melbourne během semifinále Australian Open v roce 2019. Tolik diváků letos určitě do hlediště nedorazí.

"Pořád očekáváme vysokou návštěvnost. Věříme opatřením proti covidu, která jsme zavedli," uvedl zástupce australského tenisového svazu Ben Slack v tiskové zprávě.

Návštěvníci turnaje musejí nosit roušky s výjimkou konzumace jídla a pití. Ve vnitřních prostorách budou muset dodržovat rozestupy.

Ve státě Victoria přibylo přes 37 tisíc nakažených koronavirem, zhruba o tři tisíce méně než o den dříve. V celé Austrálii počet nových případů vinou varianty omikron dosáhl rekordní hodnoty víc 147 tisíc.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga