Doporučujeme

Nechce se vám v horku vařit? Připravte si osvěžující večeři z rajčat

  • 2
Pomalu si zvykáme na to, že české léto připomíná spíš to středomořské, za kterým jsme dřív museli na dovolenou. Jenže s takovým vypečeným počasím si tradiční domácí knedlíky, omáčky nebo pečeně moc netykají. Vždyť jen zapálit gril nám připadá jako šílenost. Tak víte co? Nevařte!
Polévka gazpacho

Polévka gazpacho

Ingredience na 4 porce:

  • 4 střední rajčata
  • 2 žluté papriky
  • 1 salátová okurka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • lístky bazalky na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Rajčata a papriky omyjeme a nakrájíme je na menší kousky.
  2. Okurku omyjeme, oloupeme a také nakrájíme.
  3. Česnek oloupeme a prolisujeme.
  4. Do mixéru vložíme většinu zeleniny (trochu si necháme na ozdobu) a rozmixujeme s česnekem,olejem a citronovou šťávou na jemnou konzistenci.
  5. Dochutíme solí a pepřem a dáme vychladit.
  6. Polévku podáváme ve skleničkách ozdobenou zeleninou a lístky bazalky.
Rajčatový dip s opečeným chlebem

Rajčatový dip s opečeným chlebem

Ingredience na 4-6 porcí:

  • 6 větších zralých dužnatých rajčat
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • plátky chleba nebo bagety
  • olivový olej
  • balzamiková redukce

Pracovní postup:

  1. Rajčata omyjeme, osušíme a nakrájíme ostrým nožem na malé kousky. Můžeme je také nejprve v horké lázni spařit, oloupat a teprve pak nakrájet.
  2. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Česnek oloupeme a prolisujeme.
  3. V misce smícháme nakrájená rajčata s cibulí, česnekem a citronovou šťávou. Dochutíme solí a pepřem.
  4. Vložíme do chladničky.
  5. Plátky chleba opečeme na olivovém oleji z obou stran dozlatova a podáváme je s rajčatovým dipem zastříknutým balzamikovou redukcí.
Salát s rajčaty, žlutým melounem a kozím sýrem

Salát s rajčaty, žlutým melounem a kozím sýrem

Ingredience na 4 porce:

  • 1 zralý žlutý meloun
  • 4 větší rajčata
  • 1 salátová okurka
  • 150 g čerstvého kozího sýra
  • Na zálivku:
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička citronové šťávy
  • špetka soli 
  • špetka cukru

Pracovní postup:

  1. Meloun rozpůlíme a nakrájíme na půlměsíce. Odkrojíme kůru.
  2. Rajčata omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky.
  3. Okurku omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kolečka.
  4. Připravíme si zálivku tak, že všechny ingredience prošleháme v misce. Dochutíme.
  5. Zeleninu a meloun ozdobně rozložíme na talíře. Posypeme rozdrobeným sýrem a pokapeme zálivkou.

Tip: Salát můžeme nakonec ozdobit nasekanými bylinkami nebo semínky granátového jablka.

  • Vybrali jsme pro Vás