Fenomén Železný oslaví jubileum

  • 1
Praha - Oštěpař Jan Železný, nejlepší světový atlet a Český sportovec loňského roku, oslaví v sobotu v Kosmonosích u Mladé Boleslavi pětatřicáté narozeniny. Dvojnásobný mistr světa ze Stuttgartu a Göteborgu si uznání veřejnosti vydobyl nejen brilantními výkony na atletickém oválu, ale též skromným vystupováním a jasnými názory. Ač má ve sbírce tři zlaté medaile z olympijských her v Barceloně, Atlantě a Sydney, půltucet světových rekordů a druhé místo v anketě o českého atleta století za legendárním Emilem Zátopkem, zůstává normálním člověkem bez hvězdných manýr.

Před loňským triumfem v Sydney, kde jako první oštěpař vyhrál třetí olympijský titul v řadě, ostatně poznamenal: "I hvězdy jsou obyčejní lidé s úplně obyčejnými problémy". Ve finále předvedl své mistrovství a vítězství korunoval olympijským rekordem 90,17 metru. Odstartoval tak záplavu ocenění v různých anketách.

Rodák z Mladé Boleslavi se stal již pošesté Českým atletem roku (1991, 1993-96 a 2000), podruhé vévodil anketě Sportovec roku (1993 a 2000), opětovně mu připadl titul Atlet Evropy (1996 a 2000) a žně vyvrcholily v listopadu premiérovým ziskem ceny pro nejlepšího Atleta světa.

Železný je znám svou nechutí k podobným akcím a na předávání cen v Monte Carlu se málem nedostavil. "Tuhle snobárnu prostě nemám rád. Teď jsem ale spokojený, že jsem sem přijel," přiznal později.

V srpnu 1987 se oženil s bývalou zdravotní sestrou Martou, jež později vystudovala pedagogickou fakultu. Dnes spolu žijí v Kosmonosích a vychovávají třináctiletého Honzíka a jedenáctiletou Katarinu. Rodinou idylu světového rekordmana a místního čestného občana ještě doplňuje rotweilleří fenka Baryta.

Železnému na spokojeném zázemí skutečně záleží - dosvědčuje to i odmítnutí rodinných fotografií pro známý společenský časopis. "Fotka by možná pomohla mému image dobrého tatíka, ale pro děti je lepší nespoléhat jen na příjmení Železný," bránil se patrně nejsubtilnější oštěpař světa s pouhými 78 kilogramy.

V devadesátých letech byl odborným časopisem Track and Field zvolen pětkrát po sobě světovou oštěpařskou jedničkou a výtečná technika neunikla ani pozornosti baseballových skautů z MLB - profesionální tým Atlanta Braves jej zkoušel v roce 1996 coby nadhazovače. Železný předvedl v testech skvělý nápřah i sílu, přesnost nadhozu však funkcionáře zámožného klubu nepřesvědčila.

Železný, kamarády přezdívaný "Plechovka", se narodil 16. června 1966. Oba rodiče i starší bratr Petr házeli oštěpem, matka Jana se dokonce stala pětinásobnou národní rekordmankou.

Železný se zpočátku věnoval hlavně házené a hokeji, životní rozhodnutí stát se atletem udělal v patnácti letech. V mladoboleslavské Škodě se nejprve vyučil automechanikem, a poté začal závodit za Duklu Banská Bystrica. V roce 1992 přešel do Dukly Praha, následně pak pokračoval v Liazu Jablonec, v SSK Vítkovice a od roku 1998 je členem AC Startu Karlovy Vary.

Železného sportovní kariéra je neodmyslitelně spjata také s jeho trenérem a manažerem Janem Pospíšilem. Na mezinárodní scéně debutoval Železný v roce 1983, kdy na mistrovství Evropy juniorů skončil šestý. O čtyři roky později získal na mistrovství světa v Římě první cenný kov za třetí místo.

Na světovém šampionátu ve Stuttgartu 1993 a Göteborgu 1995 zvítězil a stal se prvním oštěpařem, kterému se podařilo titul obhájit. Od května 1996 drží světový rekord výkonem 98,48 metru.

Fenomenální atlet se nejlépe cítí v džínách a tričku, vášnivě rád rybaří a jezdí lovit za kamarády na Liptovskou Maru. Pobaví se i knihou Oty Pavla či detektivkou Dicka Francise. Chutná mu kuře a palačinky, neodpustí si cigaretu.

Po ukončení kariéry zvažuje práci v Mezinárodním olympijském výboru, v kterém už nyní zastupuje sportovce.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž