Okurková polévka s jablkem a krevetami
Ingredience:
- 3 zelená jablka
- 2 salátové okurky
- 250 g zakysané smetany
- 2 lžíce citronové šťávy
- mořská sůl
- 400 ml zeleninového vývaru
- 200 g očištěných krevet
- 1 lžíce černého sezamu
- zelené bylinky na ozdobu
- Vložka do polévky:
- 1 jablko
- 1/2 malé salátové okurky
Pracovní postup:
- Jablka oloupeme a zbavíme jadřinců. Okurky oloupeme a nakrájíme stejně jako jablka na malé kostky. Vložíme do mixéru, přidáme zakysanou smetanu, citronovou šťávu a rozmixujeme. Ochutíme solí a necháme vychladit v chladničce.
- Ve vývaru povaříme asi 4 minuty krevety, pak je vyndáme a necháme zchladnout. Sezam orestujeme na suché pánvi a odstavíme.
- Vychlazenou polévku rozlijeme do misek a vložíme do ní na kostičky nakrájené jablko a plátky okurek. Přidáme krevety, posypeme opraženým sezamem, ozdobíme zelenými lístečky a podáváme.
Avokádová polévka se šunkou serrano
Ingredience:
- 80 g šunky serrano
- 2 zelené papriky
- 1 avokádo
- 1 svazek jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- 1 salátová okurka
- 250 ml bílého jogurtu
- 2 snítky čerstvé máty
- 5 lžic olivového oleje
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 1 lžička tabaska
- sůl a mletý černý pepř
- 30 g oloupaných pistácií
Pracovní postup:
- Šunku nakrájíme na kostičky a necháme pomalu vypéct na pánvi. Vypečenou šunku necháme zchladnout.
- Očištěné papriky, avokádo, jarní cibulku, česnek a okurku pokrájíme na drobné kostky a dáme do mixéru. Přidáme jogurt, mátu a nahrubo rozmixujeme. Přilijeme olivový olej, vinný ocet, tabasco a rozmixujeme dohladka. Směs přelijeme do mísy, dochutíme solí a pepřem a dobře promícháme.
- Polévku necháme v ledničce důkladně vychladit. Vychlazenou polévku podáváme v miskách posypanou orestovanou šunkou a nasekanými pistáciemi.
Jahodová polévka s kokosem
Ingredience:
- 400 g zralých jahod
- 250 ml kokosového mléka
- 1 vanilkový cukr
- 250 g smetany ke šlehání
- moučkový cukr na doslazení
- kokosové chipsy a jahody na dozdobení
Pracovní postup:
- Jahody očistíme, vložíme do mixéru a rozmixujeme je. Pyré propasírujeme.
- Pyré promícháme s kokosovým mlékem a vanilkovým cukrem.
- Smetanu vyšleháme dotuha. Většinu ji vmícháme do jahodového základu. Polévku dle potřeby dosladíme.
- Polévku rozlijeme do mističek. Každou porci dozdobíme rozkrojenou jahodou, trochou zbylé šlehačky a kokosovými chipsy.
Gazpacho se zakysanou smetanou
Ingredience:
- 600 g rajčat
- 1 červená cibule
- 1 zelená paprika
- 1 červená paprika
- 1 okurka + ½ okurky na ozdobu
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce vinného octa
- sůl a mletý černý pepř
- cukr
- 100 ml zakysané smetany
Pracovní postup:
- Rajčata omyjeme a nařízneme na vrchu do kříže. Vložíme je na 2 minuty do vařící vody, vyjmeme a oloupeme. Dužinu nakrájíme nadrobno a vložíme do mixéru. Cibuli, papriky a okurku očistíme, nasekáme nadrobno a přidáme do mixéru k rajčatům. Česnek oloupeme a prolisujeme. Přilijeme olivový olej, vinný ocet a rozmixujeme dohladka.
- Polévku přelijeme do skleněné mísy nebo džbánu. Dochutíme solí, pepřem a cukrem a uložíme do lednice dobře vychladit. Podáváme se zakysanou smetanou, posypané najemno nasekanou okurkou.