Vařte jako Mexičanka: ceviche, tacos a dortík s třímlékovým přelivem

  0:04
Mexická kuchyně si kombinacemi chutí a omáčkami získala mlsné jazýčky milovníků dobrého jídla po celém světě. Lehké marinované krevety rozpohybují všem apetit, tacos povýšíte vlastní salsou a nakonec všechny ohromíte dortíkem s přelivem ze tří druhů mléka.
Tacos s hovězím masem

Tacos s hovězím masem | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Tacos carne

Ingredience na 1 porci:

Tacos s hovězím masem
  • 2 kukuřičné tortilly
  • 160 g hovězí svíčkové marinované v salsa roja
  • 30 g guacamole
  • 15 g čerstvý sýr
  • 2 měsíčky limety

Naložené maso dáme na rozpálenou pánev a restujeme. Zároveň  si na druhé suché pánvi dáme mírně opéct tortilly z každé strany zhruba asi 40 sekund. Teplé tortilly položíme na talíř a na ně servírujeme restované maso, guacamole a čerstvý sýr s limetkou.

Guacamole

Moderní Mexiko

Recepty pocházejí z kuchyně mexické restaurace Agave v Praze. Menu sestavil a kuchaře zaučil Američan Christian Dolias, který vaří zejména v Las Vegas.
Agave se snaží o spojení typických mexických jídel s moderními chutěmi a se stylovým prostředím.

Restaurant Agave
  • 3 zralá avokáda
  • 150 g žluté cibule
  • 1/3 jedné čerstvé papričky habanero
  • 1/2 jedné čerstvé papričky jalapeňos
  • 8 g koriandr 
  • 1 až 2 dcl limetové šťávy
  • 2 špetky soli
  • 2 rajčata

Rajčata okrájíme od středů a peciček, okrájenou dužninu nakrájíme na kostky 4 × 4 mm, zprudka orestujeme na rozpáleném oleji a pak dáme zchladit. Cibuli nakrájíme na kostky 4 × 4 mm, papričky habanero a jalapeňos nakrájíme na kostičky 3 × 3 mm, jemně nasekáme koriandr bez stonků a vše vložíme do misky. Přidáme vyloupaná avokáda bez pecek a a vše rozšťoucháme pomocí šťouchadla na brambory. Nakonec přidáme sůl a limetovou šťávu.

Salsa Roja

  • 8 rajčat
  • 3 větší cibule
  • 8 stroužků česneku
  • 6 celých papriček jalapeňos
  • 1 polévková lžíce římského kmínu
  • sůl na dochucení

Rajčata, česnek, cibuli a jalapeňos bez stopky dáme do předehřáté trouby na 210 stupňů Celsia péct na 30 minut. Po upečeni vložíme zeleninu z trouby do hrnce a přidáme půl litru vody. Dochutíme římským kmínem a solí a vaříme 5 minut. Poté rozmixujeme.

Ceviche marinované krevety

Ceviche

Na 8 porcí: 

  • 800 g mražených nevařených vyloupaných krevet
  • 500 ml limetové šťávy

Rozmrazené zcezené krevety naložíme do limetové šťávy, necháme marinovat přibližně 12 h a pak opět zcedíme.

Ceviche dáme do misky a k tomu přidáme najemno nakrájené rajče, okurku, červenou cibuli a koriandr. Vše zamícháme a rozdělíme do skleniček nebo misek. Servírujeme s měsíčkem limety a kouskem čerstvého avokáda.

Dortík s třímlékovým přelivem

Na třímlékový přeliv (Tres leches):

  • salko 397 g (jedna plechovka)
  • 200 ml mléka
  • 200 ml smetany
Tres leches neboli třímlékový dezert

Na 9 dortíků (One pound cake):

  • 3 vejce 
  • 52 ml mléka 
  • 6 ml vanilkové esence
  • 200 ml smetany
  • 150 g hladké mouky
  • 2 g kypřicího prášku do pečiva
  • 2 g soli
  • 150 g cukru krystal
  • 185 g másla pokojové teploty

V misce si smícháme vejce, mléko a vanilkovou esenci. V druhé misce spojíme dohromady mouku, kypřicí prášek, sůl a cukr. Promícháme a při stálém míchání pomalu přidáváme vejce s mlékem, esencí a máslem. Pět minut šleháme.
Těsto nalijeme do malé silikonové formy (např. forma na malé bábovky nebo yorkshire pudding) a pečeme na 170 stupňů po 25 minut. Během pečení si smícháme salko, mléko a smetanu na třímlékový přeliv.

Po upečení minibábovky vyjmeme ze silikonové formy a každou porci zvlášť vložíme do misky o trošku větší, než je bábovka sama. Přelijeme tres leches přelivem zhruba do poloviny. Servírujeme se šlehanou smetanou a čerstvou pomerančovou kůrou.

Podívejte se na přípravu jihoamerické speciality ceviche:

23. října 2014

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Poháry, cupcakes i zmrzlina. Jahodové recepty nejen na oslavu Dne matek

11. května 2024

Druhou květnovou neděli vzdáváme hold matkám a mateřství. Co takhle jednou nechat maminku relaxovat...

Poháry, cupcakes i zmrzlina. Jahodové recepty nejen na oslavu Dne matek

11. května 2024

Druhou květnovou neděli vzdáváme hold matkám a mateřství. Co takhle jednou nechat maminku relaxovat...

Rebarborový dort

Rebarborový dort

Střední

90 min

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Čokoládové květináčky

Lehké

45 min

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...