Oslavte masopust s plnou pusou, upečte si koláče jako od babičky

  1:40
Ještě to není tak dávno, co skončily Vánoce, a už je tady zase období, kdy si dáme do nosu. Zapomeňte na novoroční předsevzetí, že budete jíst zdravě a omezíte sladké. Protože o masopustu se prostě žádná dieta držet nemůže. Až ochutnáte tyhle skvělé koláče, koblihy a boží milosti, budete vědět proč.

Masopustní koláče | foto: Profimedia.cz

Na masopustním veselí je nejlepší to, že trvá několik týdnů. Milovníci karnevalů, sladkých dobrot a lidové zábavy tak mají spousty příležitostí k dovádění a hodování. Masopust, fašank nebo ostatky začíná po Třech králích a trvá až do masopustního úterý před Popeleční středou (letos to bude 28. února).

Do té doby je však ještě daleko, tak si nenechte nějakou tu veselici v okolí ujít - sledujte internetové stránky nebo lokální časopisy, tam se vše potřebné dovíte. A abyste si, jak se říká, udělali slinu – zkuste si zatím doma upéct nebo usmažit nějakou tu masopustní dobrotu.

Nadýchané koblihy

Koblihy s jahodovou marmeládou

Ingredience:

  • 250 ml mléka
  • 21 g droždí
  • 2 lžíce oleje + na smažení
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 500 g hladké mouky + na podsypání
  • špetka soli
  • marmeláda na plnění
  • moučkový cukr na dokončení

Pracovní postup:

  1. Do hrnku nalijeme trochu vlažného mléka, přidáme rozdrobené droždí a lžičku cukru. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Zbylé vlažné mléko a olej smícháme, zašleháme vejce a žloutek pokojové teploty, vzešlý kvásek a oba cukry. Nakonec přisypeme mouku se špetkou soli a vařečkou vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme v teple kynout.
  3. Vykynuté těsto přendáme na vál poprášený hladkou moukou a vyválíme asi na centimetrovou sílu. Skleničkou vykrajujeme kolečka. Na polovinu z nich dáme lžící trochu marmelády, přiklopíme druhým kolečkem a pak skleničkou ještě jednou vykrojíme. Tak se koblihy hezky spojí a marmeláda nevyteče. Necháme ještě asi deset minut kynout pod utěrkou.
  4. Koblihy smažíme ve vyšší nádobě v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Hotové odkládáme na talířek vyložený papírovým ubrouskem, který odsaje přebytečný tuk. Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.

Tip: Koblihy můžete plnit i něčím jiným než marmeládou, skvělé jsou třeba s povidly, ořechovou náplní nebo nutellou.

Koláče jako od babičky

Masopustní koláče

Ingredience:

  • 500 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 100 g krupicového cukru
  • 250 g másla
  • 750 g hladké mouky + podsypání
  • špetka soli
  • 5 žloutků + 1 vejce na potření
  • 20 ml tuzemáku
  • loupané mandle
  • rozinky předem naložené do tuzemáku
  • povidla, marmeláda, tvarohová či maková náplň

Pracovní postup:

  1. Do trošky vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, zamícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme špetku soli, zbylý cukr, žloutky, rozpuštěné máslo a tuzemák. Přilijeme vzešlý kvásek a zbylé vlažné mléko a zaděláme těsto. Nejlépe to půjde pomocí kuchyňského robota s hnětacími háky. Pracujeme pomalu, na nízké otáčky, aby bylo těsto pěkně nadýchané.
  3. Hotové těsto je hladké, pružné a nelepí. Necháme ho v míse, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplejším místě kynout.
  4. Vykynuté těsto ještě jednou propracujeme, rozdělíme na dva nebo tři díly a postupně na pomoučeném vále vyválíme a vykrájíme koláče. Bude jich 20 až 30 podle velikosti.
  5. Plechy vyložíme pečicím papírem, na něj vyskládáme kolečka těsta a necháme je ještě asi čtvrt hodiny kynout. Pak prostředek těsta zamáčkneme třeba dnem misky s menším obvodem a okraje koláčů potřeme rozšlehaným vajíčkem. Zdobíme dle fantazie.
  6. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 15 minut.

Tip: S náplněmi se vám bude lépe pracovat, když použijete cukrářské sáčky.

Boží milosti

Boží milosti

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 20 g másla
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • 4 – 6 lžic smetany
  • olej na smažení
  • moučkový cukr + 1 balení vanilkového cukru na obalení

Pracovní postup:

  1. Mouku, rozpuštěné máslo, žloutky a sůl smícháme a po lžících přidáváme smetanu, dokud nevznikne kypré tvárné těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme asi hodinu odležet.
  2. Pak těsto vyválíme na pomoučeném válu a vykrajujeme různé malé tvary, uprostřed je nařízneme (nebo uděláme otvor vykrajovátkem) a smažíme v rozpáleném oleji. Necháme okapat na papírovém ubrousku.
  3. Ještě horké je obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

Tip: Místo části smetany můžete do těsta zapracovat lžíci tuzemáku. Boží milosti budou voňavější, když do těsta přidáte trochu strouhané kůry z chemicky neošetřeného citronu.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...