1. Odlehčené valentýnské menu:
Avokádová věž s tygřími krevetami
Počet porcí: pro 2 osoby
- 1 avokádo
- 1 polévková lžíce bílého jogurtu
- 1 velké rajče
- citronová šťáva
- sůl
- bílý pepř
- 6 ks tygřích krevet
- tousty k podávání
1. Oloupané a vypeckované avokádo nakrájíme na kostičky, smícháme s jogurtem, solí, pepřem a dle chuti zakapeme citronovou šťávou.
2. Směs proložíme plátky rajčat a vrstvíme do tvaru věže.
3. Na vrchol avokádové věže klademe oloupané a ogrilované krevety.
4. Můžeme podávat s opečeným toustem.
Teplý salát s grilovaným žlutoploutvým tuňákem
Počet porcí: pro 2 osoby
- 2 červené cibule
- 4 plátky pancetty
- olivový olej
- 2 snítky tymiánu
- piniové oříšky
- 2 velké hrsti rukoly
- 2 brambory
- 200 g tuňáka
1. Cibule oloupeme, nakrájíme na osminky. Nahřejeme pánev a osmažíme slaninu, přidáme tymián, cibuli, piniové oříšky a špetku soli. Mezitím opečeme oloupané na kousky nakrájené brambory a přidáme do vzniklé směsi. Vše nakonec přendáme do salátové mísy, přidáme rukolu a zakapeme balzamikovým octem smíchaným s olivovým olejem.
2. Tuňákové steaky mírně osolíme a opepříme, krátce je po obou stranách osmahneme.
3. Hotové filety podáváme na salátu ozdobené citronem.
Tip: Máte-li raději trochu ostřejší chuť, můžete salát ozvláštnit chilli papričkou. Nařízněte ji do kříže a ponořte nejméně na dvě hodiny před podáváním do studené vody s ledem. Naříznuté části se rozevřou a paprička jakoby "rozkvete".
Ananas s drceným mátovým cukrem
Počet porcí: pro 2 osoby
- 1/2 zralého ananasu
- 2 vrchovaté lžíce krystalového cukru
- hrst čerstvé máty
1. Ananas oloupeme, rozkrájíme a vyřízneme tužší střed. Nakrájíme ho na kousky a rozložíme na talíř.
2. Mátové lístky natrháme a rozdrtíme spolu s cukrem na malé kousky. Zelený cukr nasypeme na ananas.
3. Ozdobíme snítkou čerstvé máty.
2. Valentýnské menu pro jedlíky:
Sexy salát s fíky a parmskou šunkou
Počet porcí: pro 2 osoby
- 2 fíky
- 2 plátky parmské šunky
- 200 g buvolí mozzarelly
- čerstvá bazalka
- pečivo k podávání
na dresink:
- 3 lžíce olivového oleje
- 1,5 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička medu
- mořská sůl
- mletý černý pepř
1. Nařízneme fíky křížem a stiskneme spodní část tak, aby se fík rozevřel. Potom fíky omotáme plátkem parmské šunky.
2. Přihodíme kousky natrhané mozzarelly, natrháme trochu čerstvé bazalky a vše zakapeme připraveným dresinkem.
3. Podáváme s kousky pečiva.
Osobuco s presovaným bramborem zapečeným parmezánem
Počet porcí: pro 2 osoby
- 2 telecí nožičky i s morkovou kostí
- 1 větší cibule (popřípadě šalotka, červená cibule)
- 2 středně velké mrkve
- stejné množství kořenového celeru
- 50 g másla
- 2 stroužky česneku
- 2 stroužky citronové kůry (pouze vrchní část bez bílé hořké dužiny)
- 0,5 dcl olivového oleje
- mouka na obalení masa
- 0,3 l suchého bílého vína
- hovězí vývar
- 1/4 kg loupaných rajčat
- bobkový list
- sůl
- čerstvý mletý pepř
- snítka čerstvé petrželky a tymián
- brambory a parmezán k podávání
1. Zeleninu oloupeme, nakrájíme na kostičky a osmahneme spolu s přidanou citronovou kůrou dozlatova. Pak přidáme najemno nasekaný česnek. Zeleninu vložíme do zapékací mísy.
2. Telecí nožičky obalíme v mouce, provázkem svážeme do kříže, aby maso při pomalém dušení zůstalo pevně přimknuté ke kosti. Pak je osmahneme na pánvi ze všech stran a vložíme do zapékací mísy k zelenině.
3. Do pánve nalijeme hovězí vývar a dvě třetiny vína. Povaříme a vlijeme do zapékací mísy. Přidáme loupaná rajčata, bylinky, pepř a špetku soli. Maso by mělo být ponořené v tekutině zhruba ze 2/3.
4. Mísu přiklopíme a v rozpálené troubě pečeme cca 2 hodiny při teplotě 180 stupňů. Pokud je potřeba, přidáváme vývar a víno. Po půl hodině maso obracíme a přeléváme výpečkovou šťávou.
5. Podáváme s presovaným bramborem zapečeným parmezánem.
Portugalské košíčky
Počet porcí: asi na 16 kousků
- 225 g listového těsta
- 1 žloutek
- 4 lžíce krystalového cukru
- trochu mletého muškátového oříšku
- dvě špetky skořice
na náplň:
- 12 velkých vajec
- 8 kávových lžic tekutého medu
- 4 vanilkové lusky
- kůra ze 2 pomerančů
- 1 120 ml smetany
1. Vál posypeme moukou, vyválíme těsto většího formátu než A4. Potřeme žloutkem, skořicí, muškátovým oříškem a následně svineme do rolády, kterou nakrájíme na kousky široké asi 2,5 cm.
2. Rozehřejme si troubu na 200 stupňů, plátky trochu rozmáčkneme a každý vyválíme do oválu velkého jako podšálek. Vezmeme skleničky nebo šálky, které vydrží teplo trouby, otočíme vzhůru nohama, pomažeme tukem a pomoučíme. Těsto položíme na skleničku, zahneme a přitlačíme k vnějším stěnám skleničky.
3. Skleničky těstem vzhůru vložíme zhruba na patnáct minut do trouby, aby se dozlatova upekly. Poté sundáme ze skleniček a necháme vychladnout. Po vychladnutí plníme pudinkovou náplní.
4. Pudinkovou náplň vytvoříme tak, že vanilkové lusky rozkrojíme a vyjmeme semínka. Rozmícháme v misce vejce, med, semínka, pomerančovou kůru a mezitím si v pánvi rozehřejme smetanu. Přidáváme ji ke směsi, kterou jsme si připravili v misce a mícháme rychle asi půl minuty.
5. Směs vrátíme do pánve a stále mícháme, dokud nepřipomíná tučný jogurt. V té chvíli ji nalijeme do připravených košíčků a necháme vychladnout.
Tip: Košíčky můžete nakonec pokapat karamelem.
menu připravilšéfkuchař restaurace Na krásné vyhlídce Jiří Formáček. Pokud se vám nechce vařit, přesto vás uvedené menu nalákalo, můžete je ochutnat přímo v Restauraci Na krásné vyhlídce v Praze 8, kde tento mistr vařečky působí. Valentýnské menu zde nabízejí od pátku 11. 2. do pondělí 14. 2. 2011. Rezervace nutná. |