Drtivý útok Ferrari ustál pouze Alonso

  15:44
Imola - Velká cena San Marina formule 1 přinesla nevídané drama. Španěl Alonso se bál o vítězství do posledního metru. Mistr světa Schumacher na něj v jasně nejrychlejším voze na trati útočil závěrečných dvanáct kol téměř v každé zatáčce. Lídr šampionátu ale nechyboval a připsal si třetí triumf v řadě.
Fernando Alonso v cíli, za ním Michael Schumacher

Fernando Alonso vítězí, druhý je Michael Schumacher. | foto: Reuters

Fernando Alonso znovu prokázal, že by se ve třiadvaceti letech mohl stát nástupcem Michaela Schumachera na světovém trůnu. Třetí dojel Brit Jenson Button a získal letos první body pro B.A.R.

Michael Schumacher po chybě v kvalifikaci startoval až z třinácté pozice, a přestože jsou povedené předjížděcí manévry na trati v Imole téměř zázrakem, díky skvěle zvolené strategii rychle postupoval vpřed.

Dvanáct kole před cílem měl už Alonso v zrcátkách rudo, ale přes své mládí chybu neudělal a mistra světa vpřed nepustil. Připsal si první hattrick kariéry F1. Rychlost nového stroje F2005 ale nahání hrůzu.

Kvalifikaci vládl Räikkönen
Po sobotní části kvalifikace měl vedoucí Räikkönen na Alonsa náskok pouze tři tisíciny vteřiny, v neděli ale zabral a na španělskou hvězdu Renaultu najel půl vteřiny. Alonso se hned po kvalifikaci nechal slyšet, že to byla hlavně kvůli menšímu množství paliva na palubě McLarenu. Jaká byla pravda, se už bohužel kvůli průběhu závodu zjistit nepodařilo.

V sobotu třetí Michael Schumacher chtěl zaútočit na první řadu, ale v zatáčce Rivazza chyboval, vjel do kačírku a musel startovat ze třináctého místa. Jak se později ukázalo, tenhle smyk ho stál první vítězství v sezoně.

Na první body sezony si při boji o místa na startovním roštu zadělali oba jezdci B.A.R. Button a Sató, naopak svou skutečnou pozici ve startovním poli ukázaly vozy Red Bull, které na nejlepší neměly. Podle předpokladů se příliš nedařilo Toyotě a štěstím nezářili ani v Sauberu. Massa získal sice osmý čas, ale kvůli páteční výměně motoru spadl na 18. místo na roštu.

Start nic zajímavého nepřinesl
Po startu to na žádné drama nevypadalo. Přední jezdci si udrželi pozice z kvalifikace, jen čtvrtý Webber se propadl za Trulliho a Satóa. Před Japonce se ale v úvodních zatáčkách odvážně prodral zpět.

Vedoucí Räikkönen nasadil k trháku, a i za ním jedoucí Alonsa si začal rychle budovat náskok před Buttonem. Michael Schumacher zůstával na třinácté pozici za bratrem Ralfem.

V třetím závodě za sebou nebodoval vítěz úvodního podniku roku Fisichella. Neoficiální dvojka Renaultu si o pátku stěžovala na autu, v kvalifikaci se nevyhnula chybě a v šestém kole závodu ji závada poslala přímo do hrazení.

"Musíme prošetřit, co se stalo. Z ničeho nic jsem úplně ztratil nad autem kontrolu. "Jsem zklamán, třetí víkend za sebou to takhle dopadlo," litoval jezdec Renaultu, vedoucího týmu v Poháru konstruktérů.

Vedoucí Räikkönen záhy skončil
V devátém kole se měnilo vedení. Räikkönen radikálně zpomalil a Alonso pohodlně postoupil na první místo. Jezdec McLarenu pomalu dojel do boxů. kde vystoupil z porouchaného auta a mrštil přilbou přes celou garáž. V Imole už Räikkönen ztratil svůj pověstný klid. Za poslední tři roky to není zdaleka poprvé, co ho závada vozu připravila o možné vítězství.

Jarno Trulli s Toyotou měl štěstí, že skvěle odstartoval a v Imole je předjíždění velmi obtížné. Na trati fungoval jako pojízdná šikana, a za sebou vozil vláček jezdců. Toyota těží zejména ze silného motoru, ale v klikaté Imole mají větší vliv na výkon vlastnosti šasi.

Ještě před úvodním dotankováním se loučil s velkou cenou Rubens Barrichello. V průběhu víkendu nepředváděl zdaleka tak rychlé časy jako týmový kolega Schumacher a vše pro něj skončilo v osmnáctém kole, kdy mu závada elektriky znemožnila další jízdu. Chvíli poté Sató předjel čtvrtého Webbera a potvrdil převahu B.A.R. nad Williamsem.

Jako poslední ze špičky zamířil k mechanikům Michael Schumacher. Předtím předvedl sérii nejrychlejších kol, a když se ve 27. okruhu vrátil na dráhu, byl rázem třetí. Poskočil o sedm míst... Polepšil si i náhradník McLarenu Wurz, který proklouzl na čtvrtou pozici.

Schumacher se změnil v kulový blesk
Po dotankování se Schumacherovo Ferrari změnilo v kulový blesk a začalo létat. Alonso ani Button neměli šanci jeho časům na jedno kolo vzdorovat. Mistr světa se nebezpečně blížil, přitom ještě v polovině závodu ztrácel na Alonsa půl minuty.

Dál se propadal Mark Webber, který po chybě ve Variantě Alta podlehl tlaku Villeneuva se Sauberem, jemuž Imola evidentně seděla. Kanaďan se poprvé v sezoně pohyboval startovním polem v jiném směru než dolů, a do cíle si ještě poradil s Trullim.

Druhé zastávky v boxech stály Williams body, protože Webber se propadl až za Ralfa Schumachera s Toyotou. Ostatní jezdci první osmičky své pozici udrželi. Chvíli po závodě se ale pořadí měnilo. Podle komisařů závodu prý Ralf Schumacher nebezpečným manévrem v boxech omezil krajana Heidfelda a po penalizace 25 vteřin se propadl na jedenácté místo. Heidfeld si tak přišel na jeden bod, ale Toyota se odvolala.

Z vedoucí trojice jako poslední tankoval opět Schumacher, a málem se dostal do vedení. Chybělo mu jedno, maximálně dvě kola navíc na trati. Ještě než zajel do boxů, využil zaváhání Buttona za pomalým Heidfeldem o kolo zpět a v šikaně Variante Alta proklouzl poprvé v sezoně do vedení. Button nad jeho předjížděcím manévrem mohl jen nevěřícně kroutit hlavou.

Boj do posledního metru
Pak už Schumacher zatočil do boxů a vrátil se tři vteřiny za vedoucím Alonsem. O kolo později jeho náskok zlikvidoval a už mu dýchal na záda. Přilepil se na Španělovo zadní křídlo a čekal na jeho chybu. Začalo dvanáct úchvatných závěrečných kol.

Schumacher byl celkově jasně rychlejší, při brždění do zatáček mu Alonso nemohl ani v nejmenším konkurovat. Několikrát ho zachránil pouze fakt, že při výjezdu ze zatáček a akceleraci byl jeho Renault mírně lepší. Ne nadarmo se tvrdí, že Renault má nejlepší elektroniku ve formuli 1. Právě ta rozhoduje na výjezdu, kdy se ke slovu dostává povolená kontrola trakce.

Ačkoli už v boxech Ferrari několikrát zvedali radostně ruce, Alonso nakonec jejich domácí okruh dobyl a získal pro Renault historický čtvrtý triumf v řadě. V čele šampionátu má třiadvacetiletý Španěl 36 bodů, zatímco Schumacher je s deseti čtvrtý.

Sedminásobný mistr světa po nezdaru v úvodních závodech prokázal, že bude znovu schopen bojovat o titul. Deset bodů mají i třetí Ital Giancarlo Fisichella a Schumacherův bratr Ralf na páté pozici. Druhý je v celkovém pořadí s 18 body Ital Jarno Trulli.

Návrat B.A.R. potvrdili třetím místem Jenson Button i pátý Takuma Sató. McLaren má smůlu, že technika vždy vydrží pomalejšímu jezdci. Tentokrát bodoval na čtvrtém místě Alexander Wurz, který se svezl jako náhradník za zraněného Montoyu.

Poprvé v sezoně stačil nejlepším tým Sauber. Bodoval šestý Villeneuve. Škoda pro švýcarský tým, že stabilně rychlejší Massa musel v pátek měnit motor a startoval z beznadějného 18. místo. V Imole naopak vůbec nestačily vozy Red Bullu. Zaujal pouze Ital Liuzzi, který jel první závod formule 1 kariéry. Byl rychlejší než zkušený Coulthard a skončil o tři místa před ním.

Další velká cena se jede za čtrnáct dní na dalším pomalejším okruhu v Barceloně.

OPRAVENÉ VÝSLEDKY PO DISKVALIFIKACI TÝMU B.A.R. O ČTRNÁCT DNÍ POZDĚJI NAJDETE ZDE

Výsledky:

POŘADÍ JMÉNO NÁRODNOST TÝM ČAS
1. Fernando Alonso Španělsko Renault 1h27:41,921
2. Michael Schumacher Německo Ferrari +0,215
3. Jenson Button Velká Británie B.A.R. +10,481
4. Alex Wurz Rakousko McLaren +27,554
5. Takuma Sató Japonsko B.A.R. +34,783
6. Jacques Villeneuve Kanada Sauber +1:04,442
7. Jarno Trulli Itálie Toyota +1:10,258
8. Nick Heidfeld Německo Williams +1:11,282
9. Mark Webber Austrálie Williams +1:23,297
10. Vitantonio Liuzzi Itálie Red Bull +1:23,764
11. Ralf Schumacher Německo Toyota +1 kolo
12. Felipe Massa Brazílie Sauber +1 kolo
13. David Coulthard Velká Británie Red Bull +1 kolo
14. Narain Karthikeyan Indie Jordan +1 kolo
15. Tiago Monteiro Portugalsko Jordan +1 kolo
16. Christijan Albers Nizozemsko Minardi +43 kol
17. Rubens Barrichello Brazílie Ferrari +45 kol
18. Kimi Räikkönen Finsko McLaren +52 kol
19. Patrick Friesacher Rakousko Minardi +53 kol
20. Giancarlo Fisichella Itálie Renault +56 kol

Nejrychlejší kolo: Michael Schumacher - 1:21,858

Pořadí šampionátu:

POŘADÍ JMÉNO STÁT TÝM BODY
1 Fernando Alonso Španělsko Renault 36
2 Jarno Trulli Itálie Toyota 18
3 Giancarlo Fisichella Itálie Renault 10
4 Michael Schumacher Německo Ferrari 10
5 Ralf Schumacher Německo Toyota 9
6 David Coulthard Velká Británie Red Bull 9
7 Rubens Barrichello Brazílie Ferrari 8
8 Juan Pablo Montoya Kolumbie McLaren 8
9 Nick Heidfeld Německo Williams 7
10 Kimi Räikkönen Finsko McLaren 7
11 Mark Webber Austrálie Williams 7
12 Jenson Button Velká Británie B.A.R. 6
13 Alex Wurz Rakousko McLaren 5
14 Pedro De la Rosa Španělsko McLaren 4
15 Takuma Sató Japonsko B.A.R. 4
16 Jacques Villeneuve Kanada Sauber 3
17 Christian Klien Rakousko Red Bull 3
18 Felipe Massa Brazílie Sauber 2
19 Anthony Davidson Velká Británie B.A.R. 0
20 Christijan Albers Nizozemsko Minardi 0
21 Patrick Friesacher Rakousko Minardi 0
22 Narain Karthikeyan Indie Jordan 0
23 Tiago Monteiro Portugalsko Jordan 0


Pořadí Poháru konstruktérů:


POŘADÍ JMÉNO STÁT BODY
1 Renault Francie 46
2 Toyota Japonsko 27
3 McLaren Velká Británie 24
4 Ferrari Itálie 18
5 Williams Velká Británie 14
6 Red Bull Rakousko 12
7 B.A.R. Velká Británie 10
8 Sauber Švýcarsko 5
9 Jordan Velká Británie 0
10 Minardi Itálie 0

Závod jsme sledovali v on-line reportáži

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Rybakinová si po Bejlek poradila i s Putincevovou, odvrátila dva mečboly

1. května 2024  16:29

Jelena Rybakinová je na antukovém turnaji v Madridu v semifinále. Čtvrtá tenistka světového...

Extraligové přestupy: Zohorna se vrací, změny na lavičce Třince i Kladna

1. května 2024  7:57,  aktualizováno  16:16

Aktualizujeme Sotva opadly emoce po napínavé finálové sérii, extraligové kluby už směřují veškerou pozornost k...

Třinec přivedl z Hradce tvrďáka Janka. Trenér Országh se vrací na Slovensko

1. května 2024  12:54,  aktualizováno  15:27

Hokejový obránce Bohumil Jank se po šesti letech vrací do extraligového Třince. Jedenatřicetiletý...

Rivalové z finále v jedné šatně: Do neděle bychom se zabili, hlásil Sedlák

1. května 2024  15:24

Ještě v neděli by si během finále extraligy nejraději vyškrábali oči, do prodloužení sedmého zápasu...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...