Polévka gazpacho
Ingredience na 4 porce:
- 4 střední rajčata
- 2 žluté papriky
- 1 salátová okurka
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička olivového oleje
- 1 lžička citronové šťávy
- sůl a čerstvě mletý pepř
- lístky bazalky na ozdobu
Pracovní postup:
- Rajčata a papriky omyjeme a nakrájíme je na menší kousky.
- Okurku omyjeme, oloupeme a také nakrájíme.
- Česnek oloupeme a prolisujeme.
- Do mixéru vložíme většinu zeleniny (trochu si necháme na ozdobu) a rozmixujeme s česnekem,olejem a citronovou šťávou na jemnou konzistenci.
- Dochutíme solí a pepřem a dáme vychladit.
- Polévku podáváme ve skleničkách ozdobenou zeleninou a lístky bazalky.
Rajčatový dip s opečeným chlebem
Ingredience na 4-6 porcí:
- 6 větších zralých dužnatých rajčat
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička citronové šťávy
- sůl a čerstvě mletý pepř
- plátky chleba nebo bagety
- olivový olej
- balzamiková redukce
Pracovní postup:
- Rajčata omyjeme, osušíme a nakrájíme ostrým nožem na malé kousky. Můžeme je také nejprve v horké lázni spařit, oloupat a teprve pak nakrájet.
- Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Česnek oloupeme a prolisujeme.
- V misce smícháme nakrájená rajčata s cibulí, česnekem a citronovou šťávou. Dochutíme solí a pepřem.
- Vložíme do chladničky.
- Plátky chleba opečeme na olivovém oleji z obou stran dozlatova a podáváme je s rajčatovým dipem zastříknutým balzamikovou redukcí.
Salát s rajčaty, žlutým melounem a kozím sýrem
Ingredience na 4 porce:
- 1 zralý žlutý meloun
- 4 větší rajčata
- 1 salátová okurka
- 150 g čerstvého kozího sýra
- Na zálivku:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička citronové šťávy
- špetka soli
- špetka cukru
Pracovní postup:
- Meloun rozpůlíme a nakrájíme na půlměsíce. Odkrojíme kůru.
- Rajčata omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky.
- Okurku omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kolečka.
- Připravíme si zálivku tak, že všechny ingredience prošleháme v misce. Dochutíme.
- Zeleninu a meloun ozdobně rozložíme na talíře. Posypeme rozdrobeným sýrem a pokapeme zálivkou.
Tip: Salát můžeme nakonec ozdobit nasekanými bylinkami nebo semínky granátového jablka.