Co pečete na Vánoce? Nechte se inspirovat

  3:14
Pokud byste letos chtěli upéct něco netradičního, nechte se inspirovat následujícími recepty

opilý isidor | foto: MAFRA

Opilý Isidor

Příprava 20 minut, pečení 15–18 minut, dokončení 2 hodiny

Těsto:

  • 70 g hladké mouky
  • 2 a 1/2 lžíce kakaa
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 4 vejce
  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 120 g mletých vlašských ořechů

Krém I.:

  • 200 g cukru moučka
  • 120 g vlašských ořechů
  • 150 ml rumu

Krém II.:

  • 180 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 200 g čokolády na vaření
  • 2 lžíce ztuženého tuku
  1. Prosejeme mouku s kakaem a práškem do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
  2. V míse ušleháme máslo, cukr a žloutky do pěny. Postupně přimícháme mouku s kakaem a práškem do pečiva, vmícháme sníh. Těsto rozetřeme na pečicí papír a pečeme asi 15–18 minut.
  3. Smícháme cukr s vlašskými ořechy a rumem, hmotu namažeme na vychladlou placku a odložíme do chladu.
  4. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem a vejcem, krém natřeme na ořechovou směs a vychladíme.
  5. Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu se ztuženým tukem, promícháme, necháme trochu zchladnout, nalijeme na druhou vrstvu krému a rozetřeme.
  6. Isidora necháme do druhého dne rozležet, před podáváním krájíme horkým nožem na malé kostičky.

Čokoládové makronky

Příprava 20 minut, pečení 15–18 minut

čokoládové makronky
  • 100 g hořké čokolády
  • 3 lžíce kakaa
  • 200 g cukr moučka
  • 4 bílky
  • špetka soli
  • 100 g mletých mandlí
  1. Hořkou čokoládu nalámanou na malé kousky rozpustíme ve vodní lázni.
  2. Moučkový cukr prosejeme s kakaem.
  3. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Přišleháme cukr, zapracujeme mandle a rozpuštěnou mléčnou čokoládu.
  4. Troubu předehřejeme na 160 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
  5. Sněhovou hmotu přendáme do cukrářského sáčku a tvarujeme na plech kopečky.
  6. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 minut.

Čokoládové kuličky s karamelovým středem

Příprava 10 minut, chlazení 2 hodiny

čokoládové kuličky s karamelovým středem
  • 200 g lískových oříšků
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce medu
  • 300 g hořké čokolády
  • 50 g ztuženého tuku
  • 3 lžíce kakaa
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • karamelové bonbony
  1. Menší formu vyložíme pečicím papírem. Lískové oříšky nasucho orestujeme na pánvi a nadrobno nasekáme.
  2. V hrnečku zahřejeme smetanu, přidáme med, nalámanou hořkou čokoládu a ztužený tuk, společně promícháme.
  3. Kakao promícháme s moučkovým cukrem a rumem, přimícháme rozpuštěnou čokoládu a směs vylijeme do formy. Necháme v chladu ztuhnout.
  4. Ztuhlou hmotu nakrájíme na stejně velké kostky a vyválíme z nich kuličky, které obalíme v nasekaných oříšcích. Střed kuličky ozdobíme karamelovým bonbonem.
Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...