Lepší o tři vteřiny druhý, než vyhrát v klidu. Pech o pravém závodění i rivalovi

  13:18
Po sezoně, která pro něj byla jednou z nejpovedenějších v kariéře, si musel nařídit klid a začátkem října podstoupil operaci ramene. To si plzeňský pilot Václav Pech poranil už při dubnové Rallye Šumava, druhém podniku mistrovství ČR v automobilových soutěžích.
Václav Pech (vpravo) a Petr Uhel zvítězili v dramatickém závěru na Rallye...

Václav Pech (vpravo) a Petr Uhel zvítězili v dramatickém závěru na Rallye Pačejov | foto: ČTK

„Jmenuje se to prasklá manžeta rotátoru v levém rameni. Do té doby jsem nikdy neslyšel, že něco takového v těle vůbec mám,“ usmívá se šestačtyřicetiletý Pech.

Další závody absolvoval pod práškami a injekcemi, přesto pilot plzeňského EuroOil Teamu se spolujezdcem Petrem Uhlem válel. Vyhráli pět ze sedmi podniků letošního kalendáře domácího šampionátu, což by znamenalo suverénní titul. Jenže jejich výsledky s Fordem Focus WRC se nepočítaly, auta kategorie WRC totiž do celkového hodnocení nesmí zasahovat.

Českem projede král Sébastien II., ikona rallye se ukáže nejen v Chuchli

Operace byla nevyhnutelná?
Lékaři mi vysvětlili, že mi v rameni chybí něco jako úpon. Vaz, který se musí sesponkovat. Nebylo to akutní, mohlo se počkat až na konec sezony. Operace dopadla dobře, teď musím odpočívat, rekonvalescence bude chvíli trvat. Ale mám slíbeno, že do práce můžu, jen ruku budu mít nějaký čas přivázanou k břichu.

Hodně vás zranění limitovalo při závodění?
Závodní auto jsem mohl paradoxně řídit celkem v klidu. Měl jsem jen nějakou injekci, abych nechytil zánět. Větší problém byl řídit sériové auto, protože tam jsou ty pohyby úplně jiné. Třeba natáhnout levou ruku pro propisku, to byl problém. Chyběl úpon, který dělá určitou činnost. S bolestí jsem se učil žít, ale ruka postupně slábla, jak si člověk stále víc ulevoval. Takže operaci jsem si pak už sám nařídil.

Je šance, že byste stihl tradiční Pražský Rallysprint, který se koná začátkem prosince?
Chtěl bych, není to vyloučené. Ale pan primář říkal, že se teprve uvidí, jak se ruka bude hojit. Je to padesát na padesát.

Václav Pech ve svém voze

Máte za sebou skvělou sezonu, ovládl jste pět podniků domácího šampionátu ze sedmi. Nemrzí vás přece jen, že jste nemohl zasáhnout do celkového pořadí a jet o český titul?
Bez možnosti bojovat o titul jsme jeli druhou sezonu. A musím říci, že už mi to přestalo vadit. Souboje, které zažíváme s Honzou Kopeckým, s Filipem Marešem nebo Dominikem Stříteským, to je přesně důvod, proč jsme to začali dělat. Nikdy jsem si nemyslel, že dosáhneme takového vrcholu. Že pojedeme soutěž od začátku do konce ve vteřinách, budou rozhodovat desetinky a skončí to nakonec vteřinu od sebe. A my to dokázali celou sezonu opakovat. Pro nás s Petrem je to něco fantastického, fakt si to užíváme. I když nemůžeme jet o titul, jedeme o jednotlivá vítězství. To je hlavní motivace, proč závodíme.

Co říkáte na výzvy Jana Kopeckého, českého šampiona? Ať si pořídíte stejné auto jako má on a pak si to rozdáte o titul?
Samozřejmě jsem nad tím přemýšlel. Ale pokud se on cítí ve stavu, že my máme silnější auto, tak musím podotknout, že tak to vůbec není. FIA nějakým způsobem zamrazila výkony vozů na tři sta koní, ať je to dvoulitr nebo šestnáctka. Je to omezené také dalšími věcmi. Ale i když se od toho oprostím, nikdy jsem tedy neslyšel výzvu, aby si ten se silnějším autem vzal to slabší. Má to být spíš naopak, ne?

Takže spíš vy byste vyzval svého hlavního rivala, aby usedl do speciálu WRC?
Tu výzvu už několikrát dostal. Když si Honza stěžuje, že jedeme s „wéercéčkem“, on má tu možnost úplně stejnou. Taky ještě někde mají tovární škodovku, se kterou závodili. A když ne vlastní, třeba Karel Trněný ty auta má a půjčuje. Je to strašně jednoduché porovnání. Ať si vezme WRC a je to.

Jan Kopecký s Janem Hlouškem se svojí fabií během Barum rallye Zlín

Bavíte se o tom často?
No, my se během rallye ke společné řeči zase tak moc nedostaneme... (pousměje se)

Škoda Fabia RS Rally2, kterou pilotuje právě Jan Kopecký, vás opravdu neláká?
Samozřejmě se to dá někam posunout, také koukáme po autě kategorie R5. (Například Dominik Stříteský závodil letos se Škodou Fabií R5, pozn. aut.) Ale zatím kromě škodovky nic pořádně konkurenceschopného není, to se musí říci jednoznačně. A nechci se momentálně tlačit do škodovky, spíš koukáme po jiných značkách. Ty zatím nejsou k dispozici, čekáme. Příští sezona tak nejspíš zůstane úplně stejná.

Už tento týden se v Česku pojede Středoevropská rallye, při níž se premiérově bude závodit o body do mistrovství světa na českém území. Hned ve čtvrtek zavítá i do Klatov, pojede se známý Čínovský okruh. Pojedete se na Šumavu podívat?
Určitě, hrozně mě to zajímá! Chci vidět všechna nová auta v akci. Jak jedou a jak se chovají na tratích, které dobře znám.

OBRAZEM: (Ne)utajený test. Hvězdy světové rallye se na Šumavě neschovaly

Kdybyste byl zdravý, byla by šance vidět vás přímo na trati?
Asi ne. Nějaké úvahy sice byly, ale i vzhledem k harmonogramu a termínu soutěže nebyla úplně chuť a prostor se toho zúčastnit.

Tak pojďme k sezoně. Kterého vítězství si ceníte nejvíc?
Tyhle otázky padají často, ale opravdu nejde vybrat jeden závod a povýšit ho nad ostatní. Dá se možná říci, že nejtěžší je Barumka, ale třeba Pačejov byl tak strašně vyhrocený od začátku do konce, navíc se měnilo počasí, že jsme to tempo zase posunuli o kousek dál. Po celou dobu to bylo na hraně, někdy i za ní, sprint od začátku do konce. To na Barumce jsem někdy cítil, že jsem zatáčku mohl jet rychleji. Každá soutěž je jiná a nemůžu vyzdvihnout jedno vítězství.

Ani zmíněný Pačejov, závěrečný podnik mistrovství, kde jste předtím dlouho nevyhrál?
Z tohoto pohledu ne. Ono je kolikrát lepší soutěž dokončit druhý, byť s malinkým odstupem, než vyhrát s minutovým náskokem. To se nám v Pačejově stávalo v minulých letech. Byli jsme druzí nebo třetí, ale závod nabídl fantastické souboje. Letos byla každá soutěž v něčem strašně obtížná. Třeba Valaška na vodě, klouzalo to, do poslední vložky jsme bojovali s Filipem a s Honzou. A tak můžu pokračovat. Šumava, Český Krumlov, Hustopeče... Nejde vybrat jednu. Pačejov byl krásný, protože je doma. Dorazilo strašně známých lidí, fanoušků, atmosféra byla neuvěřitelná, vyšlo i počasí. Ale přesto ho nemůžu povýšit nad další soutěže.

Zdá se, že je pro vás cennější být o tři vteřiny druhý, než vyhrát v klidu o dvě minuty.
Jednoznačně! Každý závod stojí velké peníze, úsilí mechaniků, celých týmů i nás jezdců. A když odstartujete, pak už by to měl být pořádný sport. Než vyhrávat o dvě minuty, to je lepší se svézt na uzavřené trati za Plzní, dát to na sto procent a poznat auto na hraně. To je zajímavější, než projet závod s velkým náskokem a vyhrát. Ty zážitky jsou od sebe obrovsky vzdálené.

Zkusme odbočit jinam. Nedávno jste se již poněkolikáté objevil v pořadu ČT Zázraky přírody. Jak spolupráce vznikla?
Poprvé jsme byli oslovení už před více než deseti lety. Tenkrát jsme jezdili na sněhu s fabií, já jsem vozil Vláďu Kořena. Pak jsem tam byl asi dvakrát jako host či konzultant, teď se ozvali znovu, zda bychom něco nevymysleli.

Vladimíra Kořena a Maroše Kramára jste svezl speciálem naostro na suchu.
Kluci v tomhle autě na suchém asfaltu nikdy nejeli. Na sněhu je to pomalé, hezké. Teď jsem věděl, že budou mít problém vše vnímat. Na úzké trati, kterou dokonale znám, jede se od zatáčky do zatáčky... Upřímně, já bych si vedle řidiče nikdy nesedl, to chci předeslat. Nedal bych to. (smích) Také s tím měli trable, ale o to lépe to pak vypadalo v televizi.

Opravdu jste si nikdy nezkusil číst rozpis jako spolujezdec?
Vůbec. Jednou mě ukecal Karel Trojan, když si půjčoval našeho focuse, to bylo někdy na konci sezony 2020. Regulérně jsem vydržel asi kilometr a to Karlovi hodně věřím. Asi je to nějaká vnitřní fobie, když necítím, že auto řídím. Tu energii, když místo mě brzdí někdo jiný, prostě nedávám. Jet v autě vedle řidiče pomalu po Plzni, to jo. Ale v závoďáku jsem nepříčetný.

Ani letitého spolujezdce Petra Uhla za volant nepouštíte?
Když jsem hodně utahaný, veze mě ze závodů. Klidně vedle něj usnu. On je poctivý typ řidiče, který jede po dálnici sto třicet a obcí padesát, nepotřebuje rychlost zvýšit ani na tolerantní pětapadesátku. Ale do závoďáku se Petr nehrne.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Liga a data: Na papíře je první Slavia. Kdo hraje nad poměry a kdo zaostává?

30. dubna 2024

Premium Zajímá vás, jak by vypadala tabulka fotbalové ligy po třiceti kolech čistě na základě tvrdých dat?...

Barcelona díky hattricku Lewandowského porazila oslabenou Valencii

29. dubna 2024  23:12,  aktualizováno  23:18

Fotbalisté Barcelony porazili v dohrávce 33. kola španělské ligy díky hattricku Roberta...

Sestupem ohrožené Cagliari bez zraněného Jankta prohrálo v Janově

29. dubna 2024  22:48

Fotbalisté Cagliari bez zraněného Jakuba Jankta prohráli dohrávku italské ligy a souboj nováčků na...

Nejsem vítán, stáhnu se! Agateljan opouští hokejové Ústí, zbyly jen dluhy

29. dubna 2024  20:54,  aktualizováno  21:35

Pět měsíců a dost! Arménec Mikael Agateljan vycouvá z ústeckého hokeje, zatíženého dluhy....

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...