Mléko nemusíte jenom pít: zkuste tartaletku nebo quiche se slaninou

  0:46aktualizováno  0:46
Bez mléka a výrobků z něj si málokdo z nás dovede představit vaření. Oslavuje ho i právě probíhající kulinární festival MilkParade a při té příležitosti se s námi o své recepty z mléka a smetany podělili dva špičkoví šéfkuchaři.

Čokoládová tartaletka | foto: www.milkparade.cz

Čokoládová tartaletka

podle Michala Nikodéma, šéfkuchaře Ola kala bistro v Praze

MilkParade

V rámci festivalu připravili šéfkuchaři vybraných restaurací speciální  "mléčné" menu za zvýhodněnou cenu. Seznam zapojených restaurací a další informace najdete zde.

Zpracování mléka

Křehké těsto:

  • 70 g moučkového cukru
  • 140 g másla
  • 2 velké žloutky
  • 210 g hladké mouky
  • citronová (limetková) kůra
  • špetka soli a vanilky

Náplň:

  • 200 g kvalitní hořké čokolády (obsah kakaa 60-70 %)
  • 400 g smetany (obsah tuku 30 %)
  • 30 g medu (cca 1 lžíce)
  • 50 g másla
  • Likér (kávový, amaretto, pomerančový…)

  1. Ze surovin na těsto vypracujeme kompaktní hmotu a necháme 30 minut vychladit. Poté vyložíme tartaletkové formičky a upečeme při 180°C dozlatova.  
  2. Smetanu přivedeme k varu, vmícháme máslo a med. Stáhneme z plotny a přisypeme čokoládu nasekanou nadrobno a vymícháme do hladkého, tekutého krému. Poté vyšleháme ponorným mixérem.
  3. Těsto vyklopíme z formiček, naplníme teplým krémem, necháme vychladit. Podáváme s kysanou smetanou a čerstvým ovocem.

Quiche Lorraine

podle Michala Nikodéma, šéfkuchaře Ola kala bistro v Praze

Quiche Lorraine se salátkem

Suroviny (na korpus 25 cm v průměru):

  • 175 g hladké mouky
  • 100 g měkkého másla
  • 4 vejce
  • 200 g slaniny
  • 160 g francouzského sýru (např. gruyere)
  • 4 větší šalotky
  • snítka tymiánu
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml zakysané smetany
  • 200 ml smetany 30%
  • sůl, pepř, muškátový květ

  1. Z mouky, másla vejce a špetky soli vypracujeme kompaktní těsto. Vyválíme a vyložíme jím koláčovou formu.
  2. Šalotku nakrájíme najemno a orestujeme se slaninou nakrájenou na kostičky. Před koncem restování vložíme tymián a nasekaný česnek. Krátce orestujeme.
  3. Vystydlou směs dáme na těsto, přidáme sýr na kostky a zalijeme zálivkou ze sladké a zakysané smetany, 3 vajec a koření. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170-180°C cca 30 – 35 minut. Podáváme vlažné nebo i studené, s listovými saláty.

Terinka z kozího sýru s chřestem a sušenými rajčaty

Podle šéfkuchaře restaurace v hotelu Alexandria v Luhačovicích

Terinka z kozího sýra

Pro 5 osob:

  • 250 g kozího sýru
  • 250 g čerstvého chřestu
  • 150 g sušených rajčat
  • 150 g čerstvé červené řepy
  • 1/2 plátku želatiny
  • bylinky

  1. Zelený a bílý chřest uvaříme v osolené vodě a necháme zchladit. Do vývaru přidáme 1/2 plátku želatiny (dle návodu tak, aby hmota po vychladnutí ztuhla), nakrájený chřest a sušená rajčata.
  2. Do malých tvořítek vlijeme na dno část hmoty, na ni vložíme plátek kozího sýru a zalijeme po okraj. Po ztuhnutí vyklopíme krátkým ponořením formy do teplé vody. Zdobíme růžičkami červené řepy.

 

Domácí jahodový knedlíček

podle šéfkuchaře restaurantu Alexandria v Luhačovicích

Domácí jahodový knedlíček

Pro 5 osob:

  • 375 g mouky
  • 1 vajíčko
  • 175 ml mléka
  • 15 g droždí
  • 1 lžička cukru krystal
  • 250 g jahod
  • na ozdobu: máslo, tvaroh, cukr

  1.  Do misky dáme hrubou mouku, špetku soli, žloutek a kvásek, který jsme si připravili z mléka, kvasnic a lžičky cukru. Dle potřeby přilijeme mléko. Vymícháme těsto, které necháme kynout. 
  2. Tvoříme malé knedlíčky a plníme je čerstvými jahodami. Po uvaření ve vroucí vodě je sypeme tvarohem s cukrem a pokapeme rozpuštěným máslem.

Máte chuť na šťavnaté maso? Upečte si králíka s hořčicí na smetaně podle receptu Dity P. :

Autor: pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Třináctiletá Charlotta pokračuje ve stopách Karla Gotta

Ve svých třinácti letech má za sebou zkušenosti z hudební branže, o kterých se dospělým začínajícím zpěvačkám může jen...

O 10 let mladší: Život se s ní nemazlil, teď je z šedé myšky sexy kráska

Aleš a Libuše jsou manželé ve středním věku, kteří spolu se dvěma dětmi žijí v miniaturním bytě na sídlišti v Liberci....

Premium

Mladí ztrácejí chuť na sex. Závislost na pornu stoupá, říká sexuoložka

Sex je všude kolem nás, děti a dospívající vyrůstají s internetovou pornografií. Rodiče by si neměli myslet, že děti na...

Dvanáct zázračných potravin, po kterých jdou kila sama dolů

Dnes už každý ví, že držet diety formou nelogických přísných omezení či dokonce hladovění je obrovský nesmysl a hazard...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Život Anny byl peklo. Dětem realita splývá s online světem, tvrdí experti

Školáci vyměnili běhání venku za chytré telefony, od kterých se prakticky nedokážou odtrhnout. Rodiče a pedagogy přitom...

Premium

Konzumace jídla několikrát denně je klišé, tvrdí výživový poradce Fořt

Napsal více než dvacet knih o zdravém životním stylu a boji s obezitou. Petr Fořt tvrdí, že žádný obecně platný návod...

Premium

Jak skončila Vémolova pohádka o lvech. Végha přitom zatracoval

V rozlehlé O2 areně vypadal tak malý, když se v kleci bezvládně zhroutil k zemi. V tu chvíli se z Karlose Vémoly jindy...

Premium

Pes celý život čeká na to, až ho někdo sprdne, říká veterinář

Do své ordinace v centru Prahy dochází den co den už 22 let, aby znovu na nohy postavil čtyřnohé domácí mazlíčky. „I...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Pečená husí stehna se švestkovým zelím

Nechce se vám na svatého Martina péct celá husa? Vyzkoušejte náš recept na husí stehna se švestkovým zelím.

RECEPT DNE: Kapustová polévka se sýrovými knedlíčky

Přichystejte si k večeři kapustovou polévku se sýrovými knedlíčky. Tělu dodáte potřebnou energii i spoustu vitaminů.

Minestrone, tajine nebo mexická pánev. Oslavte den veganů světově

V pátek je světový den veganů, a tak vám nabízíme speciality z celého světa, pro jejichž přípravu nebudete potřebovat...

RECEPT DNE: Asijská kuřecí polévka s nudlemi a brokolicí

Milujete asijské jídlo? Pak rozhodně vyzkoušejte recept na kuřecí polévku s nudlemi a brokolicí.

Najdete na iDNES.cz