Feofanovová ukončila nadvládu Dragilaové

Paříž - Dvě ženy se mohou chlubit titulem mistryně světa ve skoku o tyči. Od roku 1999, kdy byla disciplína zařazena do programu světového šampionátu, dvakrát zvítětila Stacy Dragilaová ze Spojených států, navíc uspěla i v jediném olympijském závodu. Na třetí titul nedosáhla, v Paříži ji o zlato připravila Světlana Feofanovová.

"Věděla jsem, že teď nemám takovou výkonnost, jakou bych chtěla. Chtěla jsem to zkrátka zkusit," řekla Dragilaové.

Nakonec však přece jen závod oplakala. K slzám ji dohnala otázka, zda je tak dobrá herečka nebo zda opravdu není zklamaná. "Ano, bolí to," řekla a posteskla si: "Teď jste mě rozplakali."

Dragilaová, jež se během let s Feofanovovou několikrát přetahovala o světový rekord, po závodě působila vyrovnaným dojmem.  S novináři mluvila o tom, že se chce znovu dostat na špičku. Teď ale po změně trenéra a nácviku nové techniky potřebuje trochu času. "Vím, že se to vyplatí," tvrdila.

Sport kvůli holkám

Už když z minulého mistrovství světa v Edmontonu v roce 2001 přivezl Kim Collins bronz ze závodu na 200 metrů, stal se nejznámějším člověkem na souostroví Svatý Kryštof a Nevis.

Nyní po triumfu na MS v Paříži je Collins hrdina nejen ostrovního státu ve skupině Závětrných ostrovů v souostroví Malé Antily v Karibském moři o rozloze pouhých 269 km čtverečních a se 40.000 obyvateli.

"Jsem jediný sprinter, který běhá jen díky talentu. Neposiluju, neberu proteinové doplňky ani pilulky," tvrdil Collins. Přesto měl už jednou v minulosti pozitivní dopingový nález na salbutamol. Vyšetřování ale nakonec bylo zastaveno, neboť poskytl doklady od lékařů, že důvodem bylo astma.

Třebaže byl před Paříží jedním z mála, který letos zaběhl pod 10 sekund, nepředstavoval si, že mu bude planeta ležet u nohou. Potýkal se navíc s vleklými
bolestmi kolena. "Prostě jsem na ně nemyslel," řekl sprinter, který prý začal dělat sport, aby mohl balit holky. "Jdou buď na rychlá auta, nebo na sportovce," smál se.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž