Jan Šrail během závodu na mistrovství republiky. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Běžec na lyžích Šrail kvůli tréninkům brzy vstává a chodí pozdě spát

  • 2
Ráno si musí přivstat, aby před odchodem do práce stihl první fázi tréninku. A druhou si naordinuje - jak jinak - až k večeru. Tak obvykle vypadá příprava běžce na lyžích Jana Šraila, čerstvého mistra republiky a také už jistého účastníka únorového mistrovství světa ve Švédsku.

„Lyžování dělám na poloprofesionální, nebo spíš amatérské úrovni. Ale o to mám do něj větší chuť, což jsem tady ukázal,“ pochvaloval si nečekaný triumf člen domácího SK Nové Město na Moravě, který už čtyři roky pracuje v oddělení informační a strážní služby Národního parku Šumava.

Když se v cíli středečního závodu na 15 kilometrů volnou technikou, v němž předčil i ostřílené borce Dušana Kožíška a Aleše Razýma, radoval z prvenství, letenkou do Falunu si ještě nebyl úplně jistý. I když nominační kritéria mluvila jasně: republikový šampion má automaticky zajištěnou účast na mistrovství světa.

„Slyšel jsem to, jenže oficiálně zatím nic nevím. S reprezentačním trenérem totiž nepřijdu moc do kontaktu, i když jsem jako jediný Novoměšťák alespoň v B-týmu. Ale jestli je to tak, budu samozřejmě jedině rád - a zase odvedu co největší kus práce,“ prohlásil Šrail.

Jan Šrail se stává českým mistrem na trati 15 km volnou technikou.
Jan Šrail přijímá gratulaci k českému titulu a jistotě startu na mistrovství...

Kouč českých reprezentantů Miroslav Petrásek však jeho nejistotu okamžitě rozptýlil. „Tahle kritéria jsem stanovil už loni na jaře a Honza v nominaci, kterou předložím ke schválení, určitě chybět nebude,“ potvrdil, že čtyřiadvacetiletý novoměstský lyžař doplní už jistou trojici ve složení Lukáš Bauer, Martin Jakš a Dušan Kožíšek.

Teď tedy čeká Šraila ještě náročnější období, než na jaké je zvyklý. „Podle původního plánu bych měl ve čtvrtek odjíždět na Slovensko na zimní univerziádu, kde bych rád absolvoval všechny závody,“ naznačil, že závěr domácího šampionátu v Novém Městě s největší pravděpodobností vynechá.

Po návratu ze Štrbského Plesa, dějiště setkání nejlepších akademických sportovců, pak začne vše směřovat k nově nabídnuté příležitosti - ukázat se v co nejlepším světle ve Falunu. „Mistrovství světa podřídím všechno,“ slíbil čerstvý mistr republiky.

Nabitý kalendář ho připraví také o možnost sledovat ve Vysočina Areně biatlonový Světový pohár, který se zde uskuteční od 6. do 8. února. „Lákalo by mě jít se podívat, už jen kvůli úžasnému prostředí a atmosféře, ale bohužel,“ pokrčil Šrail rameny.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž