Doporučujeme

opilý isidor

opilý isidor | foto: MAFRA

Co pečete na Vánoce? Nechte se inspirovat

  • 12
Pokud byste letos chtěli upéct něco netradičního, nechte se inspirovat následujícími recepty

Opilý Isidor

Příprava 20 minut, pečení 15–18 minut, dokončení 2 hodiny

Těsto:

  • 70 g hladké mouky
  • 2 a 1/2 lžíce kakaa
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 4 vejce
  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 120 g mletých vlašských ořechů

Krém I.:

  • 200 g cukru moučka
  • 120 g vlašských ořechů
  • 150 ml rumu

Krém II.:

  • 180 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 200 g čokolády na vaření
  • 2 lžíce ztuženého tuku
  1. Prosejeme mouku s kakaem a práškem do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
  2. V míse ušleháme máslo, cukr a žloutky do pěny. Postupně přimícháme mouku s kakaem a práškem do pečiva, vmícháme sníh. Těsto rozetřeme na pečicí papír a pečeme asi 15–18 minut.
  3. Smícháme cukr s vlašskými ořechy a rumem, hmotu namažeme na vychladlou placku a odložíme do chladu.
  4. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem a vejcem, krém natřeme na ořechovou směs a vychladíme.
  5. Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu se ztuženým tukem, promícháme, necháme trochu zchladnout, nalijeme na druhou vrstvu krému a rozetřeme.
  6. Isidora necháme do druhého dne rozležet, před podáváním krájíme horkým nožem na malé kostičky.

Čokoládové makronky

Příprava 20 minut, pečení 15–18 minut

čokoládové makronky
  • 100 g hořké čokolády
  • 3 lžíce kakaa
  • 200 g cukr moučka
  • 4 bílky
  • špetka soli
  • 100 g mletých mandlí
  1. Hořkou čokoládu nalámanou na malé kousky rozpustíme ve vodní lázni.
  2. Moučkový cukr prosejeme s kakaem.
  3. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Přišleháme cukr, zapracujeme mandle a rozpuštěnou mléčnou čokoládu.
  4. Troubu předehřejeme na 160 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
  5. Sněhovou hmotu přendáme do cukrářského sáčku a tvarujeme na plech kopečky.
  6. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 minut.

Čokoládové kuličky s karamelovým středem

Příprava 10 minut, chlazení 2 hodiny

čokoládové kuličky s karamelovým středem
  • 200 g lískových oříšků
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce medu
  • 300 g hořké čokolády
  • 50 g ztuženého tuku
  • 3 lžíce kakaa
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • karamelové bonbony
  1. Menší formu vyložíme pečicím papírem. Lískové oříšky nasucho orestujeme na pánvi a nadrobno nasekáme.
  2. V hrnečku zahřejeme smetanu, přidáme med, nalámanou hořkou čokoládu a ztužený tuk, společně promícháme.
  3. Kakao promícháme s moučkovým cukrem a rumem, přimícháme rozpuštěnou čokoládu a směs vylijeme do formy. Necháme v chladu ztuhnout.
  4. Ztuhlou hmotu nakrájíme na stejně velké kostky a vyválíme z nich kuličky, které obalíme v nasekaných oříšcích. Střed kuličky ozdobíme karamelovým bonbonem.

  • Vybrali jsme pro Vás