Florbalisté slaví na MS stříbro. Ve finále nestačili na favorizované Švédy

  15:30aktualizováno  19:30
Curych (Od našeho zpravodaje) - Česká florbalová revoluce se na mistrovství světa v Curychu zastavila těsně pod vrcholem. Cestu k historickému zlatu výběru trenéra Jaroslava Berky zatarasili Švédové, kteří titul obhájili vítězstvím 9:3. Třetí skončili na turnaji Finové, čtvrté místo zůstalo na Švýcarsko.
Matěj Havlas (vlevo) a Ondřej Němeček se stříbrnými medailemi z mistrovství...

Matěj Havlas (vlevo) a Ondřej Němeček se stříbrnými medailemi z mistrovství světa | foto: AP

Druhé místo je pro český florbal vyrovnáním dosud nejlepšího umístění z mistrovství světa. V Curychu sice národní tým pomýšlel na víc, jeho finálové odhodlání však narazilo na velice silnou žlutomodrou překážku.

„Po prohraném zápase stříbro moc netěší. Dostat se do finále bylo super včera, kdy jsme do něho postoupili, dnes jsme chtěli vyhrát. Dostat takový náklep není nic k těšení,“ pronesl zklamaný útočník Matěj Jendrišák. Za porážkou viděl už nezvládnutou první třetinu. „Tam jsme byli spíš jen účastníky zápasu. Chyběla nám energie, dravost ze semifinále. Byli jsme možná opaření… nevím. Výsledkově je to jednoznačné,“ přiznal.

Švédové jsou po tak už desetinásobnými světovými šampiony ze čtrnácti ročníků. Svoji sílu Čechům ukázali jasně hned v první třetině, kdy jim v rozmezí devíti minut mezi 8. a 17. minutou nasázeli čtyři góly.

Kapitán Ondřej Němeček si po čtvrté brance svolal celý tým kolem sebe před střídačku a s pomocí důrazných gest mluvil schlíplým spoluhráčům do duše.

Česko - Švédsko

Finále MS jsme sledovali podrobně

„Pomozte nám se z toho dostat! Máme na to!“ vyzýval pak v rozhovoru na světelné kostce po třetině i české fanoušky, kteří opět dorazili ve velkém počtu do curyšské Swiss Life Areny. Odpovědí mu byl zvednutý les vlajek a rukou.

Skóre 1:4 po prvních dvaceti minutách vypadalo pro Čechy hrozivě, favorit jim nemilosrdně zasazoval jeden úder za druhým. První velkou šanci finále sice měl Filip Langer, který sám před brankářem nedokázal v oslabení využít přesnou přihrávku Marka Beneše, pak už si však vzali slovo obhájci titulu. Český brankář Lukáš Bauer dostal čtyři góly z devíti střel.

Až čtyři vteřiny před prvním odchodem do kabin se přesně k tyči trefil Matyáš Šindler a pozvedl tak české naděje. Ještě veseleji mohlo být po šanci Matěje Jendrišáka ve 23. minutě, v níž český veterán zamířil těsně vedle.

Češi od druhé třetiny začali nabírat zpět zle pošramocenou jistotu, což dokumentoval i skvělý zákrok rukou v podání gólmana Lukáše Bauera. Ve 25. minutě se však před českou brankou do střelecké pozice snadno dostal Malte Lundmark a zamířil přesně – 5:1 pro Švédsko.

Muži v červených dresech se ocitli v podobné pozici, do jaké v sobotu dostali v semifinále domácí Švýcarsko. Vzdor velkým plánům vysoko prohrávali, nedařilo se jim na lépe hrajícího soupeře najít recept a také atmosféra v hledišti opadla. Zvednout ji mohl ve 29. minutě Martin Tokoš, jehož střelu zastavila horní tyčka. Jeho spoluhráč Marek Beneš na střídačce v návalu vzteku a bezmoci praštil holí o zem.

To Švédové se bavili. Uprostřed druhé třetiny se v jejich sektoru odehrála žádost o ruku, což ukázaly obrazovky na kostce pod stropem. V 34. minutě chytil brankář Jon Hedlund jedovatou střelu Benešovi a krátce poté už to bylo 6:1. Komplikovanou českou rozehrávku napadl Lundmark, z křídla nabil Alexandru Galante Carlströmovi a po jeho nekompromisní ráně se začalo schylovat k velkému finálovému debaklu.

Švédští florbalisté se radují z jednoho z gólů ve finále MS.

Nejhlasitější ohlas ve třetí třetině vyvolávaly akce švédského obránce Robina Nilsbertha, na kterého vytrvale pískali a bučeli švýcarští fanoušci kvůli incidentu z minulosti. Nilsberth si s tím poradil jak během semifinále, kdy v dramatickém rozstřelu pomohl Třem korunkám k postupu, tak během finále.

Jednostranný průběh finále pokračoval, ve 46. minutě Kevin Haglund kličkou Bauerovi zvyšoval už na 8:1 pro Švédsko. Češi sáhli ke hře bez brankáře, alůe vrcholem jejich snahy byla další nastřelený tyčka v podání Matěje Havlase.

Ve 48. minutě se Švédům při zákroku v brankovišti zranil gólman Hedlund, na jehož místo musel nastoupit Carl Bending-Sorling. Češi znovu sáhli k power play, nerozchytaného náhradníka zaměstnal Tom Ondrušek a dvakrát nepřesně zakončoval Filip Langer.

V 52. minutě organizátoři oznámili celkovou návštěvnost na šampionátu, která se vyšplhala na rekordních 155 535 diváků. Finále ve vyprodaném hledišti sledovalo 11 254. Vzápětí je dostal do varu Havlas snížením na 2:8 po Benešově přihrávce.

Češi nadále opakovali pokus s hrou v šesti. V 57. minutě doklepl vyraženou střelu Jendrišák a dal výsledku zase o něco optimističtější podobu. Nadějně vypadla i další střela Havlase z otočky. Berkovi svěřenci se až do konce sympaticky snažili, místo dalšího snížení se však dočkali gólu do prázdné branky z hole z Carlströmovy hole. Švédské mistrovské oslavy pak mohly začít naplno.

„Švédi nás přehráli trochu naší hrou. Čekali na brejky, chodili jednoduše do naší obrany, dostávali se jednou přihrávkou do šancí a měli jich spoustu. Kdybychom dali jeden nebo dva góly, bylo by to lepší, takhle se to navyšovalo na stranu Švédů. Bohužel jsme ty góly nedali ani při hře bez brankáře. Byla dobrá, o zápase už se ale během ní nerozhodovalo,“ uvedl Jendrišák.

Mistrovství světa florbalistů v Curychu

Finále

Česko - Švédsko 3:9 (1:4, 0:2, 2:3)
Branky a nahrávky:
20. Šindler (Havlas), 52. Havlas (Marek Beneš), 57. Jendrišák (Langer) - 8. Lundmark (Ahrén), 10. E. Johansson (J. Samuelsson), 14. Sankell (Nordgren), 17. E. Johansson (Ahrén), 25. Lundmark (J. Samuelsson), 36. Galante Carlström (Lundmark), 42. Nordgren (Sankell), 46. Haglund (Nordgren), 59. Galante Carlström (Ahrén). Rozhodčí: Wehingerová, Zurbuchenová (obě Švýc.). Vyloučení: 2:0, navíc Langer (ČR) 10 min. Využití: 0:2. Diváci: 11.254 (vyprodáno).

Česko: Bauer - Hemerka, Němeček, Punčochář, Rýpar, Kisugite, Šindler, Gruber - Marek Beneš, Langer, Havlas - Delong, F. Forman, M. Krbec - Kreysa, Jendrišák, Besta - Ondrušek, Tokoš. Trenér: Jaroslav Berka.
Švédsko: Hedlund (48. Bending) - T. Gustafsson, Nilsberth, E. Johansson, Enström, Persson, Ramirez, Holmgren - K. Nilsson, Ahrén, Sjögren - Galante Carlström, J. Samuelsson, Lundmark - Haglund, Nordgren, Sankell - Backby, Malmström. Trenéři: Niklas Norden a Thomas Brottman.

O 3. místo
Švýcarsko - Finsko 3:5 (0:3, 2:1, 1:1)
Branky:
29. Bürki, 37. Mendelin, 51. Zaugg - 6. J. Kainulainen z tr. střílení, 15. Leikkanen, 16. Kailala, 21. Salo, 60. S. Johansson. Rozhodčí: Boström, Söderman (oba Švéd.). Vyloučení: 1:1. Využití: 1:0. Diváci: 11.254 (vyprodáno).

O 5. místo:
Lotyšsko - Německo 8:3 (2:0, 2:2, 4:1)
Branky:
16., 41. a 50. Trekše, 53. a 59. Kruminš, 18. Anis, 31. Purinš, 40. Rajeckis - 25. Hoppe, 26. J. Bröker, 55. Nihlén.

O 7. místo:
Slovensko - Norsko 10:5 (5:1, 3:2, 2:2)
Branky:
18., 25. a 41. Dudovič, 19., 27. a 37. Gašparík, 10. Gál, 15. Kvasnica, 20. Gajdoš, 45. Kozák - 27. a 52. Hjemgard, 14. Olesen, 31. Gidske, 58. Pedersen.

Konečné pořadí: 1. Švédsko, 2. Česko, 3. Finsko, 4. Švýcarsko, 5. Lotyšsko, 6. Německo, 7. Slovensko, 8. Norsko, 9. Estonsko, 10. Dánsko, 11. Polsko, 12. Kanada, 13. Austrálie, 14. Thajsko, 15. Filipíny, 16. Singapur.

All Star tým: Lukáš Bauer - Ondřej Němeček (oba Česko), Emil Johansson (Švédsko) - Marek Beneš (Česko), Hampus Ahrén, Alexander Galante Carlström (oba Švédsko).

Nejužitečnější hráč: Alexander Galante Carlström (Švédsko).

  • Nejčtenější

Česko - Finsko 1:0N. Drama s vítězným koncem, skvělý výkon předvedl Dostál

10. května 2024  22:56,  aktualizováno  23:24

Česká reprezentace má za sebou první vystoupení na domácím mistrovství světa v hokeji. Svěřenci...

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi udolali v nájezdech Finy, v sobotu vyzvou Norsko

29. května 2023  10:42,  aktualizováno  10.5 22:59

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí turnaj vítězstvím 1:0 po samostatných nájezdech nad...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Překvapení v nominaci. Z Rulíkova týmu pro MS vypadli Nosek, Vrána či Ticháček

5. května 2024  20:46,  aktualizováno  21:38

Dlouho očekávaný jmenný výčet zazněl. Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík představil...

Zbabělé, je jako neřízená střela. Finové tepou Gudase, atmosféru naopak chválí

11. května 2024  10:29

Ví se o něm, že hraje na hraně pravidel. Občas si počíná i lehce za ní. Radko Gudas je zkrátka na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tadeji, sundej to! Pogačar odvracel diskvalifikaci, Ganna prohnal zlaté parťáky

8. května 2024  7:46

Je vůbec možné, aby v průběhu etapy letošního cyklistického Gira nezaútočil Tadej Pogačar? Teprve...

Bedard dvěma góly zařídil výhru Kanady nad Brity, Dánové jasně zvítězili

11. května 2024,  aktualizováno  18:44

Aktualizujeme Hokejové mistrovství světa pokračovalo druhý den tradičním třízápasovým víkendovým programem. Ještě...

ONLINE: Polsko - Lotyšsko 4:4. Přestřelka pokračuje, srovnává Dziubiński

11. května 2024,  aktualizováno  18:42

Sledujeme online Druhý hrací den hokejového šampionátu nabízí v ostravské skupině B hned tři duely. Kazachstán na...

ONLINE: Souček dal vítězný gól, City opět vedou ligu. V akci Chelsea

11. května 2024  13:18,  aktualizováno  18:32

Sledujeme online Vypadnutý balon za vápno si našel a z voleje ho poslal do sítě. Tomáš Souček pomohl gólem k výhře...

Mostecké házenkářky si v prvním finále vybudovaly pětigólový náskok

11. května 2024  18:19

Mostecké házenkářky zvítězily v prvním finálovém utkání českého play off interligy v hale Kynžvartu...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...