Stálý hit: španělský ptáček

  11:20
Náplně se dost odlišují podle kraje a rodiny. Okurka a uzenina, případně vejce ale patří ke stálým notám tohoto hitu.

Španělský ptáček | foto: Apetit

NA 4 PORCE

Příprava: 25 minut + 90 minut vaření

* 4 plátky ze zadního hovězího nebo tenčí plátky roštěné, vždy nakrájené přes vlákno
* sůl a pepř
* 2 lžíce hořčice (francouzské nebo kremžské)
* 2-3 vejce
* 1 lžíce másla
* 1 lžíce rozemnutých bylinek (tymián)
* 8 plátků anglické slaniny
* 4 plátky šunky (nebo 1 větší vuřt či špalíček oblíbené uzeniny)
* 1 velká kyselá okurka či 4 malé
* špalíček pórku nebo jarní cibule
* 2-3 lžíce oleje
* 150 g uzené slaniny do základu
* 1 velká cibule, nakrájená
* sůl, pepř, trocha sladké nebo pálivé papriky, pár kapek worcesterské omáčky na dochucení
* 250 ml vývaru
* 1 lžíce hladké mouky

1. Maso lehce naklepejte, osolte, opepřete a potřete hořčicí. Na pánvičce na másle umíchejte vajíčka s trochou soli a bylinek nebo upečte tenkou omeletu. Na každý plátek masa položte dva plátky slaniny, šunky nebo špalíček uzeniny a čtvrtinu vajec nebo omelety. Přidejte čtvrtku podélně rozkrojené kyselé okurky nebo celou malou a kousek pórku či cibulky. Stočte a ovažte provázkem a/nebo spíchněte jehlami.

2. Na rozehřátém oleji osmažte slaninu a pak cibuli. V základu ze všech stran na vyšším plameni osmahněte (po jednom) ptáčky. Osolte, opepřete, poprašte paprikou, podlijte trochou vývaru a na malém plameni buď na plotně, nebo v troubě předehřáté cca na 180 stupňů duste doměkka asi hodinu. Ptáčky vyjměte, šťávu vysmahněte, zaprašte moukou, zasmahněte, podlijte vývarem a 15 minut povařte. Vraťte ptáčky, vše dochuťte a prohřejte.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Krůtí roláda s vinnou klobásou
Krůtí roláda s vinnou klobásou
Telecí roláda se špenátem a piniovými oříšky
Telecí roláda se špenátem a piniovými oříšky
Vepřová roláda
Vepřová roláda

Autoři:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...