Milionový džob. Žák Phila Jacksona má proměnit sportovní Ameriku

  20:47
Milionovou misi, která může být začátkem proměny americké sportovní mapy, dostal od NBA na starost Brian Shaw. Někdejší spoluhráč Kobeho Bryanta a Shaquilla O’Neala a dlouholetý trenérský asistent v LA Lakers bude coby hlavní kouč pečovat o G League Select Team, nový projekt americké basketbalové ligy určený největším náctiletým talentům.
Phil Jackson (vpravo) jako trenér LA Lakers, po jeho boku seděl coby první...

Phil Jackson (vpravo) jako trenér LA Lakers, po jeho boku seděl coby první asistent Brian Shaw. | foto: Profimedia.cz

Čtyřiapadesátiletý Shaw má tři tituly z NBA s Lakers z přelomu tisíciletí coby hráč, další dva slavil jako asistent. V trenérském štábu slavného kalifornského klubu strávil celkem devět let a mnoho nescházelo, aby se stal nástupcem Phila Jacksona. Prvním asistentem byl poté v Indianě, hlavním koučem v Denveru a krátce vedl Jana Veselého, ale jeho dvě sezony příliš úspěšné nebyly.

Nepochybně vyhlížel další šanci nastoupit na jeden ze 30 nejsledovanějších trenérských postů v basketbalu (univerzitní koučové v čele s Mikem Krzyzewským a Johnem Caliparim teď prominou, NCAA má v porovnání s NBA dosah přece jen lokální). Ale teď Shaw dostal ještě vzácnější džob.

Bude bedlivě sledovaný. Ze strany fanoušků. Další generace talentů. Kolegů trenérů. Skautů. Funkcionářů. Ze strany NCAA, která má co závidět. NBA, která touží vybudovat něco nového.

Jeho úkolem je založit organizaci. Může toho hodně vykonat, ale taky dost pokazit.

Nominálně bude nový klub, prozatím nazývaný G League Select Team, členem farmářské soutěže G League, v jejích tabulkách však figurovat nemá. Součástí zápasového programu by mělo být deset až dvanáct klání se standardními farmářskými celky, v plánu jsou však také účasti na mezinárodních turnajích a sbírání zápasových zkušeností proti pestrému poli soupeřů.

Nejlepším důvodem, proč Select Team sledovat, jsou Shawovi noví svěřenci. NBA už přivábila několik teenagerů, jejichž jména mají za rok zaznít v prvním kole draftu. 

Kámo, půjčíš mi, až zbohatneš? Od šestnácti ve frontě na slávu

S nápadem začlenit sledované talenty pod křídla G League přišla NBA před dvěma lety, původním plánem bylo zařazovat hvězdičky před draftem do řádných týmů. Ale tahle myšlenka se neukázala jako životaschopná. Až po mnoha úpravách zlákala liga první jména, na kterých se dá stavět.

Průkopníkem je křídelník Jalen Green, žhavý uchazeč o volbu číslo jedna. Select Teamu kývnul v polovině dubna a další cihly začaly rychle přibývat. 

Smlouvu podepsali i pivot Isaiah Todd a rozehrávač Daishen Nix. Čtvrtým na soupisce se stal vytáhlý Filipínec Kai Sotto (218 centimetrů), od kterého si basketbalem poblázněné souostroví ve východní Asii hodně slibuje.

„Věřím, že je to pro mou kariéru v NBA nejlepší krok,“ řekl pro The Athletic Isaiah Todd. „Je důležité se připravit, jedná se o splnění mého životního snu. Být na dvorku NBA, učit se od profesionálů a koučů z NBA, to je to nejlepší pro mou budoucnost,“ věří.

Pátým do party by se mohl stát Jonathan Kuminga, talentovaný Konžan vyrůstající v Americe. I on je kandidátem na jedničku příštího draftu. Greenův a Kumingův rival Cade Cunningham nabídky odmítal a upsal se univerzitě Oklahoma State. Zatím...

Dalšími kandidáty jsou Karim Mané, senegalský rozehrávač reprezentující Kanadu, a Makur Maker, jihosúdánský pivot narozený v Keni a vlastnící australský pas (stejně jako jeho bratranec Thon Maker). Mané a Maker se však snaží nejprve prosadit v letošním draftu.

Už hvězdné a obletované teenagery mají v kádru doplnit veteráni, kteří půjdou příkladem v tréninku, při zápasech i mimo palubovku.

Shaw a jeho chlapci budou nepochybně prověřeni. Každý se proti nim bude snažit vytáhnout, každý si bude chtít říci o místo v elitní lize.

G League ukončila sezonu

Zatímco NBA už dala dohromady plán na dokončení sezony poznamenané pandemií koronaviru, nižší soutěž G League se nedohraje. Ve čtvrtek o tom rozhodlo vedení ligy.

Soutěž, kterou aktuálně hraje 28 záložních týmů klubů NBA, byla kvůli šíření nemoci covid-19 zastavena 12. března. Do konce základní části G League tehdy chybělo 16 dnů a týmy měly ještě sehrát v průměru sedm zápasů.

„Jakkoliv nás zrušení zbytku sezony nesmírně tíží, musíme uznat, že je to pro naši ligu nejvhodnější opatření,“ konstatoval v prohlášení prezident soutěže Shareef Abdur-Rahim.

Hráči obdrželi sto procent smluvní mzdy.

ČTK

V NBA si od projektu hodně slibují, pumpují do něj nemalé peníze. 

Shaw jistě nebyl levný. Stejně by tomu bylo v případě dalších uvažovaných trenérských kandidátů - Davida Fizdala (bývalý kouč NY Knicks a Memphisu) či Sama Mitchella (v minulosti vedl v NBA Toronto a Minnesotu, před 13 lety se stal nejlepším trenérem sezony).

Jen Green vyjde ligu zhruba na půl milionu dolarů za sezonu (vydělá si ještě víc díky osobním sponzorům). Nix s Toddem mají kontrakty nižší, ale i tak luxusní. Jedná se o statisíce dolarů na dřevo.

NBA se zároveň zavázala uhradit mladíkům školné na univerzitě, pokud by se jejich basketbalová dráha zasekla ještě před vstupem mezi profesionály. 

Vedle basketbalu čekají na mladíky výukové programy, které by jim měly pomoci s uchopením náhle získané slávy. 

Protřelý kouč, skvělá konkurence na tréninku. Pokud by to vše jako lákadla nestačilo, Select Team by měl mít sídlo v Los Angeles. Hovořilo se o supermoderním centru Sports Academy v Thousand Oaks, donedávna pojmenovanou Mamba Sports Academy a zčásti vlastněnou Kobem Bryantem

NBA si na výchovu talentů zjevně věří. U jednoho celku by zůstat nemuselo. Hovoří se o čtyřech či pěti organizacích a jejich vzájemném poměřování. O zájem ze strany televize a internetových médií není třeba mít obavu, liga dostane do rukou práva na další várku atraktivních zápasů. A ještě zpopularizuje svou „béčkovou“ soutěž NBA G League.

Informaci o možné vlastní divizi pro týmy nováčků přinesl Marc Stein z The New York Times:

Funkcionářům z NCAA, která je tradiční přestupní stanicí pro americké basketbalové talenty na cestě ze střední školy mezi profesionály, nemůže být z takových plánů dobře. Bohatá profiliga jim hrozí zlanařením desítek skvělých hráčů. V roce 2022 by se navíc mohlo vrátit draftování do NBA přímo ze střední školy.

Zatím jsou osmnáctiletí hráči povinni učinit mezikrok, valnou většinu z nich dokázaly zachytit univerzitní programy, síto NCAA má však stále větší oka. 

Do světa namísto povinného roku na škole se v minulosti vydali Brandon Jennings, Emmanurel Mudiay (bratranec výše zmíněného Kumingy) nebo Terrance Ferguson, letos je napodobili LaMelo Ball či R. J. Hampton. Roční tréninkovou průpravu bez zápasového vytížení nedávno zvolili Mitchell Robinson nebo Darius Bazley.

„Máme tu děti, které odcházejí ze Spojených států - z Texasu, Kalifornie, Georgie - do světa, aby si tam zahrály. A skauti z NBA pak musí jezdit za nimi. To nedává smysl. Nikde se s talenty nepracuje tak dobře jako v NBA, ti hráči by neměli odcházet jinam, měli by růst pod naším dohledem,“ nechal se slyšet Shareef Abdur-Rahim, bývalý skvělý střelec a dnes šéf NBA G League.

Shareef Abdur-Rahim, prezident G League

Pro NBA jde jen o jeden z řady projektů, kterými neustále rozšiřuje svou působnost. G League se již rozrostla na 28 týmů a na podzim se do ní zapojí také účastník z Mexika. Své mládežnické akademie má soutěž v Austrálii, Číně, Mexiku, Indii a v Senegalu. Podílí se na startu Basketball Africa League i na vybudování profiligy v Indii. A před dvěma lety založila esportovou NBA 2K League.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Biatlonovou sezonu 2023/2024 ozdobilo MS v Česku, globus mají Bö a Vittozziová

17. dubna 2023  10:09,  aktualizováno  17.3 23:53

První startovní výstřel Světového poháru padl 25. listopadu 2023 ve švédském Östersundu, naposledy...

Liverpool - Sparta 6:1, sedm minut, čtyři góly, pak exhibice. Skóre mohlo být vyšší

14. března 2024  19:58,  aktualizováno  22:51

Liverpool (Od našeho zpravodaje) Ještěže už je konec. Sparťanští fotbalisté na souboj se slavným Liverpoolem s radostí vzpomínat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Plzeň - Servette 0:0, 3:1 na pen. Historický úspěch, hrdinou Jedlička

14. března 2024  17:48,  aktualizováno  23:36

Plzeňští fotbalisté zvládli penaltový rozstřel (3:1) a přes Servette Ženeva postupují do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - AC Milán 1:3, marná snaha v deseti. Naději vzala červená pro Holeše

14. března 2024  17:41,  aktualizováno  20:47

Slávističtí fotbalisté v Evropské lize v aktuální sezoně dohráli. V osmifinálové odvetě s italským...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Když nejlepší ligu rozhodují od stolu. A kluby se zlobí: Jako čekání na VAR

19. března 2024  10:41

Ze dvou těžkých ran během tří dnů se budou fotbalisté anglického Nottinghamu Forest sbírat těžko. V...

Ukončit sérii s Karlovarskem? Bylo by to krásné, sní budějovický Sedláček

19. března 2024  10:11

Volejbalisté českobudějovického Jihostroje jsou už jen jeden krok od extraligového semifinále....

Z VOLEJE: Exot, co sní o velké Sigmě. Beneš o kritice, prodeji i vizi

19. března 2024  9:59

Na přednášky na právnické fakultě dobíhal v adidasové teplákovce přímo z tréninků malých...

OBRAZEM: Mix basketu, zápasu a ragby. Combatball míří i na fotbalový stadion

19. března 2024  9:26

Českou sportovní scénu rozvířil combatball. Po chomutovské hale vyprodal v závěru minulého týdne i...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...