Rady Zdeňka Pohlreicha: jak napravit katastrofy při vaření

  0:08aktualizováno  0:08
… a za stálého míchání lijeme do záchodu. Tuhle situaci nejspíš zažil každý, kdo se občas motá v kuchyni, a různé pohromy se nevyhýbají ani profesionálním kuchařům. Spoustu věcí však můžete při vaření zachránit, jen je třeba vědět, jak na to.

Pokud v kuchyni zažíváte pocity, že nestíháte, něco se nepodaří a jídlo vypadá jinak, než mělo, nepanikařte. | foto: Profimedia.cz

Pro začátek je třeba si říct, že nikdo není neomylný a nehody se nevyhýbají ani těm nejlepší. "Požáry a spálená jídla už ani nepočítám," řekl známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich pro pondělní magazín ONA DNES.

Mezi nejkritičtější momenty svého pracovního života řadí recepci v rámci Mezinárodního měnového fondu, kdy měl na starosti catering pro významného hosta. "Ještě půl hodiny před zahájením jsem neměl hlavní chod k dispozici a zdálo se, že se to nikdy nestihne," vzpomíná Zdeněk Pohlreich.

Pokud v kuchyni zažíváte pocity, že nestíháte, něco se nepodaří a jídlo vypadá jinak, než mělo, nepanikařte. Zachraňte, co se dá, řídit se můžete následujícími radami.

1. Pokud jste přesolili polévku, rozkrájejte do ní bramboru, a jakmile se uvaří, vyjměte ji. Brambora nasaje přebytečnou sůl. Pozor, zabírá to jen u lehkých případů zkázy. Pokud jste do polévky převrhli půlku slánky, nezachrání vás žádná babská rada a můžete začít znovu.

2. Jemně přesolený čistý vývar zachráníte vaječným bílkem, který ve vařící polévce necháte srazit a vyjmete.

3. Hrudky z těsta odstraníte pomocí ručního mixéru nebo cedníku.

4. Překořeněné jídlo zjemníte smetanou nebo kokosovým mlékem. Silně kořeněnou chuť dokáže srazit rýže coby příloha.

5. Občas musíte improvizovat. Když neztuhne marmeláda, nezmatkujte a nic nevyhazujte. Směs zamrazte, čímž vytvoříte základ na nanuky.

6. Pokud se vám při pečení nevyklopí bábovka, položte na formu utěrku namočenou ve studené vodě. Příště si pamatujte, že bábovku nemáte vyklápět hned, ale nechte ji pár minut zchladnout.

Čtěte v pondělí

Zdeněk Pohlreich na autogramiádě své nové knihy Rozpal to, šéfe!

Zajímá vás, jaké nehody potkaly při vaření další známé kuchaře, komu humr málem ucvakl prst a kdo hasil požár při kurzu vaření? Čtětě v příloze MF DNES OnaDnes

7. Když jídlo nepůsobí esteticky, ale chuťově je bezchybné, pomozte si detailem. Na beztvarý koláč přidejte polevu nebo kopeček šlehačky a máte hezký moučník. Pozornost od nehezky nakrájených brambor odpoutejte tím, že na ně dáte lístky bylinek.

8. Jakmile do jídla omylem přidáte zkaženou potravinu (smetanu, vejce...), okamžitě ho vyhoďte. V tomto případě by se vám šetření mohlo pořádně vymstít.

9. Stejná rada platí, když se vám cokoliv nezdá na kvalitě surovin. Nemá smysl riskovat, že si přivodíte zdravotní potíže.

10. Nic nenaděláte, když cokoliv spálíte. Vždycky uvařte novou várku, protože jakékoliv nastavování nezbaví jídlo hořké chuti spáleniny. Jen spotřebujete dvojnásobek surovin a výsledek bude marný.

Dezert podle Zdeňka Pohlreicha

Autor:

Pro odlehčení si dejte zapečený lilek s kozím sýrem a medem, radí šéf

Na jednu z půlek vyskládejte plátky rajčat a také je osolte.

VIDEO Maso vládne většině grilovaček u nás, ale i to se přejí. Naučte se víc počítat se zeleninou a...

Z krůtího stehna vykouzlíte špízy na gril za chvilku. Podle Pohlreicha

Pohlreich radí, jak vykostit krůtí stehno na špízy na gril.

VIDEO Krůtí stehna mají vynikající maso a nejsou drahá, navíc z nich můžete dostat libové kousky na špízy...

Nebojte se krevet na grilu, s Pohlreichem je to geniálně jednoduché

Hotové krevety z grilu přesypte na misku a podávejte s opečeným pečivem.

VIDEO Pokud jste ještě krevety grilovat nezkoušeli, nebojte se. Ve specializovaném obchodě, nebo třeba v...

Vepřová žebra jsou hitem českých hospod. Udělejte si je doma za babku

Podávejte se zeleninou, hořčicí, křenem.

VIDEO Je to paradox. Vezmete to nejlevnější maso z pašíka, opečete a pak ho prodáte skoro tak draze jako...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem

VIDEO Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco...

Pohlreich se těší na jarní grilování, steak si udělal alespoň v kuchyni

Hovězí steak s paprikou a žampiony.

VIDEO Přestože se Zdeněk Pohlreich věnoval v současné řadě Teď vaří šéf! zdravé lehké kuchyni, uznává, že...


Nejčtenější

Od floutka si poroučet nenechám! Ve Výměně manželek se křičelo i plakalo

Gábina žije s manželem Robertem už dvacet let.

Ve Výměně manželek se tentokrát na obou stranách plakalo i křičelo. Gábina z domku se spoustou zvířat se v ostravském...

Přichází doba autosexuálů. Jaké to je randit sama se sebou?

Autosexualita odráží láskyplný vztah k sobě samé a vzrušivost z vlastního těla.

Sexualita je proměnlivá a v průběhu života nabývá mnoha podob. Pro někoho je atraktivní druhé pohlaví, pro jiného...

Ženě kvůli hustému obočí lidé hrozí smrtí, vytrhat si ho nenechá

Sophia Hadjipanteli

Modelka Sophia Hadjipanteli (22) má obočí jako umělkyně Frida Kahlo. Každý den si ho pečlivě upravuje a češe a nikdy se...

Váš šatník za vás práci neudělá, říká módní guru Anna Wintourová

Nejobávanější osobnost módního světa Anna Wintourová výjimečně bez svých...

Přísná, ale spravedlivá. To se často ozývá na adresu šéfky amerického magazínu Vogue, jedné z nejvlivnějších osobností...

Rozhodnutí donosit postižené dítě nikdy neodsuzuji, říká přední gynekolog

Gynekolog Pavel Vlašín působí v oboru více než 25 let.

S pomocí ultrazvuku dokáže během několika minut zjistit, zda žena nosí pod srdcem zdravé dítě. Gynekolog Pavel Vlašín...

Další z rubriky

Hubněte zdravě. Vyzkoušejte dietní recepty, které vás zasytí na celý den

Ilustrační fotografie

Kdo chce shodit kila navíc, neměl by začít držet diety podobné hladovkám. Ke zdraví a lepší postavě se dá projíst....

Lahodné horké zimní drinky pro malé i velké lyžaře nebo výletníky

Jablečný kořeněný čaj

Teploty pod nulou a sněhové přeháňky nejsou důvodem k tomu, abychom zůstali doma, ale jsou slibným příslibem, že až se...

Ravioli, pelmeně i empanadas. Plněné taštičky ze všech koutů světa

Sýrové ravioli se šalvějovým máslem

Není na tom nic složitého, ale symbióza jemného domácího těsta s rafinovanou náplní je dokonalou výzvou, ať žijete v...

ZE ŽIVOTA MÁMY: Vybírám školu pro syna... a je to peklo!
ZE ŽIVOTA MÁMY: Vybírám školu pro syna... a je to peklo!

Vybírám vhodnou škole pro syna, čas se krátí a já stále váhám.

Najdete na iDNES.cz