Sprcha šampaňským

Sprcha šampaňským: Michael Schumacher (vlevo) a Fernando Alonso. | foto: Reuters

V bitvě generací přetlačil talent legendu

  • 6
Imola - Fernanda Alonsa a Michaela Schumachera dělí téměř třináct let, ale v neděli na trati Velké ceny San Marina byli zcela rovnocennými soupeři. Jejich bitva v závěrečných kolech brala dech. "Hezčí duel jsem v autě nikdy nezažil," rozplýval se vítězný jezdec týmu Renault.

V posledních dvanácti kolech Velké ceny San Marina se odehrál skutečný střet generací. Oba aktéři měli dokonale pevné nervy, ale Alonso nakonec díky lepší výchozí pozici slavil třetí vítězství v řadě.

Po třech mizerných závodech, kdy získal pouze dva body a zažil hodně bolestných chvil se Schumacher vrátil na domácí půdě s nejrychlejším vozem startovního pole. Nebylo pochyb, že pokud by Alonsa předjel, okamžitě by se mu ztratil v dáli.

Alonso musel po vítězství v Bahrajnu šetřit motor, zatímco Schumacher měl pod kapotou novou pohonnou jednotku. Ale ani to mu nestačilo. "Tohle vítězství je ze všech třech určitě to nejkrásnější," přiznal třiadvacetiletý Španěl.

V sezoně stál na nejvyšším stupni zatím vždy jezdec Renaultu, ale málokdo při odjezdu z Imoly pochyboval, že sezona bude ještě hodně dramatická. Ferrari je opět silné.

Schumacher, který ve 216 závodech kariéry slavil 83 vítězství, se nechal slyšet, že druhé místo může být někdy stejně tak vzrušující jako vítězství.

"Vážně jsem si to užil. Bylo to jedno z nejlepších druhých míst," potvrdil mistr světa, v šestatřiceti nejstarší muž na dráze. "K radosti ze závodění nepotřebujete vždy vítězství."

Němcovy první stupně vítězů sezony byly jeho stými ve Ferrari. Takový úspěch málokdo před závodem očekával, protože Schumacher po chybě v kvalifikaci startoval až ze třinácté pozice.

"Když si představíte, jak by to dnes bez té chyby vypadalo, tak... byl by to pro nás dokonalý den."

Schumacherovo rychlost po druhé zastávce v boxech brala dech. "Bylo to neuvěřitelné," řekl Jenson Button, který dojel třetí a Michael Schumacher ho na trati předjel. "Jeho výkon byl něco úžasného."

Ale jestli měl Schumacher rychlost, tak Alonso zase vedení a nehodlal se ho vzdát. "Nebylo to snadné, ale nakonec jsem to udržel," popisoval Alonso. "Samozřejmě, že byl o vteřinu nebo dvě na kolo rychlejší. Věděl jsem o tom."

Před zatáčkami, kde je možné předjet, šikovně zpomaloval a minimalizoval tak Schumacherovy šance k předjíždění. "Dvakrát to bylo hodně těsné, ale myslím, že jsem to měl stále pod kontrolou. Řekl bych, že moji inženýři v boxech byli více vzrušeni než já," dodal Španěl sarkasticky.

ZPRAVODAJSTVÍ A VÝSLEDKY ZÁVODU NAJDETE ZDE


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž