Netradiční recepty, kterými překvapíte: zmrzlinový hot dog či hamburger

  0:51
Ač se to nezdá, zmrzlina je velmi variabilní pochoutka. Kupovanou můžete převléknout za obyčejné jídlo a vyrazit tak návštěvě či dětem dech.
Hot dog z bílé čokolády

Hot dog z bílé čokolády | foto: isifa.com

Hamburger s hranolkyHamburger s hranolky

Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

* 100 g jahod
* 100 g červeného rybízu
* 80 g cukru krupice
* 2 balení kyselých žížalek
* 100 g oloupaných mandlí
* 8 kopečků jogurtové zmrzliny
* 16 větších kulatých sušenek

1. Jahody a rybíz omyjeme, odstopkujeme a obereme, plody rozmačkáme vidličkou a zasypeme v kastrolu cukrem. Provaříme asi tři minuty s trochou vody. Rozmixujeme, propasírujeme přes cedník a necháme vychladnout.

2. Z menších ubrousků uděláme čtyři kornoutky a rozdělíme do nich žížalky jako hranolky.

3. Nasekáme mandle. Na osm sušenek dáme po kopečku zmrzliny a ten lehce posypeme mandlemi. Polijeme zchladlým ovocným přelivem a přiklopíme sušenkou, kterou zlehka zmáčkneme. Na porci servírujeme dva hamburgry a jeden kornoutek hranolků.

Náš tip

Vyzkoušejte s čokoládovou zmrzlinou, šikmými plátky banánu coby cibulí a čtvercem palačinky jako sýrem.

Špagety z vanilkové zmrzliny s jahodovým kečupem a sýrem z mandlíŠpagety z vanilkové zmrzliny s jahodovým kečupem a sýrem z mandlí

Příprava: 15 minut

Pro 4 osoby

* 200 g jahod
* 50 g cukru krupice
* 1 lžíce medu
* 8-12 kopečků vanilkové zmrzliny
* 100 g mandlových lupínků

1. Jahody omyjeme, odstopkujeme, nakrájíme na menší kousky a promícháme s cukrem a medem. Rozmixujeme, případně propasírujeme.

2. Vanilkovou zmrzlinu necháme na pět minut povolit. Do lisu na brambory napěchujeme 2-3 kopečky zmrzliny a protlačíme je do připravené misky.

3. Špagety polijeme jahodovým kečupem a ozdobíme plátky mandlí.

Náš tip

Špagety si můžete schovat i na později. Naplňte jimi misku, přetáhněte ji fólií a dejte do mrazáku. Jako sýrovou posypku použijte nastrouhanou bílou čokoládu.

Hot dog z bílé čokoládyHot dog z bílé čokolády

Příprava: 10 minut

Pro 4 osoby

* 1 l zmrzliny z bílé čokolády nebo stracciatelly
* 200 g vlašských ořechů
* 100 ml višňové šťávy nebo sirupu
* 4 sladké briošky

1. Briošky rozřízneme. Vlašské ořechy posekáme nožem na malé kousky.

2. Zmrzlinu necháme 5 minut povolit. Vykrájíme z ní nožem čtyři podélné silnější hranoly, tak aby se vešly do briošek. V potravinářské fólii z nich vyválíme kulaté špalíčky, obalíme je v nasekaných vlašských ořeších.

3. Špalíčky vložíme do briošek a přelijeme višňovým kečupem.

Náš tip

Zkuste použít karamelovou polevu jako hořčici.

Lasagne z pistáciové zmrzliny s malinamiLasagne z pistáciové zmrzliny s malinami

Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

* 300 g malin
* 3 lžíce borůvkového džemu nebo lesní směsi
* 100 g nesolených pistácií
* 1 lžíce vanilkového cukru
* 300 ml smetany ke šlehání
* 2 velké palačinky
* 500 ml pistáciové zmrzliny

1. Maliny rozmačkáme nebo rozmixujeme a promícháme s borůvkovým džemem. Pistácie nasekáme. Ušleháme smetanu s cukrem.

2. Palačinky seřízneme na dva širší obdélníky. První pokryjeme pistáciovou zmrzlinou, zalijeme ovocným přelivem a zakryjeme druhou palačinkou.

3. Lasagne nazdobíme šlehačkou a posypeme pistáciovými oříšky.

Náš tip

Jako ovocnou směs použijte mix červeného a černého rybízu, jen lehce doslazený a propasírovaný.

Dobrodružný dezert

Napadlo vás nechat zmrzlinu zapéct v troubě? Vyzkoušejte tento nezvyklý sladký recept.

Pečená AljaškaPečená Aljaška

Příprava: 30 minut + 3 minuty pečení + mražení přes noc

Pro 6 osob

* 750 ml vanilkové zmrzliny
* 750 ml zmrzliny stracciatella
* 1 piškotový korpus
* 4 bílky
* 200 g cukru krupice

1. Obě zmrzliny necháme 5-7 minut povolit při pokojové teplotě. Mísu o průměru asi 20 cm a objemu 1,5-2 litry vyložíme potravinářskou fólií. Lžící přendáme do mísy nejdříve vanilkovou zmrzlinu, pak stracciatellovou. Zakryjeme alobalem a necháme zamrazit přes noc.

2. Piškotový korpus, pokud je vysoký, seřízneme na dvě poloviny. Jeden plát korpusu obřežeme na velikost mísy plus si necháme navíc centimetr.

3. Troubu předehřejeme na 220 °C. Z bílků ušleháme pevný sníh, ke konci šlehání přidáme cukr. Sníh by měl být tuhý a lesklý.

4. Na piškotový plát přendáme zmrzlinu, stáhneme fólii a pokryjeme ji sněhem tak, aby pokrýval celý kopec zmrzliny. Ozdobné špičky uděláme pomocí párátek, narýhujeme cukrářskou stěrkou nebo zubatým nožem. Pečeme na plechu na zapékacím talíři asi 3 minuty, dokud nezačnou špičky hnědnout. Servírujeme ihned.

Náš tip

Do vanilkové vrstvy udělejte důlek a naplňte ho oblíbeným ovocem nebo džemem a vaječným koňakem. Zmrzlinu také můžete pokrýt zbytkem piškotového korpusu nakrájeným na trojúhelníky a pak zakrýt sněhem.

Autor:
  • Nejčtenější

Snídaně je grunt. Pomůže s hubnutím i soustředěním, dodá energii. Jak na ni?

18. května 2024

Mezinárodní průzkum Barometr Food ukázal, že stravování Čechů není tak úplně v pořádku. Tak třeba...

Snídaně je grunt. Pomůže s hubnutím i soustředěním, dodá energii. Jak na ni?

18. května 2024

Mezinárodní průzkum Barometr Food ukázal, že stravování Čechů není tak úplně v pořádku. Tak třeba...

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Lehké

20 min

Báječný grilovací recept pro ty co neholdují masu.

Kuřecí prsa „caprese“

Kuřecí prsa „caprese“

Střední

20 min

Šťavnatá kuřecí prsíčka se sýrem a rajčaty, chutnají z grilu báječně.

Grilovaný losos marinovaný v sójové omáčce

Grilovaný losos marinovaný v sójové omáčce

Střední

10 min

Grilovaný losos chutná prostě báječně a s naší marinádou si na něm pochutnáte ještě více.

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...