Čokoládová tartaletka
podle Michala Nikodéma, šéfkuchaře Ola kala bistro v Praze
MilkParadeV rámci festivalu připravili šéfkuchaři vybraných restaurací speciální "mléčné" menu za zvýhodněnou cenu. Seznam zapojených restaurací a další informace najdete zde. |
Křehké těsto:
- 70 g moučkového cukru
- 140 g másla
- 2 velké žloutky
- 210 g hladké mouky
- citronová (limetková) kůra
- špetka soli a vanilky
Náplň:
- 200 g kvalitní hořké čokolády (obsah kakaa 60-70 %)
- 400 g smetany (obsah tuku 30 %)
- 30 g medu (cca 1 lžíce)
- 50 g másla
- Likér (kávový, amaretto, pomerančový…)
- Ze surovin na těsto vypracujeme kompaktní hmotu a necháme 30 minut vychladit. Poté vyložíme tartaletkové formičky a upečeme při 180°C dozlatova.
- Smetanu přivedeme k varu, vmícháme máslo a med. Stáhneme z plotny a přisypeme čokoládu nasekanou nadrobno a vymícháme do hladkého, tekutého krému. Poté vyšleháme ponorným mixérem.
- Těsto vyklopíme z formiček, naplníme teplým krémem, necháme vychladit. Podáváme s kysanou smetanou a čerstvým ovocem.
Quiche Lorraine
podle Michala Nikodéma, šéfkuchaře Ola kala bistro v Praze
Suroviny (na korpus 25 cm v průměru):
- 175 g hladké mouky
- 100 g měkkého másla
- 4 vejce
- 200 g slaniny
- 160 g francouzského sýru (např. gruyere)
- 4 větší šalotky
- snítka tymiánu
- 2 stroužky česneku
- 200 ml zakysané smetany
- 200 ml smetany 30%
- sůl, pepř, muškátový květ
- Z mouky, másla vejce a špetky soli vypracujeme kompaktní těsto. Vyválíme a vyložíme jím koláčovou formu.
- Šalotku nakrájíme najemno a orestujeme se slaninou nakrájenou na kostičky. Před koncem restování vložíme tymián a nasekaný česnek. Krátce orestujeme.
- Vystydlou směs dáme na těsto, přidáme sýr na kostky a zalijeme zálivkou ze sladké a zakysané smetany, 3 vajec a koření. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170-180°C cca 30 – 35 minut. Podáváme vlažné nebo i studené, s listovými saláty.
Terinka z kozího sýru s chřestem a sušenými rajčaty
Podle šéfkuchaře restaurace v hotelu Alexandria v Luhačovicích
Pro 5 osob:
- 250 g kozího sýru
- 250 g čerstvého chřestu
- 150 g sušených rajčat
- 150 g čerstvé červené řepy
- 1/2 plátku želatiny
- bylinky
- Zelený a bílý chřest uvaříme v osolené vodě a necháme zchladit. Do vývaru přidáme 1/2 plátku želatiny (dle návodu tak, aby hmota po vychladnutí ztuhla), nakrájený chřest a sušená rajčata.
- Do malých tvořítek vlijeme na dno část hmoty, na ni vložíme plátek kozího sýru a zalijeme po okraj. Po ztuhnutí vyklopíme krátkým ponořením formy do teplé vody. Zdobíme růžičkami červené řepy.
Domácí jahodový knedlíček
podle šéfkuchaře restaurantu Alexandria v Luhačovicích
Pro 5 osob:
- 375 g mouky
- 1 vajíčko
- 175 ml mléka
- 15 g droždí
- 1 lžička cukru krystal
- 250 g jahod
- na ozdobu: máslo, tvaroh, cukr
- Do misky dáme hrubou mouku, špetku soli, žloutek a kvásek, který jsme si připravili z mléka, kvasnic a lžičky cukru. Dle potřeby přilijeme mléko. Vymícháme těsto, které necháme kynout.
- Tvoříme malé knedlíčky a plníme je čerstvými jahodami. Po uvaření ve vroucí vodě je sypeme tvarohem s cukrem a pokapeme rozpuštěným máslem.
Máte chuť na šťavnaté maso? Upečte si králíka s hořčicí na smetaně podle receptu Dity P. :
27. září 2013 |