Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Závod ve francouzské režii. Česká smíšená štafeta po finiši Mikysky sedmá

  11:15aktualizováno  13:57
I ve zcela obměněné sestavě oproti bronzovému kvartetu z mistrovství světa dokázali francouzští biatlonisté zvítězit ve smíšené štafetě v rámci novoměstského kola Světového poháru. Češi se většinu závodu drželi na hraně první desítky, po povedeném závěrečném úseku Tomáše Mikysky finišovali před domácím publikem na sedmém místě.
Vítězná smíšená štafeta Francouzů v Novém Městě na Moravě

Vítězná smíšená štafeta Francouzů v Novém Městě na Moravě | foto: AP

Nebyl to tak střelecky povedený závod, jaký zažila česká štafeta na nedávném světovém šampionátu v Oberhofu. Tehdy potřebovali Češi jen sedm náhradních nábojů a mohli se radovat z pátého místa.

Smíšená štafeta v Novém Městě na Moravě

Podrobná reportáž

Tentokrát jich vystříleli Tereza Voborníková, Markéta Davidová, Michal Krčmář a Tomáš Mikyska celkem patnáct, a k tomu musel Krčmář na jedno trestné kolo.

Přitom až do té chvíle se Češi drželi v boji o mnohem lepší umístění. Voborníková předávala po zvládnutém prvním úseku jako jedenáctá s minutovou ztrátou na čelo. Davidová díky přesné práci na střelnici stáhla odstup na 40 sekund a předávala jako osmá.

„Dnes jsem nikoho kolem sebe nevnímala, měla jsem co dělat sama se sebou. Trať je hodně rozbitá, měkká a boří se,“ popisovala Davidová náročné podmínky pro Českou televizi. Přesto dokázala zajet druhý nejrychlejší úsek ze všech a šestý nejrychlejší čas.

Nejrychlejší běh

1. Švédsko 57:20,3
2. Norsko +31,2
3. Francie +1:07,9
4. Německo +1:15,7
5. Slovinsko +1:31,3
6. ČR +1:40,8

„Vestoje jsem dala za jedna, což je dobré, ale měla jsem to opravit na první ránu,“ našla přeci jen chyby ve svém výkonu.

Jenže pak se český postup pořadím vzhůru zasekl na Krčmářově ležce. Tři výstřely nesklopily terč. A jen dva ze tří opravných nábojů zaváhání napravily. Krčmář se tak zdržel na trestném kole a na devátém místě vyjížděl s půlminutovou ztrátou na nejbližší soupeře.

„Ztratil jsem se ve větru,“ vysvětloval Krčmář své zaváhání. „Začal se zvedat, tak jsem cvakal, pak se uklidnil, tak jsem to zase vracel zpátky. Nezvládl jsem se v něm zorientovat. Možná jsem to řešil až zbytečně moc,“ litoval.

Při položce vestoje předvedl rychlopalbu s pouze jedním a úspěšným dobíjením a finišmanovi Mikyskovi předával na osmém místě.

Nejrychlejší střelba

1. Francie 4:31,3
2. Ukrajina 4:33,9
3. Itálie 4:43,5
4. Rakousko 4:50,0
5. Finsko 5:08,2

10. ČR 5:41,1

Mikyska se při každé zastávce na střelnici zdržel dvěma opravami, i vinou nepřesnosti soupeřů ale do závěrečného kola vjížděl osmý v těsném závěsu za sedmým Rakušanem Lemmererem. A na trati mu mladý Čech nedal šanci.

Za velkých ovací publika pak přivezl domácí štafetu do cíle na sedmém místě.

Skvělá střelba Francouzů

Francouzi nenasadili v neděli dopoledne své tabulkově nejlepší závodníky, i tak ale měli celý závod ve své režii.

Pouze na prvním úseku se musela Lou Jeanmonnotová sklonit před skvostným výkonem Italky Vittozziové, zbytek závodu se ale z čela pořadí Francouzi sesadit nenechali.

Caroline Colombová se ve druhé části závodu sice po střelbě vleže propadla na čtvrté místo, své zaváhání ale zcela smazala vestoje, kde byla ze všech závodnic nejrychlejší a nejpřesnější. Statečně se pak držela s letící Norkou Tandrevoldovou a svému kolegovi Ericu Perrotovi předávala v kontaktu s prvním místem.

Nejrychlejší běh podle úseků

1. úsek: 1. Klemenčičová (Slovin.) 15:17,2 … 10. Voborníková (ČR) +21,3

2. úsek: 1. H. Öbergová (Švéd.) 15:12,9 … 6. Davidová (ČR) +30,0

3. úsek: 1. Ponsiluoma (Švéd.) 13:01,4 … 5. Krčmář (ČR) +44,2

4. úsek: 1. Giacomel (It.) 13:31,6 … 6. Mikyska (ČR) + 22,5

Mladičký Perrot se nenechal znervóznit dominantním běžeckým výkonem dotírajícího Švéda Ponsiluomy a svou ležku zvládl nejlépe ze všech. Podobně bezchybně si počínal i vestoje a odjížděl s dvacetisekundovým náskokem na zbytek pole.

S Ponsiluomou se sice Perrot nedokázal na trati srovnat, a tak přijížděli oba biatlonisté na předávku bok po boku. Finišman Francie Fabian Claude se ale svého Švédského kolegy a čerstvého mistra světa z hromadného závodu Samuelssona nezalekl.

Na střelnici nepotřeboval na rozdíl od Švéda ani jeden náhradní náboj a díky svému stoprocentnímu výkonu se mohl už několik desítek metrů před cílem radovat z týmového úspěchu.

Švédsko se po skvělém běžeckém výkonu Hanny Öbergové a především Martina Ponsiluomy drželo až do posledního úseku v boji o vítězství, Sebastian Samuelsson ale nedokázal na střelecky bezchybného Francouze reagovat. Před závěrečnou střelbou sice zvládl smazat z Claudova náskoku třináct sekund, s malorážkou si ale v neděli tolik nerozuměl, a tak měl celé poslední kolo na srovnání se s druhým místem.

Ani Norové nenasadili do závodu všechny své papírově nejsilnější závodníky. Přesto se drželi většinu závodu v popředí. Zatímco ostatní soupeři v boji o třetí místo na poslední položce chybovali, Endre Strömsheim vybílil všechny terče a běžel pro třetí místo.

Jak se vše odehrálo

Zmrzlé dopoledne. Nové Město na Moravě se probudilo do zmrzlého rána a rozbořeným tratím kolem Vysočina Areny to přidalo na nebezpečnosti. Dvacet tři štafet si tak muselo dávat na běžkách velký pozor, aby se nesblížily s místním sněhem víc, než by se jejich malorážkám líbilo.

Bleskurychlý rozjezd. Většinou se první kola štafet jedou klidnějším tempem, tentokrát to neplatilo. Italka Vittozziová rozjela závod agresivně a roztrhala startovní pole. Voborníková tempu nejsilnějších závodnic nestačila a na střelnici přijela s mírnou ztrátou na nejlepší.

Nejrychlejší střelba podle úseků

1. úsek: 1. Vittozziová (It.) 49,0 … 15. Voborníková (ČR) +44,6

2. úsek: 1. Steinerová (Rak.) 57,0 … 3. Davidová (ČR) +14,3

3. úsek: 1. Bonacci (USA) 48,4 … 15. Krčmář (ČR) +45,6

4. úsek: 1. Claude (Fr.) 45,7 … 9. Mikyska (ČR) +36,4

Problémy Voborníkové. Vittozziová nepotřebovala v neděli ani jeden náhradní náboj a vezla Itálii k předávce na prvním místě. Zato Voborníková musela vleže dvakrát opravovat, ve stoje dokonce použila všechny tři náhradní náboje. „Vleže jsem se snažila cvakat, mrzí mě, že to nepopadalo. Vestoje jsem se střelbou hodně bojovala,“ vysvětlovala.

Pád Itálie. Tvrdou práci Vittozziové hned na začátku úseku pohřbila její kolegyně Comolová, když se na měkké trati nevyhnula pádu. Ani na střelnici si nepočínala příliš suverénně, a Itálie tak z boje o přední příčky vypadla.

Silní Ukrajinci. Po delší odmlce se znovu hlasitě o pozornost přihlásili ukrajinští závodníci. Celá štafeta podávala stabilní výkon, po druhém úseku jela na třetím místě, kde se také dlouho držela. Kolektivní snažení ale odstřelil finišman Dudčenko na závěrečné střelbě, po které musel na trestné kolo a do cíle dojel na šestém místě.

Slabý článek Norů. Po skvělém představení Ingrid Tandrevoldové vbíhal Johannes Dale do třetího úseku na prvním místě, jeho časté problémy se střelbou se ale ozvaly i tentokrát. Vleže musel třikrát opravovat a v ohrožení trestného kola byl i vestoje.

Mikyskovo představení. Český finišman se běžecky předváděl ve velmi dobrém světle, vždyť zajížděl stejné časy jako Švéd s Francouzem. I když na střelnici se tentokrát zdržel déle, než je jeho zvykem, proti Rakušanovi podal v posledním kole suverénní výkon a vybojoval pro Česko další cenné umístění.

SP v biatlonu v Novém Městě na Moravě

Smíšená štafeta (4x 6 km):

1. Francie (Jeanmonnotová, Colombová, Perrot, Fabien Claude) 1:06:32,3 (0 trest. okruhů + 7 dobíjení), 2. Švédsko (Magussonová, H. Öbergová, Ponsiluoma, Samuelsson) -33,6 (0+18), 3. Norsko (Knottenová, Tandrevoldová, Dale, Strömsheim) -38,3 (0+16), 4. Německo -1:07,7 (1+13), 5. Itálie -1:13,3 (0+6), 6. Ukrajina -1:35,5 (1+8), 7. Česko (Voborníková, Davidová, Krčmář, Mikyska) -2:05,4 (1+15).

15:15 smíšené dvojice.

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Problém Drnovic si uvědomujeme. Americký šéf o budoucnosti Vyškova

26. dubna 2024

Premium Ještě před půl rokem o americké společnosti Blue Crow Sports Group nevěděli ani fanoušci...

Manchester City přeskočil Liverpool, výhru nad Brightonem řídil Foden

25. dubna 2024  20:50,  aktualizováno  23:07

Fotbalisté Manchesteru City udělali dnešním vítězstvím 4:0 v Brightonu důležitý krok k obhajobě...

Drama v tiebreaku na závěr. Budějovice slaví jedenáctý titul v extralize

25. dubna 2024  21:16,  aktualizováno  22:29

Volejbalisté Českých Budějovic získali jedenáctý extraligový titul. Ve čtvrtém finále porazili...

Kvapilová se loučí s Duklou. Hvězda extraligy přestupuje do Prostějova

25. dubna 2024  22:14

Nejvíce bodující volejbalistka extraligy Nikol Kvapilová po pěti sezonách opouští Duklu Liberec, s...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...