Rohlíčky a úlečky už máte? Teď zkuste vánoční cukroví s brusinkami

  4:36
Není nad tradiční české cukroví, ale občas to chce změnu. Nabídněte letos o Vánocích návštěvám i rodině netradiční pečené dobroty se sušenými brusinkami. Jejich pikantní nakyslá chuť si překvapivě dobře rozumí se sladkým těstem nebo čokoládou.

Křehké sušenky plněné brusinkami | foto: www.cranberries-usa.cz

Křehké sušenky plněné brusinkami

Doba přípravy: cca 90 minut
Množství: cca 55 kusů

Na těsto:

  • 300 g mouky
  • 100 g cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 200 g másla
  • Náplň a ozdoba:
  • 70 g sušených brusinek (cranberries)
  • 125 g měkkého másla
  • 2 lžíce moučkového cukru (prosít přes sítko)
  • 1 čajová lžička třešňové pálenky (nebo šťávy)
  • 150 g mléčné čokoládové dortové polevy

1. Mouku, cukr a vanilkový cukr smícháme v misce. Přidáme kousky másla a rychle prohněteme do hladkého těsta. Těsto zabalíme do fólie a necháme odpočinout v ledničce nejméně 30 minut.

2. Těsto vyválíme na sílu 2 až 3 mm na vále lehce poprášeném moukou. Vykrájíme kolečka (o průměr asi 4 cm) a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme asi 10 až 12 minut v předehřáté troubě při 180 stupních. Pečivo necháme vychladnout nejlépe na drátěné podložce.

3. 40 g sušenek brusinek posekáme najemno, zbylé necháme na ozdobu. Smícháme moučkový cukr, máslo a třešňovou pálenku a do směsi přidáme brusinky. Spojíme vždy dvě kolečka máslovým krémem. Necháme 1 hodinu vychladnout.

4. Posekáme polevu najemno, vložíme ji do misky a necháme roztát v horké vodní lázni. Kolečka ozdobíme polevou a zbývajícími brusinkami.

Brusinkové jednohubky ze štoly

Doba přípravy: cca 50 minut
Množství: cca 40 kusů

Brusinkové jednohubky ze štoly

Na těsto:

  • 500 g mouky
  • 150 ml mléka
  • 1 kostka čerstvých kvasnic
  • 100 g cukru
  • 225 g měkkého másla
  • 150 g nízkotučného tvarohu
  • 100 g sušených amerických brusinek

Na ozdobu:

  • 250 g moučkového cukru (prosít přes sítko)
  • 2–3 lžíce citrónové šťávy
  • 40 g sušených amerických brusinek
  • moučkový cukr na posypání

1. Do mísy nasypeme mouku a uprostřed vytvoříme ďolíček. Mléko zahřejeme do vlažna.

2. Nadrobíme kvasnice, zamícháme s mlékem a jednou lžičkou cukru a promícháme s moukou. Těsto zakryjeme a necháme kynout 10 až 15 minut na teple. Poté přidáme zbývající cukr, 175 g másla a tvaroh a vše zpraceme do hladkého těsta ručním hnětačem. Zakryté těsto necháme jednu hodinu kynout. Pak lehce vmícháme americké brusinky.

3. Těsto vyválíme po pracovní ploše mírně posypané moukou na výšku 2 až 3 cm. Pak z těsta vykrojíme čtverečky (cca 6 x 6 cm) a položíme je na plech vyložený pečícím papírem (mezi čtverečky necháme mezery, těsto nabyde). Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních cca 15 až 20 minut. Po upečení rozpustíme zbývající máslo a jednohubky potřeme štětečkem. Necháme vychladnout.

4. Citrónovou šťávu rozmícháme s práškovým cukrem a 2 až 3 lžícemi vody. Jednohubky ze štoly touto směsí potřeme a ozdobíme americkými brusinkami. Lehce posypeme moučkovým cukrem.

Husarské koblížky s brusinkami

Doba přípravy: cca 90 minut
Množství: cca 24 kusů

Husarské koblížky s brusinkami

Na těsto:

  • 50 g vlašských ořechů
  • 170 g mouky
  • 50 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka nového (mletého) koření
  • 100 g másla
  • 1 žloutek

Na ozdobu:

  • 100 g cranberry želé
  • 30 g sušených amerických brusinek
  • moučkový cukr na posypání

1. Vlašské ořechy pomeleme na jemno. V misce smícháme mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, novým kořením a ořechy. Přidáme po kouskách máslo a žloutek. Vše dobře rozdělíme nožem na malé kousky, aby se suché a mokré části spojily. Pak vše rychle prohněteme rukama do hladkého těsta.

2. Z těsta vytvarujeme kuličky ve velikosti vlašského ořechu a položíme je na plech vyložený pečícím papírem. Do každé kuličky vytlačíme obrácenou stranou lžíce dolíček. Plech odložíme asi na 1 hodinu na chladné místo.

3. Želé zahřejeme a kápneme do každého dolíčku. Dáme péct na cca 12 až 15 minut do trouby předehřáté na 200 stupňů.

4. Posekáme brusinky a smícháme je se zbytkem želé. To pak svaříme a naplníme jím dolíčky. Před podáváním koblížky pocukrujeme.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...