Konec půstu, Lafay zaskočil favority. Na van Aerta zbylo jen druhé místo

  12:20aktualizováno  18:44
Náročný baskický víkend v kopcích vyvrcholil velkým překvapením. Victor Lafay ukončil patnáctileté čekání týmu Cofidis na vítězství v etapě cyklistické Tour de France. A hned v nejdelším klání 110. ročníku závodu. Francouzský jezdec na posledním kilometru nachytal skupinu dalších třiadvaceti konkurentů, včetně favoritů jako Wouta van Aerta, Tadeje Pogačara nebo Thomase Pidcocka. Žlutý dres nadále patří Adamu Yatesovi z UAE.
Druhou etapu Tour de France vyhrál Victor Lafay z Cofidisu

Druhou etapu Tour de France vyhrál Victor Lafay z Cofidisu | foto: Reuters

Belgičan van Aert po projetí cílem jen vztekle bouchl do řídítek.

Tour de France 2023, 2. etapa

Online reportáž

Ve vedoucí skupině měl další tři týmové kolegy z Jumbo Visma, i když s pomocí jednoho z nich – Jonase Vingegaarda – v závěrečném sprintu opravdu nemohl počítat.

Byly to střídavé útoky, které postupně vyčerpávaly očesanou čtyřiadvacetičlennou skupinu. Ta nejlépe zvládla přejezd přes obtížné stoupání na bonifikací oceněný Jaizkibel.

Peiu Bilbaovi (Bahrain Victorious) nástup ve sjezdu na domácí baskické půdě nevyšel. Uniknout se pokoušeli také Emanuel Buchmann (Bora), Pidcock (Ineos) nebo Mattias Skjelmose (Trek). Ideální moment však netrefili.

Victor Lafay vítězí ve druhé etapě Tour de France:

Na rozdíl od Lafaye, který aktivně útočil už v sobotním prudkém výšlapu na Côte de Pike, ale neuspěl. Teď se přímo pod Flamme Rouge vyjevil zleva z pohledu vláčku vedeným znaveným van Aertovým parťákem Tiesjem Benootem.

Cyklistický závod L’Etape se slevou 15% na startovné. Jen s iDNES Premium

Zvedl se ze sedla, přišlápl, vystřelil dopředu a rychle se vzdaloval. Poslední zatáčka a pak šestistovka do cíle, Lafay si vytvořil snad padesátimetrový náskok.

Ač belgická hvězda z Jumba zrychlila, reagovala pozdě, možná i kvůli zachytávání předešlých ataků na senzaci Cofidisu nestačila.

Victor Lafay (vlevo) přijíždí jako první do cílové rovinky druhé etapy Tour de France

„Všiml jsem si, kolikrát tam stahovali útoky ostatních. Věřil jsem, že se mi je povede utrhnout a zároveň nevybuchnu jako včera,“ povídal Lafay v pozávodním rozhovoru.

Všímavost se mu vyplatila. Sedmadvacetiletý chlapík z Lyonu prokázal skvělý přehled a pro zemi, která nejslavnější cyklistickou akci pořádá, vybojoval první vítězství.

„Jak já tlačil dolů ukazatel na řídítkách, když na něm ubíhaly poslední metry, myslel jsem, že mě na závěrečné padesátce dostihnou,“ ulevil si nový držitel zeleného dresu pro lídra bodovačky.

Victor Lafay získal po druhé etapě Tour de France zelený dres

V týmovém voze musel jistě vzbudit obrovské emoce. Francouzská stáj čekala patnáct let, než na Tour dosáhla prvenství. Naposledy tenhle pocit zažila 25. července 2008, kdy Sylvain Chavannel vyhrál 19. etapu do Montluçonu.

Radost panuje i v UAE. Mimo to, že Adam Yates zůstává ve žlutém, Pogačar se díky nasbíraným bonifikačním vteřinám posunul v celkovém pořadí hned za něj na druhou pozici.

Slovinský cyklista se opět střetl s Vingegaardem, který navázal na nástup v tu dobu druhého Simona Yatese a vystřelil před něj. Pogačar ale potvrdil svou sílu a na vrcholu byl první, získal osm sekund. Díky třetímu místu v cíli navrch přidal ještě další čtyři.

Simon Yates (vlevo) v zeleném dresu během druhé etapy Tour de France. Za ním zleva Jonas Vingegaard a Tadej Pogačar.

Oproti dánskému obhájci má nyní drobnou, jedenáctivteřinovou výhodu.

Ve skupině s oběma rivaly dojeli opět Jai Hindley (Bora), Skjelmose, Mikel Landa (Bahrain Victorious), Carlos Rodríguez (Ineos) a David Gaudu (FDJ), kteří si udržují odstup 22 sekund na muže ve žlutém.

Puntíkatý dres si po skvělém výkonu a takřka 180 kilometrech v úniku dál drží Američan Neilson Powless (Education First).

V pondělí se peloton vydá pryč z Baskicka na francouzské území. Rovinatá třetí etapa vedoucí do Bayonne představuje první šanci i pro ryzí sprintery.

Jak se vše odehrálo

Víkend dřiny. Jak bývá v regionu na severu Španělska zvykem, kopcům se zde nevyhnete. A tak po náročném sobotním startu cyklisté čelí dalším 3 000 výškových metrů, navíc na 209 kilometrech, nejdelší štrece letošní Tour. Znovu pět vrchařských prémií i technické sjezdy. Cesta vede také přes obávaný Jaizkibel směrem na severovýchod do přímořského San Sebastiánu. Den pro početný únik jak stvořený.

Profil 2. etapy Tour de France 2023

Anebo taky ne. Pokusy o únik následují jako vždy ihned po zahájení. Nicméně tentokrát trvá o chvíli déle, než peloton někoho nechá jet. Nakonec se po deseti kilometrech odtrhne trojice závodníků. Ne třicet, ale jen tři! Zato ovšem poměrně známá jména. Elitní časovkář Rémi Cavagna (Quick-Step), puntíkatý Powless a Edvald Boasson Hagen (TotalEnergies).

Za prémiemi. Norský jezdec není mužem s jasným jednostranným zaměřením, největší vlohy má ale pro sprinty, a tak si bere dvacet bodů v Legutiu. Powless se do úniku vydává s jasným záměrem: udržet si dres pro nejlepšího vrchaře. A jelikož mu nikdo jeho plány nekomplikuje, vítězí na Col d’Udana i Côte d’Aztiria.

Trio uprchlíků ve druhé etapě Tour de France, zleva Rémi Cavagna (Quick-Step), Edvald Boasson-Hagen (TotalEnergies) a v puntíkatém Neilson Powless (Education First)

První zostření. Cyklista s kořeny původních amerických obyvatel potvrzuje vedení též na Côte d’Alkiza a ví, že puntíky poveze i do Francie. Ještě pod kopcem ale Pogačarův tým UAE až nepochopitelně zostřuje tempo a náskok úniku, který se nejvýš pohyboval okolo pěti minut, klesá na dvě. Cavagna si vycouvává, na čele zbývá pouze odvážné duo.

Sám proti Jaizkibelu. Sedmatřicet kilometrů před cílem odpadá i Boasson Hagen a Powless trpí sólo. Jede skvěle, stále udržuje dvouminutový náskok na hlavní balík, v němž padá Ben O’Connor. Lídr týmu AG2R se naštěstí bez větších obtíží vrací, peloton zakrátko po trati letí a při výjezdu na Jaizkibel, tradiční kopec klasiky San Sebastián, osamoceného bojovníka vepředu dohání.

Neilson Powless během druhé etapy unikl zbytku jezdců, ti ho nakonec dostihli

A zase ti dva! Na jeho vrcholu sledovali cyklističtí příznivci onen obrázek, který si za poslední rok museli tak oblíbit. Pogačar se na vrchol dostává jako první, tentokrát však útočí později než Vingegaard. Oba spolu přes vrchol pokračují dál, jenže Dán podle očekávání nestřídá. Radši se nechá dojet parťákem van Aertem.

Tadej Pogačar (vpravo) a Jonas Vingegaard se dokázali na krátký úsek odpoutat na čele.

Belgičan top favoritem. To se daří. Kromě van Aerta se k dvojici na čele připojuje dalších jedenadvacet borců. Je mezi nimi třeba Pidcock. Nebo technik Bilbao, který se odhodlává k chytrému útoku, ale k jeho smůle sjezd končí příliš brzy. Na rovince je dostižen. Jasným adeptem na výhru je však rodák z Herentalsu, co má dva rozjížděče navrch.

Překvapení pod Flamme Rouge. Jestli se někoho hlídkující van Aert obává, možná to je Pogačar, který mu visí za zády. Nejprve s pomocníky a poté i sám chytá nástupy Buchmanna, Pidcocka nebo i Skjelmoseho. Jenže pak tempo napálí Lafay, s nímž se Belgičan dostává zpět do kontaktu až za cílovou linií.

Tour de France 2023

2. etapa (Vitoria-Gasteiz - San Sebastian, 209 km)

1. Lafay (Fr./Cofidis) 4:46:39, 2. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma), 3. Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates), 4. Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers), 5. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious), 6. Skjelmose (Dán./Lidl-Trek) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. A. Yates (Brit./UAE Team Emirates) 9:09:18, 2. Pogačar, 3. S. Yates (Brit./Jayco-AlUla) oba -6, 4. Lafay -12, 5. Van Aert -16, 6. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -17.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Zlín - Karviná 0:1, záchranářský souboj rozhodl hned v úvodu Regáli

28. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  18:50

Karvinští fotbalisté zvládli důležitý zápas ve Zlíně a po výhře 1:0 ve 30. kole Fortuna ligy...

Baník - Liberec 2:2, domácí ztratili náskok, přesto udrželi čtvrté místo

28. dubna 2024  17:14,  aktualizováno  18:48

Ačkoliv vedli o dva góly, ztráta je nakonec mrzet nemusí. Fotbalisté Baníku Ostrava uhráli ve 30....

Hr. Králové - Slavia 1:2, hosté rozhodli v závěru první půle. Snížení přišlo pozdě

28. dubna 2024,  aktualizováno  18:46

Do ligového finiše vstoupí se čtyřbodovou ztrátou. Slávističtí fotbalisté zvítězili ve 30. kole v...

Priske: Fanoušci oceňují, co jsme vybudovali. Získali jsme spoustu bodů

28. dubna 2024  18:38

Už před zápasem si užil bouřlivý aplaus sparťanských fanoušků, kterých dorazilo do Olomouce na pět...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...