Slané dobroty z listového těsta

  0:51
Těžko hledat báječnějšího pomocníka, než je listové těsto, které si bez práce přinesete z obchodu. Tentokrát jsme připravili recepty na slanou notu.

Taštičky plněné rajčaty a sýrem | foto: Isifa

Plněné taštičky s rajčaty a sýrem

NA 15 TAŠTIČEK

Příprava: 20 minut + 20 minut pečení

* 2 velká rajčata
* 100 g camembertu nebo hermelínu
* 70 g vypeckovaných oliv
* sůl a mletý pepř
* 1 lžička provensálského koření
* 1 lžíce olivového oleje
* 400 g listového těsta
* trochu hladké mouky na vyválení těsta
* 1 vejce na potření

1. Rajčata nařízneme navrchu do kříže, spaříme vroucí vodou, ochladíme ve studené vodě a sloupneme slupku. Z rajčat vykrojíme střed a vydlabeme semínka, osušenou dužinu nakrájíme na malé kostičky a vložíme do mísy. Přidáme nakrájený sýr, olivy, osolíme a okořeníme pepřem a provensálským kořením. Zakapeme olivovým olejem a promícháme.

2. Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát o síle asi 2-3 mm a vykrojíme z něj pomocí vykrajovátka nebo sklenice kolečka o průměru 10-12 cm. Okraje koleček potřeme rozšlehaným vejcem a do středu rozdělíme náplň. Spojíme okraje a pořádně přitiskneme k sobě.

3. Taštičky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, horní stranu několikrát propíchneme špejlí nebo vidličkou, aby mohla unikat pára, a potřeme vejcem. Pečeme v předehřáté troubě při 200 stupních asi 20 minut dozlatova.


Tipy na slané náplně

Náplně můžeme naklást na rozválené těsto a upéct jako koláč nebo z těsta utvořit kapsu

* Osmažená cibule s provensálským kořením a balkánským sýrem

* Kuřecí maso s pórkem, paprikou a sýrem mozzarella

* Mleté maso s rajským protlakem a sterilovanými fazolemi v rajčatové omáčce s chilli

* Zelené fazolové lusky s česnekem a libovou anglickou slaninou

* Směs sýrů - camembert, gorgonzola (nebo niva) a ementál

* Podušené lilky, rajčatová passata, papriky, cibule a česnek


Šneci s olivovou náplní

NA 20-25 KUSŮ

Příprava: 35 minut + 20 minut pečení

* 400 g listového těsta
* trochu hladké mouky na podsypání těsta
* 3 lžíce olivového oleje
* 1 cibule nakrájená najemno
* 3 stroužky česneku, najemno usekaný
* 70 g anglické libové slaniny
* 1 lžíce sušené bazalky nebo hrst čerstvé
* sůl a mletý pepř
* 1-2 lžíce usekaných sušených rajčat, naložených v oleji

1. V pánvi na dvou lžících oleje zpěníme najemno nasekanou cibulku, česnek a jemně pokrájenou slaninu. Opékáme na mírném ohni asi 5 minut, přisypeme nadrobno pokrájené černé olivy a ještě společně krátce prohřejeme. Ochutíme bazalkou, mletým pepřem a podle chuti osolíme. Nakonec vmícháme najemno posekaná sušená rajčata naložená v olivovém oleji.

2. Těsto vyválíme na pracovní desce poprášené hladkou moukou na plát o rozměrech asi 25 x 45 cm a síle asi 3 mm. Na těsto rovnoměrně rozetřeme připravenou náplň, neroztíráme ji až do krajů, a z delší strany těsta srolujeme jako roládu.

3. Závin nakrájíme na plátky široké asi 1,5-2 cm a naskládáme je naplocho na plech vyložený pečicím papírem. Každý kousek dlaní rovnoměrně zmáčkneme a pečeme v předehřáté troubě při 200 stupních přibližně 20 minut. Podáváme jak teplé, tak studené.

Cibulový koláč se šunkou a sýrem

NA 1 PLECH

Příprava: 10 minut + 25 minut pečení

* 1 balení listového těsta 400-500 g
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 lžička sušeného oregána nebo hrst čerstvého
* 50 g libové anglické slaniny
* 4 velké cibule, žlutá a červená
* 100 g šunky, nejlépe sušené
* 100 g tvrdého sýra typu ementál
* několik snítek saturejky nebo jiných čerstvých bylinek

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Těsto rozválíme na plát o něco větší, než je velikost pečicího plechu. Plech vyložíme připraveným plátem a z přečnívajícího těsta vytvarujeme okraje. Povrch těsta potřeme polovinou oleje, posypeme oregánem a propícháme vidličkou. Pečeme v předehřáté troubě asi 10-15 minut dorůžova.

2. Mezitím si připravíme náplň. V pánvi na zbylém oleji opečeme na kostičky nakrájenou slaninu a na tenká kolečka nakrájenou cibuli. Opékáme na mírnějším ohni, dokud cibule nezměkne, a odstavíme z ohně. Obsah pánve rozprostřeme na předpečené těsto, poklademe plátky sýra a šunky a posypeme čerstvými bylinkami. Vložíme zpět do trouby a pečeme, dokud se sýr neroztaví, trvá to asi 10 minut.

TIP
Při předpékání těsta potřeného olejem přidejte s bylinkami i nakrájenou syrovou cibuli, zakapejte olivovým olejem a pečte společně asi 15 minut, nakonec přidejte sýr a šunku a společně dopečte.

Párečky pečené v listovém těstě

NA 20 KUSŮ

Příprava: 10 minut + 20 minut pečení

* 400 g listového těsta
* trochu hladké mouky na podsypání těsta
* 20 malých párků
* 1 vejce na potření
* 1 lžička sušeného oregána nebo hrst čerstvě usekaného

1. Těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát silný asi 3-5 mm a rozkrájíme na 20 obdélníků o něco delších, než jsou párky. Párečky zavineme do těsta, konce stiskneme k sobě a horní stranu těsta nařízneme několika šikmými řezy.

2. Párkové rolky narovnáme na plech vyložený pečicím papírem, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a lehce posypeme bylinkami. Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut dozlatova.

TIP
Těsto před naplněním lehce potřete francouzskou nebo jinou pikantní hořčicí.

Pirožky se špenátem a sýrem

NA 10-15 KUSŮ

Příprava: 30 minut + 20 minut pečení

* 400 g listového těsta
* trochu hladké mouky na podsypání těsta
* 1 cibule, nakrájená najemno
* 4 stroužky česneku, jemně usekaného
* 2 lžíce olivového oleje
* 400 g čerstvého špenátu nebo mraženého, hrubě sekaného
* 1 vejce + 1 na potření
* 4 lžíce strouhaného parmazánu
* 100 g mozzarelly, nakrájené na nudličky
* sůl a mletý pepř

1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Čerstvé listy špenátu omyjeme, přelijeme v cedníku vroucí vodou, necháme okapat a nahrubo posekáme. Mražený špenát necháme povolit. Na oleji zesklovatíme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme špenát a asi 5 minut na mírném ohni opékáme (u mraženého vydusíme vodu, kterou špenát pustil). Odstavíme z ohně a špenát necháme vychladnout.

2. Přidáme rozšlehané vejce, pokrájený i strouhaný sýr, osolíme, opepříme a promícháme. Těsto podsypeme hladkou moukou a rozválíme na obdélníkový nebo čtvercový plát o síle 3-5 mm. Vyválené těsto rozkrájíme na 10-15 stejně velkých čtverců. Na polovinu každého dáme špenátovou náplň, kraje potřeme vodou nebo rozšlehaným vejcem, těsto přeložíme do tvaru šátečku a okraje dobře přitiskneme k sobě.

3. Šátečky naskládáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, propícháme vidličkou, aby mohla unikat pára, a pečeme v předehřáté troubě přibližně 20 minut dozlatova. Stáhneme i s papírem z plechu a necháme trochu zchladnout. Podáváme teplé nebo studené.

Naší kulinární expertce Daně Obermajerové můžete psát na ona@mfdnes.cz

Autoři:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...