Opilý Isidor
Příprava 20 minut, pečení 15–18 minut, dokončení 2 hodiny
Těsto:
- 70 g hladké mouky
- 2 a 1/2 lžíce kakaa
- 1/2 prášku do pečiva
- 4 vejce
- 150 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 120 g mletých vlašských ořechů
Krém I.:
- 200 g cukru moučka
- 120 g vlašských ořechů
- 150 ml rumu
Krém II.:
- 180 g másla
- 120 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 200 g čokolády na vaření
- 2 lžíce ztuženého tuku
- Prosejeme mouku s kakaem a práškem do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
- V míse ušleháme máslo, cukr a žloutky do pěny. Postupně přimícháme mouku s kakaem a práškem do pečiva, vmícháme sníh. Těsto rozetřeme na pečicí papír a pečeme asi 15–18 minut.
- Smícháme cukr s vlašskými ořechy a rumem, hmotu namažeme na vychladlou placku a odložíme do chladu.
- Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem a vejcem, krém natřeme na ořechovou směs a vychladíme.
- Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu se ztuženým tukem, promícháme, necháme trochu zchladnout, nalijeme na druhou vrstvu krému a rozetřeme.
- Isidora necháme do druhého dne rozležet, před podáváním krájíme horkým nožem na malé kostičky.
Čokoládové makronky
Příprava 20 minut, pečení 15–18 minut
- 100 g hořké čokolády
- 3 lžíce kakaa
- 200 g cukr moučka
- 4 bílky
- špetka soli
- 100 g mletých mandlí
- Hořkou čokoládu nalámanou na malé kousky rozpustíme ve vodní lázni.
- Moučkový cukr prosejeme s kakaem.
- Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Přišleháme cukr, zapracujeme mandle a rozpuštěnou mléčnou čokoládu.
- Troubu předehřejeme na 160 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
- Sněhovou hmotu přendáme do cukrářského sáčku a tvarujeme na plech kopečky.
- Pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 minut.
Čokoládové kuličky s karamelovým středem
Příprava 10 minut, chlazení 2 hodiny
- 200 g lískových oříšků
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce medu
- 300 g hořké čokolády
- 50 g ztuženého tuku
- 3 lžíce kakaa
- 3 lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce rumu
- karamelové bonbony
- Menší formu vyložíme pečicím papírem. Lískové oříšky nasucho orestujeme na pánvi a nadrobno nasekáme.
- V hrnečku zahřejeme smetanu, přidáme med, nalámanou hořkou čokoládu a ztužený tuk, společně promícháme.
- Kakao promícháme s moučkovým cukrem a rumem, přimícháme rozpuštěnou čokoládu a směs vylijeme do formy. Necháme v chladu ztuhnout.
- Ztuhlou hmotu nakrájíme na stejně velké kostky a vyválíme z nich kuličky, které obalíme v nasekaných oříšcích. Střed kuličky ozdobíme karamelovým bonbonem.