Děčínští basketbalisté Tomáš Pomikálek (uprostřed) a A. J. Walton ukazují svaly.

Děčínští basketbalisté Tomáš Pomikálek (uprostřed) a A. J. Walton ukazují svaly. | foto: BK Armex Děčín

Děčín má ligový vrchol znovu na dohled. A v sobotu vyzve lídra

  • 0
Basketbalový Děčín už je znovu jen jednu výhru od prvenství v lize. Válečníky k vrcholu přiblížilo jejich domácí vítězství 85:77 nad USK Praha a také ztráta brněnského lídra v Ústí.

„Jsem rád, že jsme zápas zvládli i přesto, že se nám několik minut před koncem vyfauloval ústřední rozehrávač Walton. Všichni hráči zaslouží absolutorium, protože na hřišti nechali úplně všechno. A řekl bych to, i kdybychom prohráli,“ tvrdil děčínský kouč Tomáš Grepl.

Armex ztratil poslední dvě ligové bitvy s Ostravou a Hradcem Králové, o to víc potřeboval proti USK zabrat. „Základní část finišuje a zápasy jsou neskutečně vypjaté. Boj o první osmičku je velmi vyrovnaný, důležitá je každá čtvrtina. Proti USK rozhodly obrany, nám se povedlo ofenzivně laděného soupeře udržet o několik bodů pod jeho průměrem. A to je pro nás dobrá vizitka,“ byl spokojený Grepl.

Pivot USK David Böhm viděl problém v koncovce zápasu. „Myslím si, že jsme to zase uspěchali. V koncovkách většinou zmatkujeme a děláme blbosti, které celých 38 minut nepředvádíme. Musíme se z toho poučit. Je důležité, abychom měli hlavy nahoře a makali dál,“ velí Böhm.

O výhře Děčína rozhodly detaily. „Ty vyhrávají takto vyrovnané zápasy. Rozhoduje, kdo výš vyskočí, kdo je rychlejší v protiútoku. Jsem moc rád, že jsme si trochu zvedli sebevědomí a ukázali jsme, že umíme hrát dobrý basketbal,“ slavil děčínský křídelník Filip Kroutil.

Lídrem Děčína byl Ty Nichols, který nasázel 34 bodů. Proměnil 9 z 11 dvojkových střel, k tomu přidal 4 trojky a 4 šestky. Také zapsal 3 asistence a donutil soupeře k 8 faulům. Matěj Svoboda nastřílel 15 bodů, Josipovič, který si v minulém zápase zkroutil malíček a hrál s omezením, dal 10 bodů. Stejně jako Kroutil, jenž v závěru trefoval důležité trojky.

Zkroucený prst? Hrajeme dál! Děčín ukázal zranění tvrďáka Josipoviče

USK nepomohli k výhře ani tři dvacetibodoví střelci Pipes (27 bodů), Okauru (22) a Böhm (20).

V sobotu basketbalová liga zažije velký šlágr, aktuálně třetí Děčín hraje na palubovce prvního Brna.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž