Nymburský lídr hostí druhé Brno

  12:40
Praha - Souboj vedoucího Nymburku s druhým A Plus Brnem bude největší lahůdkou 19. kola Mattoni NBL. Právě na brněnské palubovce měl dosud neporažený lídr soutěže největší problémy a soupeře udolal až v prodloužení. Také další zápasy slibují atraktivní podívanou. V Prostějově se domácí basketbalisté střetnou s loňským vicemistrem Mlékárnou Kunín, o důležité body v boji o playoff se budou prát Ústí s Ostravou či brněnští Houseři s pražským USK.

Sparta Praha – BK Opava
(první vzájemný zápas 99:75)

Domácí basketbalisté sice utrpěli v minulém kole vysokou porážku v Děčíně, nicméně proti beznadějně poslední Opavě mají ideální příležitost předchozí nezdar napravit. Dvoubodovým ziskem se navíc chtějí přiblížit jistotě šestého místa, které by jim zaručilo sehrání deseti zápasů v nadstavbové části v elitní skupině A1.

Sparťanský trenér Jaromír Geršl se nebojí, že by dvacetibodová porážka na severu Čech měla jeho rozjetý tým vykolejit. „Bereme to spíše jako velké ponaučení do dalších bojů. Věřím, že se všichni z chyb a omylů, jichž jsme se v Děčíně dopustili, ponaučíme a naopak to pro nás bude velké plus.“ Kouč aktuálně šestého týmu prvoligové tabulky souhlasí s tvrzením, že pro zápas s Opavou bude velice důležité nic nepodcenit a stoprocentně se na utkání koncentrovat.

„Družstvu se snažím říkat celý týden, jak důležitý zápas nás čeká,“ přitakal Geršl. „Nikdo si nesmí myslet, že Opava je s jedním vítězstvím na konci tabulky a naše vítězství přijde samo. Připadá mi, že Opava se dostává do lepší pohody,“ připomněl Geršl poslední výsledky Slezanů.

Ti nejprve sehráli solidní utkání s Nymburkem, jemuž podlehli jen o 13 bodů, v týdnu pak v Českém poháru podlehli Prostějovu rozdílem 14 bodů. „Zejména venku nemají co ztratit a hrají bez zábran. Podobné zápasy jsou strašně těžké a ošemetné. Připravujeme se na střetnutí s Opavou, jako bychom hráli s Nymburkem,“ dodal Geršl.

Opavský tým čeká třetí utkání během jediného týdne. Obě předchozí Slezanům vyšla nad očekávání, byť s favorizovanými soupeři prohráli. Zejména Nymburk v domácí hale hodně potrápili, ještě dvě minuty před přestávkou drželi vyrovnané skóre. Chtěli jsme být soupeři důstojným partnerem a to se nám, myslím, povedlo,“ prohlásil po utkání hrající kouč David Klapetek.

„Pracovali jsme na zlepšení psychické pohody hráčů a myslím si, že se opravdu zlepšuje. Říkal jsem klukům, že sezona ještě zdaleka nekončí a nedá se nic zabalit,“ uvedl dále Klapetek, který je na postu pivota stále platným hráčem. V 19. kole Mattoni NBL však Opava nebude hrát doma, nýbrž ji čeká cesta do hlavního města.

„Sparta má ve svém středu zkušeného rozehrávače Hrubého, body dává především Miloš, opomíjet nesmíme ani velmi dobře hrající pivoty. Soupeř se po špatném rozjezdu do sezony zvedl, ale my musíme jet na Spartu s cílem pokusit se vyhrát.“

Houseři Brno – USK Praha
(první vzájemný zápas 80:90)

Houseři mají za sebou dvě utkání, v nichž sahali po vítězství, ovšem ani jedinkrát jej nezískali. V obou případech navíc podlehli shodně čtyřbodovým rozdílem. Nejprve v prodloužení na ústecké palubovce, poté doma Prostějovu. Nyní se podruhé za sebou představí domácím divákům a věří, že do třetice jim dva body neuniknou.

„Předpokládáme, že USK bude hrát s větším nasazením v obraně, než náš poslední soupeř. My musíme podat obdobný výkon, jako v duelu s Prostějovem, to znamená stoprocentní nasazení v útoku i obraně,“ nabídl recept k vítězství domácí trenér Jiří Jandák.

Přestože Brňané ztratili naději na šesté místo, stále mají o co hrát. O playoff totiž v dolní části tabulky stále bojuje pět týmů. „Utkání s vysokoškoláky je pro nás velice důležité. Každý bod se počítá,“ dodal Jandák.

Rovněž Pražané v posledních dvou kolech prohráli, ovšem mnohem vyšším rozdílem. V Prostějově o třicet a na Folimance s A Plus Brnem o dvacet bodů. Pokud si chtějí uchovat reálnou naději na setrvání ve hře o playoff, neměli by v Brně prohrát. Zvláště proto, že na Housery ztrácejí jeden bod a v případě neúspěchu se jejich manko zdvojnásobí.

„Momentálně jsme v situaci, kdy naše výkony nejsou optimální. Doufám, že nás série těžkých zápasů s nepříliš dobrými výsledky nepoznamená,“ přeje si Petr Treml, hlavní kouč vysokoškoláků. On i jeho svěřenci si dobře uvědomují, jak důležitý zápas je v Brně čeká.

„Samozřejmě o tom víme. Utkání je pro nás velice důležité. V tréninku jsme se zaměřili především na střelbu, protože i když jsme si v předchozích zápasech dokázali vytvořit slušné pozice, nedokázali jsme je využít. Právě zlepšené procento úspěšnosti střelby bude spolu s naší obranou základem k dobrému výsledku.“

Zatímco vysokoškoláci museli strávit dvě vysoké porážky, Brňané mezi dvě čtyřbodové prohry „vložili“ ještě pohárový neúspěch s Nymburkem. I jemu však na domácí palubovce vzdorovali a prohráli až v koncovce o šest bodů, když neuhlídali Johnsona. „Domácí prostředí znamená pro Housery opravdu hodně,“ přitakal Treml.

„Bude velmi těžké držet v Brně vyrovnaný stav. My se musíme snažit o to, abychom se vyvarovali zbytečných chyb, které by soupeři trestali z rychlých protiútoků,“ dodal Treml.

Synthesia Pardubice – SČE Děčín
(první vzájemný zápas 54:96)

Pardubičtí mají za sebou sérii tří porážek, kterou ovšem mohli přerušit v dohrávaném střetnutí 17. kola. Favorizované Mlékárně Kunín byli více než důstojným soupeřem a v poslední čtvrtině dokonce vedli. Závěr utkání však takticky nezvládli a z výhry se radoval zkušenější soupeř. Tentokrát čeká na Synthesii další tým ze špičky tabulky, čtvrtý Děčín.

Severočeši v prvním vzájemném duelu Pardubice doslova deklasovali, již v poločase vedli o čtyřicet bodů! „Myslím si, že podobný průběh se už nikdy nemůže opakovat. Podobný výpadek jako u nás Pardubičtí doma rozhodně nepředvedou,“ je přesvědčen Pavel Budínský, trenér SČE Děčín.

Fakt, že domácí zápas se vyvíjel jednoznačně ve prospěch Energetiků, by se mohl v přístupu hráčů k utkání negativně projevit. Nebojí se Budínský jistého podcenění? „Asi to může hráče trochu svádět,“ připustil kouč Severočechů. „Nicméně jsme o tom mluvili, svým hráčům jsem zdůrazňoval především to, že Pardubice hrají v domácím prostředí úplně jinak, než venku.“

Děčín vstoupí do utkání na východě Čech v roli jasného favorita. Co musejí hostující basketbalisté udělat pro to, aby předzápasové předpoklady potvrdili? „Důležité bude hlavně ubránit Špičku a Laca, kteří jsou ve velké formě,“ upozorňuje Budínský na klíčové hráče soupeře.

Právě oni nejvíce přispěli ke středečnímu dramatu proti Kunínu. Špička nastřílel 32 bodů, Laco o deset méně. „Nejsou to však pouze tito dva hráči, sekundují jim další, například Gamma či Musil. V každém případě musíme hrát nanejvýš zodpovědně.“

BK Prostějov – Mlékárna Kunín
(první vzájemný zápas 88:73)

Domácí hráči si ve středu zajistili postup do Final four Českého poháru, když zvítězili na palubovce Opavy. Nyní je čeká mnohem těžší soupeř, ovšem i proti novojičínskému týmu si svěřenci trenéra Predraga Benáčka chtějí připsat dva body.

„Kunín po špatném začátku ligy změnil trenéra a vyměnil tři cizince. Současný Kunín je úplně jiným týmem, než ten, který jsme porazili na jeho hřišti,“ připomněl Benáček vysokou výhru Prostějova z úvodního vzájemného střetnutí. „I tak chceme využít výhody domácího prostředí s výborným publikem v zádech k dalšímu vítězství.“ O tom, zda Benáček nasadí proti Mlékárně exkunínské duo Callahan – Bošnjak, nebo dá příležitost jiným zahraničním basketbalistům, rozhodne až před zápasem.

Basketbalisté Kunína absolvují v těchto dnech těžkou zkoušku ohněm. Kromě Mattoni NBL bojují ještě ve FIBA Cupu a v Českém poháru, přičemž v obou soutěžích si zajistili postup do Final four. Ve středu navíc dohrávali odložené utkání 17. kola v Pardubicích, kde navzdory očekávání museli bojovat o vítězství do posledních vteřin.

„Program máme opravdu našlapaný. V Pardubicích jsme hráli bez jiskry,“ všiml si zkušený trenér Zdeněk Hummel. "Prostějov je v domácím prostředí určitě favoritem. Musíme si dát pozor na jeho střelce a také na zónovou obranu, která je největší zbraní domácích."

ČEZ Basket Nymburk – A Plus ŽS Brno
(první vzájemný zápas 78:75 p.p.)

Obhájci mistrovského titulu stále drží domácí neporazitelnost, která trvá již osmnáct zápasů. Nejblíže porážce byli právě na palubovce brněnského A Plus, kde v sedmém kole museli bojovat o tříbodovou výhru až v prodloužení! Nymburští navíc stále bojují na třech frontách, neboť kromě Mattoni NBL si zajistili postup do Final four Českého poháru a v příštím týdnu je čeká klíčové utkání o postup ze skupiny FIBA Europe league.

„Ve středu nás čeká nejdůležitější zápas sezony,“ říká na rovinu Vratislav Šístek, tiskový mluvčí a vedoucí A-týmu ČEZ Basketball Nymburk. „Postup v evropském poháru je pro nás nyní jednoznačnou prioritou a má pro nás mnohem větší význam. V žádném případě to však neznamená, že bychom zápas s Brnem opomíjeli. V domácím prostředí nechceme přerušit naši vítěznou sérii v Mattoni NBL.“

Trenér Michal Ježdík se stále bude muset obejít bez dvou hráčů základní rotace. Mimo hru jsou pivotman Jiří Trnka a křídelník Denis Mujagič. „Trnka už začal trénovat, Mujagič má ještě týdenní klid. Jinak jsme kompletní,“ dodal Šístek.

Brňané mají za sebou sérii pěti vítězných zápasů, která je vynesla zpět na druhou příčku prvoligové tabulky. Na vedoucí Nymburk sice ztrácejí plných pět bodů, přesto bude souboj prvního s druhým jednoznačným šlágrem 19. kola.

„Nymburk má dvanáct vyrovnaných hráčů, kteří mají navíc obrovské zkušenosti. Velmi těžko se proti nim hraje,“ upozorňuje Miroslav Pospíšil, hlavní kouč brněnského A Plus ŽS. „Přesto je našim cílem hrát dobrý basketbal a chceme soupeři co nejvíce vzdorovat. Musíme však odvést velmi dobrý výkon hlavně z hlediska taktiky.“

SČP Ústí n. L. – NH Ostrava
(první vzájemný zápas 59:66)

Ústeckým basketbalistům patří v tabulce devátá příčka, ovšem na sedmou Ostravu, která je jejich nejbližštím soupeřem, ztrácejí jediný bod. Pokud chtějí Plynaři i nadále bojovat o playoff, neměli by v domácím prostředí zaváhat, což trenér Jan Šedivý dobře ví. „Máme daný seznam soupeřů, které bychom měli porazit. A Ostrava mezi ně patří. V domácím prostředí sice dokáže potrápit kohokoliv, ale na hřištích soupeřů je výrazně horší. Doufám, že se to potvrdí,“ přeje si Šedivý.

První duel na Moravě byl hodně obrannou bitvou, dohromady padlo pouze 125 bodů. Dá se podobný průběh očekávat i tentokrát? „Byl bych rád. V tom vidím cestu k možnému vítězství,“ uvedl dále domácí kouč, jenž je s dosavadními výsledky týmu spokojen. 

„Zápasy, které jsme měli vyhrát, jsme až na zaváhání v Opavě opravdu vyhráli. To, co jsme chtěli, tedy máme. Navíc jsme získali i výhry nad Kunínem a Děčínem. Dalšími týmy, které se chceme pokusit v domácí hale porazit, jsou právě Ostrava s Opavou.“

Šedivého protějšek na lavičce hostující Ostravy, zkušený kouč František Rón, očekává od duelu na severu Čech vyrovnaný souboj. „Určitě to nebude jednoduchý zápas. Ústí se posílilo o Suchardu a ten dává tomuto týmu úplně jiné dimenze,“ zvedá Rón varovně prst. „Navíc Ústí hraje doma mnohem lépe, než na hřištích soupeřů, takže vůbec neberu v poraz to, že před týdnem utrpěli dost těžkou porážku v Kuníně.“

Ústečané nastříleli v Ostravě v prvním vzájemném střetnutí pouze 59 bodů. Bude Ostrava spoléhat především na obranu i tentokrát? „Nám tehdy nic jiného nezbývalo, než západ důkladně odbránit. Chyběli nám totiž Pospíšil s Mužíkem, takže to pro nás bylo hodně cenné vítězství,“ zdůraznil Rón. „V neděli však chybět nebudou a doufám, že nám pomohou k tomu, abychom utkání zvládli co nejlépe.“

Přehled zápasů 19. kola Mattoni NBL

Sparta Praha – BK Opava (sobota 5. 2. v 16 hodin)
Houseři Brno – USK Praha (sobota 5. 2. v 16.30 hodin)
Synthesia Pardubice – SČE Děčín (sobota 5. 2. v 17 hodin)
BK Prostějov – Mlékárna Kunín (sobota 5. 2. v 17 hodin)
ČEZ Basketball Nymburk – A Plus ŽS Brno (sobota 5. 2. v 17.30 hodin)
SČP Ústí n. L. – NH Ostrava (neděle 6. 2. v 17 hodin)

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Extraligové přestupy: Zohorna se vrací, změny na lavičce Třince i Kladna

1. května 2024  7:57,  aktualizováno  16:16

Aktualizujeme Sotva opadly emoce po napínavé finálové sérii, extraligové kluby už směřují veškerou pozornost k...

Třinec přivedl z Hradce tvrďáka Janka. Trenér Országh se vrací na Slovensko

1. května 2024  12:54,  aktualizováno  15:27

Hokejový obránce Bohumil Jank se po šesti letech vrací do extraligového Třince. Jedenatřicetiletý...

Rivalové z finále v jedné šatně: Do neděle bychom se zabili, hlásil Sedlák

1. května 2024  15:24

Ještě v neděli by si během finále extraligy nejraději vyškrábali oči, do prodloužení sedmého zápasu...

Moje přihrávka? Nic výjimečného, řekl Kroos. Bayern může litovat, že ho pustil

1. května 2024  13:50

Stačilo, aby dostal trochu prostoru a hned vymyslel geniální průnikovou přihrávku na Viníciuse...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...