Doporučujeme

Letní polévky pro ochlazení: jahodová, okurková nebo gazpacho

  • 4
O víkendu se vrátí vysoké prázdninové teploty, a tak zapomeňte na vývar a vylovte z ledničky zeleninu a ovoce. Letní polévky, inspirované dálkami a kořeněné vaší fantazií, jsou chutné a navíc zdravé i osvěžující.
Okurková polévka s jablkem a krevetami

Okurková polévka s jablkem a krevetami

Ingredience:

  • 3 zelená jablka
  • 2 salátové okurky
  • 250 g zakysané smetany
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • mořská sůl
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 200 g očištěných krevet
  • 1 lžíce černého sezamu
  • zelené bylinky na ozdobu
  • Vložka do polévky:
  • 1 jablko
  • 1/2 malé salátové okurky

Pracovní postup:

  1. Jablka oloupeme a zbavíme jadřinců. Okurky oloupeme a nakrájíme stejně jako jablka na malé kostky. Vložíme do mixéru, přidáme zakysanou smetanu, citronovou šťávu a rozmixujeme. Ochutíme solí a necháme vychladit v chladničce.
  2. Ve vývaru povaříme asi 4 minuty krevety, pak je vyndáme a necháme zchladnout. Sezam orestujeme na suché pánvi a odstavíme. 
  3. Vychlazenou polévku rozlijeme do misek a vložíme do ní na kostičky nakrájené jablko a plátky okurek. Přidáme krevety, posypeme opraženým sezamem, ozdobíme zelenými lístečky a podáváme.
Zelené gazpacho se šunkou serrano

Avokádová polévka se šunkou serrano

Ingredience:

  • 80 g šunky serrano
  • 2 zelené papriky
  • 1 avokádo
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 salátová okurka
  • 250 ml bílého jogurtu
  • 2 snítky čerstvé máty
  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžička tabaska
  • sůl a mletý černý pepř
  • 30 g oloupaných pistácií

Pracovní postup:

  1. Šunku nakrájíme na kostičky a necháme pomalu vypéct na pánvi. Vypečenou šunku necháme zchladnout.
  2. Očištěné papriky, avokádo, jarní cibulku, česnek a okurku pokrájíme na drobné kostky a dáme do mixéru. Přidáme jogurt, mátu a nahrubo rozmixujeme. Přilijeme olivový olej, vinný ocet, tabasco a rozmixujeme dohladka. Směs přelijeme do mísy, dochutíme solí a pepřem a dobře promícháme.
  3. Polévku necháme v ledničce důkladně vychladit. Vychlazenou polévku podáváme v miskách posypanou orestovanou šunkou a nasekanými pistáciemi.
Jahodová polévka s kokosem

Jahodová polévka s kokosem

Ingredience:

  • 400 g zralých jahod
  • 250 ml kokosového mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g smetany ke šlehání
  • moučkový cukr na doslazení
  • kokosové chipsy a jahody na dozdobení

Pracovní postup:

  1. Jahody očistíme, vložíme do mixéru a rozmixujeme je. Pyré propasírujeme.
  2. Pyré promícháme s kokosovým mlékem a vanilkovým cukrem.
  3. Smetanu vyšleháme dotuha. Většinu ji vmícháme do jahodového základu. Polévku dle potřeby dosladíme.
  4. Polévku rozlijeme do mističek. Každou porci dozdobíme rozkrojenou jahodou, trochou zbylé šlehačky a kokosovými chipsy.
Studená polévka Gazpacho

Gazpacho se zakysanou smetanou

Ingredience:

  • 600 g rajčat
  • 1 červená cibule
  • 1 zelená paprika
  • 1 červená paprika
  • 1 okurka + ½ okurky na ozdobu
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce vinného octa
  • sůl a mletý černý pepř
  • cukr
  • 100 ml zakysané smetany

Pracovní postup:

  1. Rajčata omyjeme a nařízneme na vrchu do kříže. Vložíme je na 2 minuty do vařící vody, vyjmeme a oloupeme. Dužinu nakrájíme nadrobno a vložíme do mixéru. Cibuli, papriky a okurku očistíme, nasekáme nadrobno a přidáme do mixéru k rajčatům. Česnek oloupeme a prolisujeme. Přilijeme olivový olej, vinný ocet a rozmixujeme dohladka.
  2. Polévku přelijeme do skleněné mísy nebo džbánu. Dochutíme solí, pepřem a cukrem a uložíme do lednice dobře vychladit. Podáváme se zakysanou smetanou, posypané najemno nasekanou okurkou.

  • Vybrali jsme pro Vás