Sladké víno je mnohem víc než jen desert

  14:34aktualizováno  14:34
- Když se mluví o sladkých vínech, obvykle se odbydou tvrzením, že "jsou dobrá k zákusku." Stále větší kvalita těchto vín podle agentury EFE způsobuje, že si nacházejí stále privilegovanější pozici na jiném místě jídelníčku.
Jatýrka, velké sýry s charakterem...tudy se teď ubírají trendy spojování se sladkými víny, která ovšem neztrácejí privilegované místo při podávání zákusků, s nimiž si může rozumět i polosuché francouzské šampaňské nebo polosuché španělské "cava", přičemž obě dvě obsahují množství cukru, jež jim poněkud znemožňuje zastat při jídle jinou úlohu.

Všichni labužníci vědí, že bezpochyby jednou z posvátných kombinací ve vysoké gastronomii jsou husí či kachní játra (foie-gras) spolu s víny ze Sauternes, vinařské oblasti u Bordeaux, kde se také vyrábí vynikající "Chateau d'Yquem". Toto víno je opravdu nejlepším společníkem jatýrek, a to zejména jsou- li čerstvá.

Pozadu nezůstává ani skvělé maďarské víno Tokaj, jehož sladkost je přímo úměrná množství puten zvláště sladkého vína, které se přidávají k normálnímu moštu. Bylo nazváno "vínem králů". Zřejmě nejen proto, že korunovaným hlavám chutnala dobrá vína, ať byla odkudkoliv.

Sauternes i Tokaj připojují ke své sladkosti jemný, ale znatelný natrpklý "závěr", který je přímo předurčuje k pití s husími jatýrky v delikátním spojení.

Sladkých vín je ale více a některá z nich jsou vynikající.

Například muškátová, vyráběná ze stejnojmenného středomořského druhu hroznového vína. Ovšem zatímco v předchozích případech se sladkosti dosahuje prostřednictvím plísně Botrytis cinerea, jež způsobuje u hrozna  "ušlechtilé hnití" koncentrující cukry, a také pozdním vinobraním jako v případě německých vín zvaných Eisswein alias ledové víno, u mnoha dalších druhů se většího množství cukru dosahuje fermentací s přidáním vinného alkoholu. To se týká například portského.

Jiná výborná sladká vína pocházejí ze Španělska - řada "Pedro Ximénez" - temná, hustá vína, na jejichž výrobu se používají stejně nazvané hrozny, nepochybně středoevropského původu. Tyto hrozny se několik dnů vystavují slunci, dokud se nezačnou scvrkávat. Výsledné víno je pak prostě jedinečné. Produkují ho vinaři zejména ve španělských okresech Jérez, Málaga či Montilla- Moriles.

Dnes je tendence kombinovat tato vína například se skvělými a hutnými plísňovými sýry, jako jsou anglický Stilton, španělský Cabroles, italská Gorgonzola a francouzský Roquefort. Kombinace je skvělá. U některých sýrů z mléka ovce merinky - mj. portugalský "Queijo da Serra" a španělská "Torta del Casar" nebo dokonce u sýrů kozích je lepší, když se trochu uleží, než když jsou příliš čerstvé.

Sladká vína. Příliš dlouho málo ceněná s výjimkou podávání ke sladkostem. Dnes naštěstí žádají více místa a s půvabem si ho umí ubránit. Nezapomínejte na ně a hledejte oblíbené kombinace. Pobavíte se a bezpochyby si osladíte život, uzavírá EFE.

Autor:

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější
Premium

Patříte mezi ty šťastné? Sedm znaků, že máte opravdu kvalitní vztah

Být šťastná po boku toho druhého, nic neřešit, nehádat se. Ideální, co říkáte? Harmonické soužití, kdy si partneři...

Když má máma křeče, není co jíst, říkají děti. Budou mít nový domov

Když se maminka klepe v křeči, bojím se, že umře, přiznal osmiletý Honzík. Jeho sestra Ivanka dodává, že jejím...

Jsme promiskuitní, nebo jen hledáme lásku? Kolik partnerů je už moc

Když je vám přes třicet a jste nezadaná, pravděpodobně už se ve vaší posteli vystřídalo větší než malé množství mužů....

Kdepak brýle. Hnědé oči, velká prsa a husté ochlupení značí inteligenci

Kdysi se věřilo, že ten, kdo má vysoké čelo a brýle na nose, je chytrý. Dnes vědci přisuzují tuto roli jiným „důkazům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Původně měla ženy osvobodit, teď se mnohé cítí lépe bez podprsenky

Některé ženy se rozhodly, že už nebudou nosit podprsenku. Jejich volba následovat hnutí „no bra“ vychází z potřeby...

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Cuketovo-lilková pomazánka

Máte rádi pomazánky? Pak rozhodně zkuste náš recept na cuketovo-lilkovou. S opečenou bagetkou je vynikající.

RECEPT DNE: Kroupové rizoto s rajčaty a žampiony

Receptů na rizoto je nespočet. My vám přinášíme jeden netradiční, kdy místo rýže použijete ječné kroupy.

RECEPT DNE: Salát s bulgurem a sýrovými toasty

Po víkendové husičce je třeba trávicímu ústrojí trochu odlehčit. Vyzkoušejte náš recept na bulgurový salát.

RECEPT DNE: Pomalu pečená krkovice se salátem z červené čočky

Uvařte si k nedělnímu obědu podle našeho receptu pomalu pečenou krkovici se salátem z červené čočky.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz