Dakar? V šutrech 300 ran kladivem za minutu. Koloc o tatře s čumákem i dceři

  8:38
Evoluční tatra s čumákem zatím revoluční výsledky mezi kamiony nepřinesla, i tak je šéf stáje Buggyra ZM Racing s letošním Dakarem spokojený. Zvláště pak se svojí dcerou Aliyyah, která v nejprestižnější kategorii automobilů Ultimate naháněla nejlepší a skončila pětadvacátá. „Stává se lídrem našeho týmu,“ řekl Martin Koloc v nahrávce pro média.
Pascal de Baar na trati Rallye Dakar 2024 s kamionem Tatra Buggyra Evo 3.

Pascal de Baar na trati Rallye Dakar 2024 s kamionem Tatra Buggyra Evo 3. | foto: Buggyra Media

Jaký byl letošní Dakar?
Za mě asi nejnáročnější v Saúdské Arábii, možná i těžší než v Jižní Americe. Zkoušeli jsme nové formáty. Obdiv a smeknutí čepice patří všem, kteří Dakar dojeli, potažmo dosáhli dobrého výsledku. Tenhle Dakar rozdělil jezdce, kteří se tomu sportu věnují celoročně, od těch, kteří závodí víceméně jen na Dakaru. Dvoudenní etapa 48H Chrono byla tak strašně náročná ve specifických, těžkých dunách, že piloti, kteří v nich nemají naježděno, neobstáli.

A co Dakar pohledem vaší stáje?
Ze dvanácti etap jsme měli jedinou špatnou; nemít ji, byli bychom ještě lepší. Jestliže je Aliyyah pětadvacátá a drží si 12. místo v mistrovství světa, kde za sebou nechala velká jména, tak k tomu není moc co dodat. V Česku jsme historicky zhýčkaní tím, že kamiony jezdí na Dakaru o čelo. A kdo je za desítkou, je vnímaný tak, že na Dakaru nemá co dělat. Jenže to je měřítko v kamionech, třída Ultimate, kde jsou automobilky a profi jezdci, má měřítko úplně jinde. A mně to nedá než smeknout čepici před Martinem Prokopem, který obstál jako netovární jezdec s fantasticky připraveným autem. Jezdil s přehledem, skončil pátý, je borec.

OBRAZEM: Zlatý Macík a další skvělí Češi. Na Dakaru zaujala i Kachna či „Rocky“

Co naznačila Aliyyah?
Nemám o ní obavy, roste z ní lídr týmu a já dnes vidím, že tým jde za ní. Komunikuje s ním správně, sdílí s ním radosti i starosti a táhne jej dopředu. I emočně, když jsme dole, ho tlačí. Jestli je schopná tohle dělat v devatenácti letech a jet na výsledky, tak má před sebou velkou jezdeckou budoucnost.

Objevily se i problémy?
Měla samozřejmě takové momenty, zvlášť v etapách, kdy se jelo v šutrech. Auto frčí po kamenech a posádka dostane 300 ran kladivem do hlavy každou minutu. Samozřejmě jí to vadí, není to nic zábavného. Jsou to destrukční etapy, tak byl Dakar postavený, aby přežili ti nejsilnější. Aliyyah má ohromnou sílu, je schopná sama sebe motivovat. Jela celý Dakar v bolestech s nohou po operaci, každý den jsme dělali rehabky, převazování, ještě to krvácelo, braly ji křeče. Je fakt tvrdá, to je nevídané.

Je po vás?
Já myslím, že bude lepší.

Martin Koloc, šéf Buggyry, s dcerou Aliyyah na Dakaru 2024.

Kategorie Ultimate, jaká je?
Je v ní 32 plně profesionálních jezdců, další skoro dvě desítky poloprofi pilotů, kteří mají za sebou několik Dakarů. Konkurence je nepředstavitelná. Něco jako hrát světový tenis v první padesátce, to je závodit v Ultimate kategorii. Myslím, že Aliyyah se toho zhostila fantasticky, jela od začátku bez chyb, s přehledem. Škoda druhé etapy, kde jsme našli výrobní vadu na přední nápravě a zaplatili jsme za to. Ale jinak jsme neměli problém se spolehlivostí našeho speciálu, Aliyyah zrychlovala každou etapu a nesla vlajku Buggyry vysoko.

Co ukázala dvoudenní etapa?
Je odrazem toho, kdo jak uměl jet v dunách. A v tom je Aliyyah nejsilnější. Testovala se tam odolnost všech jezdců, i v tom je silná. Cross country závodění je podle mého názoru asi nejnamáhavější sport na světě na mentalitu. Když máme etapu šest sedm hodin, je to, jako kdyby měl tenista šest sedm hodin mečbol. Každá chyba je fatální, konečná pro celý Dakar, pod takovým tlakem ti jezdci jsou. Je to i nesmírně fyzicky náročné. Aliyyah jede někdy pět, někdy osm hodin s průměrnou tepovou frekvencí 165–168. Ohromný výkon. Všichni jezdci v této kategorii si zaslouží obdiv, jezdí se opravdu rychle a chyby se neodpouštějí. Ve velké rychlosti přitom bývají fatální.

Kroupy v cíli, ztracený táta, úplné sžití s autem. Šampion Dakaru vypráví

V revoluční Tatře Buggyra Evo 3, té s „čumákem“, nahradil Pascal de Baar na poslední chvíli zraněného Martina Šoltyse. Co soudíte o jeho výkonu?
Splnil přesně to, co jsme od něj očekávali. Otestovat auto, máme šest tisíc kilometrů dat, víme, co zlepšit. Zásadní koncept Eva je výborný, budeme se zabývat optimalizací chlazení, vnitřní aerodynamikou. Jen navigátor nebyl extra dobrý, ztráceli jsme úplně zbytečně na navigačních chybách, ale to je v zásadě jedno, protože pro nás jsou důležité poznatky z auta. A to je správná cesta, budeme pokračovat dál. Spouštíme stavbu upgradovaného speciálu pro Dakar 2025.

Nemrzí vás, že jste nedosáhli na lepší výsledek?
Bohužel nezkušenost Pascala s tatrou způsobila technický defekt na nápravách, za to jsme zaplatili. Ale jinak jel výborně, konzistentně, odvedl práci, co jsme očekávali. Mise na Evu je splněná, víme, co udělat jinak. Vidíme v autě obrovský potenciál. Další verze Eva se dává za čtrnáct dní do výroby, máme poznatky, jak jej vylepšit. Kdo s ním pojede, zatím nevím. Jestli Martin Šoltys s tímto, nebo s novým, to se ještě dohodneme.

Kámen mi mohl promáčknout lebku. Teď hlavně přežít a Dakar dojet, říká Podmol

Jak se uvedla debutující posádka Dana Stiblíka?
Hodili jsme je do vody a nechali plavat, aby poznatky a zkušenosti sbírali až na Dakaru, předtím s tatrou jezdili snad hodinu. Do takového rizika jsme se rozhodli jít v rámci projektu Buggyra Academy, s Danem na příští tři roky počítáme. Nepotřebujeme, aby jeho auto bylo nejrychlejší, ale pojede vzadu a bude schopné pomáhat ostatním. Čekáme, že se časem bude zlepšovat, abychom ve výhledu pěti let od něj čekali nějaké dobré výsledky. Je tím nadšený, přes rok bude trénovat v dunách, vrátí se silnější. Dan a celá posádka na prvním Dakaru zabojovali, ukázali obrovské srdce.

I Jaroslav Valtr starší Dakar dokončil mimo pořadí, co se stalo?
Měl dobré, ale i slabší etapy. Před Dakarem se mohl rozhodnout, zda pojede na Evu, nebo s prověřeným Phoenixem, který nakonec upřednostnil. Byl kompletně repasovaný, připravený, auto fungovalo pěkně. Víme, že není vyhrávací, ale se svojí rychlostí na třetí až šesté místo. Jarda s tím jel, jak se dalo očekávat, bohužel 48H Chrono rozhodla, že jsme byli ze hry. Uvázli na třicátém kilometru a nestihli se dostat do prvního bivaku. Bohužel nebyli jediní, komu se to stalo.

Jaroslav Valtr starší na Dakaru 2024.

Jak jste se sžili s novým typem pneumatik Michelin pro Dakar?
Úplně všechny posádky se potýkaly s problémy, všichni měli náhodné defekty. Některé jsou způsobené průrazy, ale defekty ve směru separace pneumatiky za relativně nízkých teplot se stávaly všem. To je problém, který se bude muset vyřešit s výrobcem, byl to joker ve hře, který nikdo nemohl ovlivnit.

Jakou práci v Saúdské Arábii odvedli vaši mechanici?
Fantastickou, kluci si zaslouží obrovský obdiv. Někteří zkolabovali, měli zimnici, myslím, že to bylo způsobené přetažením. Letošní Dakar byl hodně náročný.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

ONLINE: Češi opět hrají se Slovenskem. Rulíkův tým posílá do vedení Špaček

27. dubna 2024  13:50,  aktualizováno  14:18

Sledujeme online Česká hokejová reprezentace nastupuje k šestému přípravnému duelu před domácím světovým...

Lehečka začal na antuce vítězně, v Madridu porazil Medjedoviče

27. dubna 2024  13:48

Jiří Lehečka zahájil antukovou sezonu vítězně. Po problémech se zády a měsíční pauze porazil na...

Vyškov zatlačil výhrou na vedoucí Duklu, Mašek z Chrudimi dal čtyři góly

27. dubna 2024  13:25

Fotbalisté Vyškova v 25. kole druhé ligy porazili Varnsdorf 2:1 a na druhém místě tabulky ztrácejí...

ONLINE: West Ham hostí Liverpool, poté nastoupí Manchester United i Chelsea

27. dubna 2024  13:25

Sledujeme online Fotbalisté West Hamu, kde působí i čeští reprezentanti Souček s Coufalem, mohou promluvit do boje o...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...