Velikonoce v kuchyni s redaktorkami OnaDnes.cz

  0:21aktualizováno  0:21
Těšíte se na Velikonoce? Pokud budete slavit tento svátek v rodinném kruhu, možná vám přijdou vhod tradiční velikonoční recepty, podle kterých se vaří a peče u redaktorek OnaDnes.cz. Ochutnejte beránka, boží milosti, vajíčkovou tlačenku, jehněčí kotlety na tymiánu nebo velikonoční hlavičku.

Bez velikonočního beránka se svátky jara neobejdou v mnoha domácnostech. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Velikonoční hlavička

(Pavla Matějů)

Velikonoční hlavička

  • 1 kg vařeného uzeného masa (může být i libový bůček)
  • 10 vajec
  • 10 rohlíků
  • česnek
  • pepř
  • trochu strouhanky (sůl podle toho, jak je slané uzené)
  • mladé nasekané kopřivy, případně nasekaná zelená petrželka

1. Rohlíky nakrájíme na kolečka a zalijeme uzeným vývarem, aby byly potopené a rozmočené. Pak přidáme na kostičky nakrájené uzené maso a vejce.
2. Dochutíme česnekem, pepřem, případně solí a přisypeme trochu strouhanky, aby vznikla vláčná hmota.
3. Nakonec do směsi vmícháme nasekané kopřivy nebo petrželku, nalijeme na plech a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut.

Pošlete váš rodinný velikonoční recept a vyhrajte kurz vaření. Více ZDE.

Jehněčí kotlety na tymiánu

(Lucie Formáčková)

Jehněčí kotlety

  • 4 větší jehněčí kotlety
  • 150 g cibule
  • 50 g másla
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 větvičky tymiánu
  • 50 g strouhanky
  • 40 g lískových oříšků
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 150 ml sherry
  • 200 ml vývaru
  • sůl, pepř

1. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme do zlatova na másle, přidáme lístky tymiánu a necháme trochu vychladnout.
2. Poté přidáme strouhanku, nasekané oříšky a nasekanou petrželku, osolíme, opepříme, promícháme.
3. Jehněčí kotlety osolíme, opepříme a z obou stran prudce opečeme na rozpáleném oleji.
4. Poté kotlety přendáme do zapékací misky, navršíme na ně strouhankovo-petrželovou směs, zalijeme vývarem, pokapeme balzamikovým octem a pečeme asi 15 minut v předem rozpálené troubě.
5. Poté přilijeme sherry a dopečeme do měkka.

Vajíčková tlačenka

(Petra Barochová)

Vajíčková tlačenka

  • 5 vajec vařených natvrdo
  • 200 g šunkového salámu vcelku
  • 1 sterilovaná zeleninová směs např. Moravanka
  • 200 g majonézy
  • 1 želatina na vajíčkovou tlačenku
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce cukru
  • sůl a pepř

1. Vejce, šunkový salám a zeleninu pokrájíme na kostičky.
2. Nálev z Moravanky doplníme vodou a podle návodu na obalu připravíme želatinu.
3. V míse smícháme všechny ingredience a vlijeme částečně vychladlou želatinu a dochutíme solí a pepřem.
4. Nalijeme do formy na srnčí hřbet a dáme do ledničky ztuhnout.

Šlehačkový beránek

(Johana Barvínková)

Velikonoční beránek

  • 200 g cukru
  • 3 celá vejce
  • 300 g hladké mouky
  • ½ prášku do pečiva
  • 250 ml šlehačky
  • vanilkový cukr
  • tuk a mouka na formu

1. Cukr, vejce a šlehačku šleháme ručním šlehačem. Pak přidáme mouku s práškem do pečiva.
2. Beránkovou formu vymažeme a vysypeme hrubou moukou a nalijeme do ní těsto. Přiklopíme druhou částí formy a dáme péct do vyhřáté trouby na 160 °C.
3. Po 40 – 50 minutách zkontrolujeme špejlí, zda je těsto propečené. Pokud ne, opět ho přikryjeme a dopečeme.
4. Po vyjmutí z trouby necháme chvíli odstát a pak beránka vyklopíme.

TIP: Do těsta můžete přidat také ořechy, rozinky nebo kousky čokolády, případně několik lžic kakaa. Milovníci čokoládové chuti jej mohou ještě nakonec ozdobit čokoládovou polevou.

Boží milosti

(Veronika Veselá)

Boží milosti

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g rozpuštěného másla
  • trošku mléka
  • 100 g cukru
  • trochu soli
  • citronová kůra
  • sklenička bílého vína
  • 5 žloutků
  • 1/2 prášku do pečiva
  • moučkový a vanilkový cukr na obalování

1. Všechny ingredience smícháme dohromady a vypracujeme těsto. Je zapotřebí tomu věnovat opravdu dlouhou dobu, aby bylo perfektně nadýchané. Pokud si na to netroufáte, zvládne to za vás domácí pekárna (program hnětení).
2. Po vypracování z těsta nožem vykrajujeme tvary dle fantazie a uprostřed uděláme otvor.
3. Smažíme v oleji jako koblihy. Ještě zatepla obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.

Autor:

Nejčtenější

Na Pacifické hřebenovce jsem věčně hladověla, vzpomíná Lucie Kutrová

Lucie Kutrová

Do dvaceti se kromě školy zajímala jen o módu a večírky. Neuběhla ani kilometr a nechápala, proč lidé chodí třeba na...

Horoskop v období Panny: jaké jsou a co čeká všechna znamení zvěrokruhu

Ilustrační snímek

Slunce vstupuje na jeden měsíc do hvězdného znamení Panny. Lidé narození v tomto období jsou pracovití, zodpovědní,...

Už žádné módní trapasy. Osvojte si základní pravidla oblékání

Ilustrační fotografie

Cit pro módu bohužel nebyl každému do vínku dán. Kvůli tomu můžeme na ulicích občas vidět opravdu zvláštní kreace,...

Slavné nevěsty tohoto léta. Které to slušelo nejvíc?

Letní nevěsty

Léto je roční období, které každým rokem přeje svatbám. A letos do toho praštilo hned několik slavných osobností....

V obložení závazků: sendvičové generaci hrozí krize a vyhoření

ilustrační snímek

Musejí se starat o děti, zároveň pečují o rodiče a mnohdy i prarodiče. A k tomu pracují nebo podnikají. Tak žijí...

Další z rubriky

Od supermarketu do kuchyně. Kam vede vaše ekologická stopa

Ilustrační snímek

Planetu jsme zaplavili odpadem, na oceánech se tvoří plastové ostrovy, podvodní živočichové zaměňují igelitové sáčky za...

RECEPT DNE: Mrkvové řezy

Mrkvové řezy

Upečte si k nedělní kávě skvělé mrkvové řezy podle našeho osvědčeného receptu.

RECEPT DNE: Zeleninové ragú s lososem

Zeleninové ragú s lososem

Uvařte si během chvíle rychlou a chutnou večeři podle našeho receptu na zeleninové ragú s lososem.

Najdete na iDNES.cz