Špindlerův Mlýn - Sv. Petr

Špindlerův Mlýn - Sv. Petr | foto: Skiareál Špindlerův Mlýn

Počasí ukázalo špindlerovským závodům odvrácenou tvář, na trať pršelo

  • 1
Lyžařky s vysokými startovními čísly, tedy i ty české, budou mít úlohu v závodech Světového poháru ve Špindlerově Mlýně ztíženou. Vinou teplého počasí a deště trať povolila, s každou další závodnicí se její kvalita bude zhoršovat.

Je to vlastně k vzteku, protože pořadatelé připravují černou sjezdovku ve Svatém Petru vlastně už od prosince. A připravena bude na dané podmínky dobře, na tom se shodli dokonce i rakouští novináři, znalí poměrů ve všech horských střediscích, kde nejlepší ženy světa soutěží.

Jenže počasí je počasí. Zatímco dlouhodobě bylo příznivé, ze středy na čtvrtek padal mokrý sníh. Ve čtvrtek přes den mžilo jen místy a teploty se pohybovaly od dvou do šesti stupňů. Po dvě noci příliš nemrzlo, na teploměrech byla většinou nula.

Znamená to, že i když pořadatelé horní vrstvu stáhnou na preparovaný ledový podklad, zhruba dva centimetry vždycky zůstanou měkčí.

Co víc - ráno před pátečním obřím slalomem začalo ve Špindlerově Mlýně pršet. "Organizátoři, a to nejenom ve Špindlu, ale kdekoliv jinde na světě nezmůžou s počasím nic," nastínila názor lyžařek Šárka Záhrobská. "Některé předchozí ročníky proto byly trochu komplikované. Jinak je organizace ze všech stran chválena," dodala na adresu těch, kdo se starají o špindlerovský závod.

Světový pohár se v krkonošském horském středisku uskuteční potřetí. Po prosinci a lednu přišel na řadu březnový termín. V hlavní sezoně, kdy je relativně malá obec plná turistů, je tady takový závod těžko myslitelný.

Ředitel Ski areálu Špindlerův Mlýn Jiří Beran označil pozdní termín za výzvu. Potvrdil ale také, že jeho tým už má zkušenosti: "Od samotného začátku technického sněžení se sjezdovka tvarovala. Třeba v horní části, které říkáme Hřiště. Dělaly se tam umělé muldy, které trať činí atraktivní, aby to nebyla jen šikmá plocha."

Tak vysoko startuje obří slalom, terén se změnil také v místě, odkud budou lyžařky startovat k sobotnímu slalomu. Česká závodnice Andrea Zemanová na černé vyrostla. "Všimla jsem si, že jsou tam vlny a nerovnosti, ale pořád je to stejný kopec a sjezdovka, kterou znám velmi dobře," dodala si odvahy do závodu.

Čeká ji až ten druhý, v obřím slalomu se představí pouze dvě domácí lyžařky. Daniela Marková vyrazí na trať jako poslední se startovním číslem 49. Kateřina Pauláthová dostala číslo 47. "V obřáku mám větší ambice, ale velké cíle si nedávám," řekla druhá jmenovaná. I s ohledem na počasí.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž