Jihočeši jako vládci první ligy? Písek ještě neprohrál, GBA je favoritem

  11:16
Basketbalisté Písku procházejí první ligou zatím bez prohry, favorizovaný Jindřichův Hradec po transformaci zaváhal jen na prahu sezony. Pokud oběma forma vydrží, může zbytek hrát jen o třetí místo.

Pavel Englický (15) z Písku a Stanislav Zuzák (34) z Jindřichova Hradce. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Fanoušci se mají na co těšit. Alespoň ti, kteří sledují jihočeský basketbal. Hráči Písku i Jindřichova Hradce ukázali sílu už v minulé sezoně. A letos navíc dokončují proměnu, po níž by měly oba kluby hrát o nejvyšší příčky.

Jindřichův Hradec měl v uplynulém ročníku jasný cíl. Vrátit se po sestupu zpět do nejvyšší soutěže. Jenže to se mu nepovedlo, a tak se sloučil s klubem GBA Europe, s nímž bojoval v baráži o NBL. Klub se nyní jmenuje GBA Lions Jindřichův Hradec.

Po transformaci zůstali v nově vytvořeném družstvu vybraní hráči a skončil dlouholetý trenér Karel Forejt, jehož nahradil Julian Beťko, slovenský kouč se zkušenostmi z amerického basketbalu.

Jindřichův Hradec vstupoval do soutěže jako velký favorit a první kolo hrál v Litoměřicích. Jenže přišla nečekaná prohra 92:93 v prodloužení.

„Pro první zápas jsme měli problémy s kádrem a to byl hlavní důvod neúspěchu. Po špatném úvodu jsme se zvedli, rozhodovalo se až v prodloužení. Tam na nás přišla únava, která vše rozhodla,“ uvedl trenér Beťko.

Ve druhém kole byl odložen domácí zápas s B-týmem USK Praha. Hradec to využil na další přípravu. „Byli jsme za to opravdu rádi. Potřebujeme ještě trochu času, aby se hráči sehráli a pochopili, co po nich chceme. Potrénovali jsme a pomohlo to.“

Jihočeši tak hráli až po týdenní přestávce v hale pražských Košířů a vyhráli do té doby největším rozdílem soutěže 107:53. Tým bodově vedl Kijuan Jakeem Arrington, který zaznamenal 28 bodů. „Kluky jsme dokázali na zápas dobře připravit. Měli jsme energický vstup do utkání a i přes vedení se stále snažili na soupeře tlačit a hrát fyzicky. Navíc ve druhém poločase jsme měli i dobrou úspěšnost trojek,“ těšilo Beťka.

Velká proměna je téměř dokončena. Na týmu se to ve druhém zápase projevilo. „Ale ani zdaleka ještě nejsme tam, kde bychom chtěli a hlavně měli být,“ dodal kouč.

Vzestup Lions potvrdili v pátek, kdy v prvním domácím zápase sezony deklasovali liberecké Kondory 106:52. Jihočechy hnalo za vítězstvím přes 400 fanoušků. „Moc jsme se na ně těšili a jsme rádi, že nás podporují ve velkém počtu,“ dodal trenér.

Po vysoké výhře se Jindřichův Hradec dostal na dělené 5. místo a je jen otázkou dalších kol, kdy se vyšvihne až na samou špičku. Navíc má zápas k dobru.

Písek má čtyři výhry a vede

Všechna čtyři kola první ligy odehráli Sršni Písek, kteří na úvod soutěže ani jednou nezaváhali. Doma porazili Litoměřice 92:72, venku pak Plzeň 94:77 a USK Praha B 89:78. V pátek doma neměli daleko ke stovce a pražský Basket Košíře zdolali 97:68.

Hlavně výhra nad zálohou USK je pro Jihočechy velké povzbuzení. Zápas musel Písek otáčet. Před poslední částí prohrával o pět bodů - 60:65.

„Tým ukázal vnitřní sílu. Třicet minut jsme dotahovali, vedení se pak přelévalo ze strany na stranu. Víceméně si nikdo nevytvořil větší náskok. V poslední čtvrtině jsme zapnuli v obraně a vyrovnali se fyzicky daleko lepšímu soupeři. Dostali jsme jen 13 bodů a z toho bylo asi pět až v poslední minutě. Měli jsme výbornou obranu, semkli jsme se a útok pak už přišel sám. Kluky chválím,“ uvedl písecký trenér Jan Čech.

Písek má skvělý vstup do sezony a jako jediný tým má stoprocentní bilanci. „Vzhledem k tomu, že jsme na začátku naší cesty a tým prochází určitou revolucí, jdeme do každého zápasu s velkou pokorou. Možná nás někdo bere jako favorita, ale úroveň první ligy jde lehce nahoru. Musíme hrát naplno všech 40 minut a ve velké zátěži odevzdat maximum. Porveme se o každé další vítězství, sílu na to máme.“

Písečtí trenéři Miroslav Janovský (v popředí) a Jan Čech

Písek si může věřit. V dosavadních zápasech se mu dařilo v útoku i obraně a po loňském třetím místu ukazuje, že i letos bude mířit na podobné příčky, nebo klidně i výš.

„Nechci po čtyřech zápasech říkat něco unáhleného. Teď si užíváme vstupu do sezony a snažíme se, aby naše hra bavila lidi i trenéry a hráče. Na řeči kolem sezonních cílů je brzo,“ dodal ještě Čech.

I Písek, který může být černým koněm soutěže, prošel v létě proměnou a tým si na nové věci zvyká. Trenérský tým zabudovává do zkušenějšího jádra kádru své úspěšné dorostence. „A dostávají v zápasech významnou roli po boku osvědčených hráčů,“ upřesnil trenér strategii klubu. „Přiznám se, že před sezonou jsme úplně nevěděli, co od toho čekat. Výsledek je zatím velké a příjemné překvapení.“

Oba jihočeské kluby mají dobře našlápnuto, aby první lize klidně vládly. Povede se to? Velký test formy bude pro oba kluby první letošní derby. Odehraje se 1. listopadu v hale GBA.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

ONLINE: Pražská S míří k výhrám, Slovácko srovnává, Bohemians znovu vedou

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:44

Sledujeme online S jakým náskokem půjde Sparta do nadstavbové části? Kdo bude šestým účastníkem elitní skupiny o...

Závod Kolem Romandie vyhrál španělský cyklista Rodríguez

28. dubna 2024  16:31

Závod Kolem Romandie opanoval španělský cyklista Carlos Rodríguez. Třiadvacetiletý člen týmu Ineos...

Prskavec si udržel šanci závodit v olympijské Paříži i na kánoi

28. dubna 2024  15:49

Olympijský vítěz na kajaku Jiří Prskavec má stále naději závodit v Paříži také na kánoi. V Troji...

ONLINE: Arsenal v boji o titul hraje derby na Tottenhamu, pak jde do akce City

28. dubna 2024  14:44

Sledujeme online Po sobotním zaváhání Liverpoolu se boj o titul ve fotbalové Premier League už může zúžit pouze na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...