Na pěší zóně na pražském Andělu se kromě vyhlášených kuchařů můžete setkat i doktorkou Kateřinou Cajthamlovou a populárními foodie moderátorkami Kateřinou Winterovou a Lindou Rybovou (polévky podle jejich chuti najdete zde). Výtěžek z benefiční gurmánské akce Polívková smršť jde na podporu Centra moderní rehabilitace Ergo Aktiv, které pomáhá lidem, jež prodělali mozkovou mrtvici nebo jiné poškození mozku a musí se potýkat s následky této nemoci při návratu do běžného života a do zaměstnání.
Mrkvový krém s koriandrem
podle receptu Jan Wiesnera, šéfkuchaře Hotelu Marriott
Ingredience:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 1 brambora
- 1 petržel
- 7 mrkví
- 1 kousek čerstvého zázvoru
- chilli paprička
- 1lžíce čerstvého koriandru
Postup:
Olej rozpalte v polévkovém hrnci, pak na něm do růžova osmahněte nadrobno nasekanou cibuli. Přidejte kostičky brambory, petržele i mrkve a chvíli opékejte. Zalijte asi dvěma litry vody a vařte zhruba 10 minut. Přidejte kousek nastrouhaného zázvoru, chili papričky a koriandr a 5 minut vařte. Poté rozmixujte, podle chuti osolte a opepřete. Podávejte ozdobené koriandrem.
Staročeská zelňačka z uzených žeber
podle Zbyňka Ženíška, zástupce šéfkuchaře TOP hotelu Praha
Ingredience:
- 0,5 kg uzených žeber
- 2 cibule
- 2 lžíce sladké papriky mleté
- 1 lžička kmínu
- 1 klobása (může být maďarská pro větší říz)
- 0,5 kg kysaného zelí
- divoké koření (černý pepř, jalovec, nové koření, bobkový list, příp. zázvor)
- máslo
- hladká mouka
- sůl a cukr na dochucení
- zakysaná smetana k podávání
Postup:
Uvaříme žebra pomalu do měkka, čímž vznikne uzený vývar. Cibuli nakrájíme a necháme na trošce másla zesklovatět. Zaprášíme sladkou maďarskou paprikou, přidáme kmín, klobásku nakrájenou na plátky a orestujeme. Poté zalijeme vývarem z uzených žeber.
Zvlášť v hrnci s menším množstvím vody si svaříme divoké koření a pak slejeme vývar přes cedník do polévky. Zelí překrájíme na menší kusy, vložíme do polévky a vaříme do měkka. Žebra obereme, maso pokrájíme a vložíme do polévky.
Připravíme si máslovou jíšku, zahustíme jí polévku, dochutíme solí, cukrem a navrch dáme lžičku zakysané smetany.
Thajská kuřecí polévka Tom Yum
podle receptu Patrik Šándora, šéfkuchaře Umami Sushi
Ingredience:
- 0,5 g kuřecích prsou
- 500 ml kuřecího vývaru
- 300 ml kokosového mléka
- skleněné nudle
- 1 ks citrónové trávy
- 3 až 4 limetové listy
- 100 g zázvoru
- chilli paprička
- 3 lžíce rybí omáčky
- cukr
- limetová šťáva
- koriandr
Postup:
Citrónovou trávu naklepejte a nakrájejte na 5cm větší kusy, kuřecí prsa nakrájejte na tenké nudličky. V hrnci smíchejte kuřecí vývar a kokosové mléko a přiveďte k varu. Přidejte citrónovou trávu, limetové listy, oloupaný a nakrájený zázvor, jednu chilli papričku a dochuťte třem lžícemi rybí omáčky. Pak přidejte kuřecí maso, dvě polévkové lžíce cukru a jednu lžíci limetové šťávy. Nechte provařit.
Podáváme se skleněnými nudlemi, které jsme si uvařili po dobu tří až pěti minut zvlášť v hrnci. Na závěr ozdobíme lístky koriandru.