Javorové cukroví
Doba přípravy: hodina
Počet kousků: 150 kusů
* 500 g hladké mouky
* 250 g hnědého cukru
* vanilkový lusk
* šťáva z půlky citronu
* 250 g másla
* 120 ml smetany
* 100 g mletých mandlí
* 6 g sody
* 100 g půlených mandlí na ozdobu
* javorový sirup
1. Z ingrediencí (kromě sody, javorového sirupu a půlených mandlí) vypracujeme vláčné těsto.
2. Poté ve lžíci javorového sirupu rozmícháme sodu a přilijeme k těstu. Občas je třeba přidat ještě tak dvě lžíce mouky, aby se těsto dobře válelo (záleží na firmě).
3. Vyválíme plát silný asi 3 milimetry a vykrajujeme tvary. Každý tvar ozdobíme podle vlastní představivosti půlenými mandličkami a dáme na cca 8 minut péct.
4. Ještě horké upečené cukroví potřeme javorovým sirupem a necháme uschnout.
TIP: Javorové cukroví potřebuje minimálně týden, aby pěkně změklo.
Autorka: D_Eternity
Ořechovo-kávové košíčky od Drahušky
Na těsto:
* 21 dkg hladké mouky
* 14 dkg másla
* 7 dkg cukru
* 7 dkg mletých ořechů
* 1 bílek
* 1 vanilkový cukr
Na náplň:
* 1/8 litru uvařené kávy
* 5 dkg cukru moučka
* 2 dkg škrobu
* 1 žloutek
* 12 dkg másla
* 6 dkg cukru moučka
Na polevu:
* 10 lžic cukru moučka
* 1 lžíce horké vody
* 3 lžíce rumu
* 3 kávové lžičky kakaa
Na ozdobení:
* půlky jader vlašských ořechů
1. Všechny suroviny zpracujeme v těsto a necháme v ledničce odpočinout do druhého dne.
2. Připravíme si náplň. Kávu, škrob, 5 g cukru a žloutek svaříme v páře na kaši, necháme vychladnout. Pak do kaše zašleháme máslo a 6 dkg cukru.
3. Formičky báboviček vymažeme nejprve peroutkou namočenou v rozehřátém sádle, pak se pěkně vyklápějí. Těsto do formiček namačkáme tak, aby bylo pěkné i po stranách a po upečení šla bábovička naplnit.
4. Bábovičky pečeme v předehřáté troubě mírně dorůžova.
5. Po vychladnutí je naplníme kávovým krémem, který nožem zahladíme pěkně do roviny. A poté každou bábovičku potřeme čokoládovou polevou.
6. Nakonec ozdobíme půlkou jádra vlašského ořechu.
Autorka: drahuska76
Voňavé sušenky
1. Smícháme mouku se skořicí a práškem do pečiva a přimícháme cukr. Přidáme rozkrájené máslo. Mouku s máslem mneme mezi prsty tak dlouho, až bude směs vypadat jako drobenka.
2. Do zvláštní nádoby rozklepneme vajíčko, přidáme sirup a rozšleháme. Do těsta uděláme jamku a vlijeme vaječnou směs, všechno pořádně rozmícháme, dáme do sáčku a vložíme na 30 minut do lednice odpočinout.
3. Vyválíme těsto asi na půl centimetru, vykrajujeme různé tvary a pečeme na 170°C.
4. Po vychladnutí poléváme různými polevami a zdobíme.
Autorka: verka159