Kámo, půjčíš mi, až zbohatneš? Od šestnácti ve frontě na slávu

  6:04
Pozornost má dávno zajištěnou, na Jalena Greena se lepí fanoušci i takykamarádi už od šestnácti. Předpokládá se, že v draftu NBA zazní jeho jméno hodně brzy a že se stane jednou z hlavních tváří slavné basketbalové ligy. Teď však bude Greena sledovat ještě více lidí. Místo tradiční cesty přes univerzitu zkouší kalifornský teenager novinku - příští rok stráví ve „farmářské“ soutěži G League. Svým rozhodnutím může změnit americkou basketbalovou scenerii.
Jalen Green se zlatou medailí z juniorského mistrovství světa. Mezi...

Jalen Green se zlatou medailí z juniorského mistrovství světa. Mezi devatenáctiletými si zahrál jako sedmnáctiletý. | foto: FIBA

Ještě neměl ani řidičský průkaz, ale na veřejnosti budil maximální pozornost. Už v šestnácti letech byl celebritou. Když vkročil do nákupního centra v kalifornském Fresnu, fanoušci ho okamžitě poznali a chtěli se sním vyfotit. Fotili si ho i spolužáci ve škole, když si mysleli, že se nedívá. Nadějné křídlo je pravděpodobně tou nejvíce zajímavou osobou, která se momentálně ve Fresnu nachází.

Jalen Green je ve světě basketbalu za superstar. Když byl ve druhém ročníku na střední škole, museli ho po zápasech domů posílat zadními dveřmi. Ve třeťáku zasypával soupeře v průměru 33 body na zápas a dovedl svůj tým ke kalifornskému titulu. Na Instagramu ho sleduje téměř milion lidí. Fanoušci mu každý den říkají, že chtějí být jako on.

Jalen Green ve středoškolském zápase:

„Je to šílené. Nehraje v NBA, není ještě ani na univerzitě. A není jako Zion (Williamson),“ podivoval se před dvěma lety jeho nevlastní otec a zároveň osobní trenér. „Lidé přesto vědí, kdo je Jalen.“ 

Už tenkrát, když mu bylo 16, ho sledovala Amerika. Kamarádi se ho ptali, zda jim půjčí peníze, které neměl. I ti nejbližší se k němu chovali jako k hráči NBA kalibru. „Ani mi nepřijde, že je mi šestnáct. Cítím se dospělý,“ popisoval Jalen. „Chovají se, jako bych něco dokázal. Zatím jsem ale nedokázal nic. Mám před sebou ještě dlouhou cestu a spoustu rozhodnutí.“

Green je nyní středoškolským hráčem číslo jedna a v posledním roce ho naháněla celá NCAA. Trenéři mu volali každý den; stipendium mu nabídly prestižní basketbalové školy jako Memphis, Arizona, Oregon či Auburn. 

Basketbalový národ horlivě vyčkával, který vysokoškolský dres Jalen nakonec oblékne. A zatímco blogeři na internetu zveřejňovali zaručené informace o jeho volbě, Jalen se nakonec rozhodl úplně jinak. V polovině dubna oznámil, že se místo do NCAA vydá do G League.

Green, který by se v roce 2021 mohl stát jedničkou draftu NBA, je průkopníkem. Prvním hráčem, který se rozhodl vynechat univerzitní soutěž a zamířit do nového programu, který spouští NBA. Green se má stát vábničkou. Když (až) uspěje on, další ho budou chtít následovat.

„Jsme nadšeni, že můžeme uvítat hráče Jalenova kalibru v NBA G League,“ řekl prezident soutěže a někdejší vynikající střelec Shareef Abdur-Rahim. „Jalen reprezentuje příští generaci hráčů NBA. Těšíme se na naši spolupráci.“ Green tak bude mít rok na to, aby se na prestižní soutěž připravil přímo pod jejím dohledem.

Příběh Jalena Greena:

I přes velkou pozornost si Jalen zachovává klidnou hlavu. Na otázku, zda na sebe cítí tlak, odpověděl, že ne. „Jsem v pohodě, miluju to,“ shrnul.

Green také v létě 2018 dovedl Spojené státy ke zlatu na mistrovství světa do 17 let. Samozřejmě byl zvolen MVP turnaje. Po skončení mistrovství podepsal nespočet bot a triček. Každý se s ním chtěl vyfotit. Jalen byl na roztrhání. Filipíny zkrátka basketbal a jeho hvězdy milují.

O rok později zářil Green na Krétě už na šampionátu do 19 let. Znovu byl jednou z hlavních postav zlatých Američanů, ač byl mezi nimi nejmladší.

Jalen Green na MS do 17 let:

Před lety mu „slibovali“, že se to s pozorností bude jen zhoršovat. Ačkoliv obletovaný talent ve světlech reflektorů vyrůstal, na neustálý zájem okolí si stále zvyká. Občas se stále zakoktá během rozhovorů nebo je mu připomenuto, aby mluvil víc nahlas. 

Jeho matka Bree a nevlastní otec Marcus mu připomínají, aby dával pozor na to, co sdílí na sociálních sítích. „Lidé ho sledují a berou ho jako vzor. Musí mít pozitivní vliv,“ řekl Marcus.

Jeho středoškolský trenér Brad Roznovsky ho přirovnal ke Kobemu Bryantovi. „Už na střední hrál jako profesionál. Lidé říkají, že hraje jako Kobe. Já v něm vidím i hru Pennyho Hardawaye. Jalen je ale extrémně nesobecký a skvěle přihrává. Může hrát na více pozicích, což mě přivádí k LeBronu Jamesovi,“ nešetřil chválou Roznovsky.

Kobe? Penny? A LeBron? Jalen nebyl ani plnoletý, ale už ho přirovnávali k těch nejlepších hráčům všech dob. 

„Upřímně, je to trochu stresující, ale je to pocta. Užívám si to. Lidé si ale musí uvědomit, že ne každý zápas bude z mé strany perfektní. Jsou zápasy, kdy mi nepadne střela,“ uvědomuje si Green.

Jeho fanoušci a sledující si myslí, že žije pozlacený život. Pravdou ale je, že si Jalen musel vše tvrdě vydobýt. Fresno je navíc město nechvalně proslulé zločinem a bující drogovou scénou. V minulosti tu bylo spoustu basketbalových hráčů se skvělým potenciálem, právě u potenciálu ale většina z nich zůstala. Jalen chce být jiný.

Ačkoliv už je v mladém věku výjimečný, zůstává nohama pevně na zemi. Dlouho trénoval v centru Fresna, v hale, které přezdívá Sklepení. Jedná se o malou tělocvičnu s dírami v oknech, spoustou prachu a betonovými zdmi. 

„Je to docela drsné,“ přiznává Marcus. Pro Jalena? Perfektní místo. Jak sám říká, k tréninku nepotřebuje nic speciálního. Soustředí se pouze na to, aby z ruky vypustil jednu perfektní střelu za druhou. 

Právě střelbu se zaměřuje nejvíce. „Když jsem byl mladší, moc jsem nestřílel. Spoléhal jsem spíš na svou atletičnost. Se střelou jsem hodně váhal. Pracuji na střeleckém sebevědomí,“ řekl Green.

KDO BUDE DALŠÍ? Jalen Green má před sebou velkou kariéru. Dovede ho až do Síně slávy?

Jeho rodiče jsou podráždění, když slyší, že Jalenova cesta k úspěchu byla jednoduchá. „Okolní svět netuší, jak moc Jalen dře. Všechno, co má, si musel sám vybojovat. Nikdo mu nedal nic zadarmo. Neměli jsme peníze na soukromé trenéry,“ popisuje jeho matka Bree.

Jalen si jde vlastní cestou. Na střední škole byl jediným hráčem, který nosil zkrácené trenýrky. Od té doby, co Kalifornie hráčům zakázala si je ohrnovat, si Green nechává ušít kraťasy na míru. „Chci, aby lidé věděli, že si razím svůj vlastní trend. Nebudu nikoho sledovat,“ vysvětluje Green.

Autoři:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Překvapení v nominaci. Z Rulíkova týmu pro MS vypadli Nosek, Vrána či Ticháček

5. května 2024  20:46,  aktualizováno  21:38

Dlouho očekávaný jmenný výčet zazněl. Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík představil...

Kaderka z krunýře nevyleze. Velké kluby mlčí, hráči zklamali, říká kritik

2. května 2024

Premium Policisté v rozsáhlém spise uvádějí, že když Ivo Kaderka začal tušit, že se na něj vyšetřovatelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jak si Pogačar protáhl nohy a ujížděl i sprinterům. Je to hovadina, soudí Raboň

7. května 2024  9:29

Málem vyhrál v sobotu hned úvodní klasikářskou etapu Gira. Pak v neděli ovládl první dojezd na...

Zazářil v pravou chvíli. Pastrňák vystřelil Bostonu v prodloužení postup

5. května 2024  5:27,  aktualizováno  7:04

Hokejisté Bostonu po dvou porážkách zvládli rozhodující sedmý zápas úvodního kola play off NHL...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tadeji, sundej to! Pogačar odvracel diskvalifikaci, Ganna prohnal zlaté parťáky

8. května 2024  7:46

Je vůbec možné, aby v průběhu etapy letošního cyklistického Gira nezaútočil Tadej Pogačar? Teprve...

Olympijský oheň dorazil do Francie. V Marseille ho zapálil rapper Jul

8. května 2024  9:02,  aktualizováno  20:24

Je 79 dní před startem letních her v Paříži a do Francie dorazil olympijský oheň. Do Marseille ho...

Mizérie třetího dne zapomenuta. Válečnické palbě do Slunety šéfoval Svoboda

8. května 2024  20:05

Vstali staří Válečníci! Basketbalový Děčín se sebral z den staré mizérie a ve čtvrté bitvě...

Siniaková a Brenda Fruhvirtová v prvním kole na Masters v Římě uspěly

8. května 2024  13:10,  aktualizováno  19:56

Kateřina Siniaková a Brenda Fruhvirtová postoupily na tenisovém turnaji v Římě do druhého kola....

Kapitán volejbalistů Ústí: Skvělé končit obratem, ale zestárl jsem o 30 let

8. května 2024  19:03

I díky kapitánovi Jiřímu Kořínkovi má ústecký volejbal tuhý kořínek. Letošní barážový stres v sérii...

Arcon Personalservice GmbH
Elektrikář do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...