Redakce iDNES.cz vybírá nejlepší české MMA zápasníky. Hlasujte i vy

  13:23
Tisíce lidí zaplnily brněnské náměstí, když se Jiří Procházka vrátil domů s titulem šampiona. MMA v Česku sleduje čím dál víc fanoušků. Zápasníci a zápasnice sbírají nebývalé úspěchy ve světě, doma je lidé poznávají na ulici a smíšená bojová umění nahánějí zájmem tradiční sporty. Redakce iDNES.cz se proto za pomoci komise uznávaných odborníků rozhodla sestavit žebříček těch úplně nejlepších Čechů v kleci. A hlasovat můžete i vy.
Redakce iDNES.cz vyhlašuje 10 nejlepších českých MMA zápasníků a 5 nejlepších MMA zápasnic.

Redakce iDNES.cz vyhlašuje 10 nejlepších českých MMA zápasníků a 5 nejlepších MMA zápasnic. | foto: OKTAGON MMA

Výsledkem bude žebříček oceňující deset nejlepších zápasníků a pět zápasnic.

MMA v Česku strhlo davy teprve před pěti šesti lety. V době, kdy tuzemské organizace uměly poprvé vyprodat pražskou O2 arenu pro téměř dvacet tisíc lidí.

Stejně jako ve světě pobláznil davy lidí irský bouřlivák Conor McGregor, tak i v Česku na sebe stáhl první vlnu popularity Karlos Vémola. Svým extravagantním stylem života a nevybíravým vyjadřováním, na které tu lidé nebyli zvyklí, získal fanoušky i odpůrce.

Za pár let se tento sport výrazně posunul. Turnaje se staly společenskými událostmi, MMA začalo fanoušky učit hltat hlavně sportovní stránku a prvotní osvěta přispěla i k tomu, že se trenérům hlásí čím dál více dětí, aby si komplexní sport vyzkoušely.

Pro tyto zápasníky odborníci hlasovali nejčastěji:

Vyberte tři nejlepší české MMA zápasníky v mužské kategorii.

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 23:00 pátek 31. března 2023. Anketa je uzavřena.

Že ho ale kvůli krvi a násilí neberou všichni, ukázala anketa Sportovec roku. Poprvé se do nejlepší desítky vměstnal Procházka, jenže ve finálním kole ho suverénně nejvíc hlasujících (72) odsoudilo na „poslední“ desáté místo.

Dali jasně najevo, že MMA společnost stále výrazně rozděluje.

POHLED: Zrcadlo pro MMA. Proč je Procházkův úspěch v Česku nedoceněný?

Nehledě na odsuzující názory si sport vychovává početnou masu příznivců. Česko-slovenská organizace Oktagon vedená Ondřejem Novotným a Pavolem Nerudou byla loni vůbec nejnavštěvovanější napříč celou Evropou.

Boj v kleci či ringu zkouší i čím dál víc celebrit. Herec Jakub Štáfek, bývalý fotbalista Martin Fenin, zpěváci Rytmus či Marpo... Poznávají, co prožívají profesionálové.

Pro tyto zápasníce odborníci hlasovali nejčastěji:

Vyberte nejlepší českou MMA zápasnici v ženské kategorii.

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 23:00 pátek 31. března 2023. Anketa je uzavřena.

Jak se hlasovalo

A kteří jsou tedy ti nejlepší? Jedenáct hlasujících mělo za úkol seřadit deset mužských a pět ženských jmen. Posuzovali a porovnávali zásluhy za úspěchy v minulosti s těmi aktuálními.

Počítali vítězství a porážky i s ohledem na kvalitu soutěže, v níž daný bojovník působí, a kvalitu soupeřů. Nebo někdy přihlédli k počtu obhajob titulového pásu či chování na veřejnosti.

Mohli také vybrat talenty, kteří svou pílí teprve míří za úspěšnou kariérou. Podmínkou bylo, aby šlo o stále aktivního zápasníka.

Zápasníci dostali za první místo deset bodů, za druhé místo devět bodů a tak dále. Desáté místo bylo ohodnoceno jedním bodem. Zápasnice dostaly za první místo pět bodů, pátá jeden bod.

V kategorii žen se vyhlásí pouze pět jmen, neboť výběr českých reprezentantek je oproti mužům výrazně menší.

Také hlasování fanoušků se projeví ve výsledném žebříčku. Třem zápasníkům a zápasnicím s nejvíce hlasy se připočtou body. Za nejvíce hlasů 3 body, za druhý nejvyšší počet hlasů dva body a za třetí nejvyšší počet hlasů jeden bod.

Kdo tvoří odbornou komisi a hlasoval?

Redakce iDNES.cz oslovila experty z několika částí oboru. Hlasovali zasloužilí trenéři, úspěšní manažeři a agenti, promotéři či dlouholetí komentátoři bojových sportů. Názor zcela odstřižený od osobních vazeb zastává zahraniční znalec. Níže jsou seřazeni podle abecedy.

Dan Barták. Učil a dělal smíšená bojová umění už v době, kdy se jim říkalo archaicky „vale tudo“. Držitel černého pásku v jiu-jitsu a šéf pražského Penta gymu, odkud se do UFC v minulosti dostal Viktor Pešta.

Josef Čepela. Televizní komentátor bojových sportů. Od roku 2016 na Nova Sport a O2 TV komentoval soutěže jako UFC, Bellator, KSW, PFL či Heroes Gate. V roce 2010 si zkusil amatérský zápas v MMA pod vedením Penta gymu.

Shawn Bitter. Novinář a sloupkař žijící v Ohiu ve Spojených státech. Specializuje se na sledování mladých nadějí a dosud neobjevených talentů včetně těch z Česka. Působí na Twitteru pod přezdívkou MMA Wizard.

Daniel Barták
Josef Čepela, dlouholetý komentátor bojových sportů, zejména MMA.
Americký novinář Shawn Bitter.

Na první fotce je Dan Barták, na druhé Josef Čepela, na třetí Shawn Bitter.

Josef Král. Reprezentační trenér amatérských zápasníků, pod jehož vedením českému MMA rostou hvězdy. Na posledním šampionátu juniorů pomohl ke stříbru Kateřině Lisové nebo na mistrovství Evropy ke zlatu Patriku Kutilovi. Vede pražský tým Gorila, kde působí například Matouš Kohout. Na profesionální zápas připravuje fotbalistu Martina Fenina.

Ondřej Majerčík. Slovenský manažer, pod jehož křídly se hřeje kupa elitních tuzemských bojovníků. Z Čechů například Matěj Peňáz, který už málem nakoukl do UFC, a ze Slováků Lajoš Klein či Martin Buday. Ti už v elitní soutěži působí.

Pavol Neruda. Slovenská polovina dua majitelů největší tuzemské organizace Oktagon. Kreativní mozek organizace. Vlastní zkušenost s bojovými sporty mu nechybí.

Josef Král vede pražský gym Gorila a působí u české reprezentace amaterských...
Manažer Ondřej Majerčík (vpravo) má pod sebou mnoho tuzemských elitních...
Pavol Neruda, spolumajitel organizace zápasů MMA Oktagon.

Na první fotce je Josef Král, na druhé Ondřej Majerčík, na třetí Pavol Neruda.

Michal Petrgál. Televizní komentátor bojových sportů, především na Nova Sport. Od roku 2009 komentoval soutěže jako UFC, Bellator, ONE FC a PFL. Zapojil se také do olympijských her.

André Reinders. Šéf největšího a početně nejúspěšnějšího českého gymu. Pod jeho očima se k zápasům připravuje zástupkyně v UFC Tereza Bledá, dále Karlos Vémola, Matěj Peňáz, Michal Martínek působící v prestižní polské organizaci KSW, Jakub Tichota nebo Filip Macek.

Robert Rampa. Redaktor webu iDNES.cz a deníku MF DNES, o bojových sportech píše od roku 2018. Základy sportu se aktivně učí mezi začátečníky.

Michal Petrgál, dlouholetý komentátor bojových sportů, zejména MMA.
Někdejší bojovník smíšených bojových umění a dnes respektovaný trenér MMA André...
Redaktor iDNES.cz Robert Rampa

Na první fotce je Michal Petrgál, na druhé André Reinders a na třetí Robert Rampa.

Milan Švec. Novinář. O bojových sportech píše od roku 1993, v současnosti vede časopis Bojová umění. Podílel se na knížkách Zabijáci a gentlemani v ringu (Příběhy boxerských legend) a Karlos Vémola: Lvi žerou první.

Martin Wodecki. Dlouhé roky působil v Rusku, kde se staral o mnoho úspěšných bojovníků, například o bývalého šampiona UFC Petra Jana. V Jekatěrinburgu založil akademii bojových sportů a pomáhal řídit velký klub Archanděl Michajl. V posledním roce pomáhal tuzemské lize RFA.

Milan Švec, šéfredaktor časopisu Bojová umění.
Manažer a trenér ruských MMA zápasníků Martin Wodecki bude nově pomáhat budovat...

Na první fotce je Milan Švec, na druhé Martin Wodecki

Kdo jsou ti, kterým odborníci udělili nejvíce hlasů

Zápasníci jsou řazeni podle abecedy

Brichta (skóre 10-3) vyniká v postoji se svými „Brichta bombami“ a aktuálně působí v organizaci RFA. Zájem o něj má i prestižní polská soutěž KSW, jenže kvůli smluvním sporům mezi Brichtou a Oktagonem k angažmá dosud nedošlo.

Dvořák (20-5) se v roce 2020 dočkal smlouvy s tou nejlepší ligou na světě, po třech výhrách musí nyní zpracovat dvě porážky, dál ale patří do nejlepší desítky muší váhy UFC.

Humburger (6-0) se pyšní dokonalým skóre a všechny zápasy až na poslední ukončil před limitem. Profesionální voják má za sebou i dva těžké zápasy v polské KSW. Doma patří chlapík z Liberce organizaci RFA.

Kincl (26-10) je šampion Oktagonu ve střední váze a v květnu ho čeká odveta s Vémolou. Dlouho koketuje se zájmem UFC, ale nikdy se do ní nevydal. Ještě nedávno působil v polské KSW, kde prohrál jediný zápas - s chorvatským úkazem Soldičem.

Kníže (13-2), v 45 letech stále aktivní. Zápasil už v době, kdy se ještě nepočítaly oficiální statistiky, na kontě tak má mnohem více zápasů. Prohrál pouze s Vémolou v roce 2013 a loni s Kozmou. Trénuje Machmuda Muradova.

Kozma (31-12) vládl přes čtyři roky veltrové divizi Oktagonu, než jej o titul připravil před čtvrt rokem Brazilec Kaik Brito v brutálním zápase. Vyzkoušel si i dvakrát boj v Rusku, ale sedí mu především domácí prostředí.

Lengál (4-1). Jeho skóre v MMA může mást, za minulý rok totiž společně s postojovými disciplínami nastoupil do dvanácti zápasů, z nichž prohrál jediný. A ač je mu 34 let, za loňský rok si vysloužil cenu pro nejlepší objev.

Macek (27-17) patří k dalším veteránům českého MMA. Třikrát se bez úspěchu pokoušel získat titul Oktagonu, teď kolem něj krouží polská KSW. Má zkušenosti i z Ruska z doby, kdy porazit domácího borce znamenalo zázrak.

Martínek (10-4). Bývalý šampion Oktagonu v těžké váze ozkoušel i Rusko. Po invazi na Ukrajinu se však rozhodl, že na východě působit nebude a podepsal s polskou KSW štědrou smlouvu. V ní zatím jeden zápas vyhrál, druhý prohrál. Pokoušel se dostat i do UFC.

Peňáz (7-1) z postojáře přesedlal na MMA teprve v době pandemie. Předváděl tak atraktivní duely, že po něm zatoužila UFC, ale svou šanci v televizním pořadu před zraky prezidenta nevyužil. Zatím. UFC o něj stále má zájem.

Pešta (18-8). Druhý Čech v UFC prošel i Ruskem, v Oktagonu získal titul polotěžké váhy a vydal se znovu do Ameriky. V lize PFL však minulý rok schytal dva nepříjemné knokauty.

Petrášek (12-7) měl v posledních letech hlavně smůlu. Říká se o něm, že na tréninku bývá nepřemožitelný, v zápase pak často nepředvede vše, co umí. Naposledy ale svedl výbornou bitvu s Němcem Pützem, teď léčí zranění.

Procházka (29-3). První český šampion UFC, k titulu došel nezvykle rychle už ve třetím zápase. Tak dominantní výkony předváděl. Loni v zimě měl obhajovat, ale vážně si poranil rameno a teď čeká na zelenou od doktorů.

Tichota (5-1). Mladá naděje českého MMA. Působí v Oktagonu, kde loni v prosinci zápasil se Sanikidzem o titul pérové váhy. Prohrál těsně na body, jeho kariéra ale teprve začala. Vždyť je mu pouhých 22 let.

Vémola (33-6) jako nejznámější jméno. Aktuální šampion polotěžké váhy Oktagonu touží držet dva pásy najednou, proto v květnu vyzve Kincla. Na konci roku by se měl dočkat odvety s Attilou Véghem.

Bledá (6-1) prožívá raketový vstup do profesionálního MMA. Od roku 2020 vyhrála prvních šest duelů v Oktagonu, stala se šampionkou a následně zvítězila v televizní show prezidenta UFC Dany Whitea. Při premiéře v nejlepší lize světa ale narazila. Prohrála na technický knokaut.

Částková (6-6) je veteránkou, prošla českými organizacemi, uznávanou americkou soutěží Bellator a teď působí v KSW. Zde ale oba duely prohrála.

Jindrová (6-3). Ještě nedávno neobjevený talent. Pak jí dala šanci americká liga PFL, kde v pyramidovém projektu došla až do semifinále. V něm ji zastavila olympijská vítězka a jedna z nejlepších bojovnic světa Harrisonová.

Pudilová (14-7). Dostala se do UFC, vyhodili ji, ona změnila život, začala trénovat pod irským koučem Kavanaghem, který vede i McGregora, a dokázala se do UFC vrátit. První ponávratový duel zvládla.

Šormová (10-4). Veteránka, stala se šampionkou na Ukrajině, jednou zvítězila i v čistě ženské organizaci Invicta za mořem a zkusila si i zápasit v KSW. Momentálně očekává narození potomka.

Autor:
  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Problém Drnovic si uvědomujeme. Americký šéf o budoucnosti Vyškova

26. dubna 2024

Premium Ještě před půl rokem o americké společnosti Blue Crow Sports Group nevěděli ani fanoušci...

Manchester City přeskočil Liverpool, výhru nad Brightonem řídil Foden

25. dubna 2024  20:50,  aktualizováno  23:07

Fotbalisté Manchesteru City udělali dnešním vítězstvím 4:0 v Brightonu důležitý krok k obhajobě...

Drama v tiebreaku na závěr. Budějovice slaví jedenáctý titul v extralize

25. dubna 2024  21:16,  aktualizováno  22:29

Volejbalisté Českých Budějovic získali jedenáctý extraligový titul. Ve čtvrtém finále porazili...

Kvapilová se loučí s Duklou. Hvězda extraligy přestupuje do Prostějova

25. dubna 2024  22:14

Nejvíce bodující volejbalistka extraligy Nikol Kvapilová po pěti sezonách opouští Duklu Liberec, s...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...