Masopust je v plném proudu. Dejte si jitrnici nebo škvarkové šneky

aktualizováno 
Tento svátek se u nás slaví už od 13. století a ač je výsadou hlavně venkova a malých měst, prostřednictvím tučných a pramálo dietních dobrot si jej užívají lidé napříč Českou republikou. Letos končí masopustní veselí 14. února, kdy se začíná držet půst. Nejvyšší čas dopřát si jelítko, škvarky nebo guláš.
Část 1/4
Domácí jitrnice

Domácí jitrnice

Ingredience na 4 porce:

  • 400 g vepřového masa (z hlavy, bůčku a laloku)
  • 200 g vepřových vnitřností (např. plíce, srdce)
  • 200 g krup
  • 100 g jater
  • 50 g cibule
  • 3 stroužky česneku 
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička nového koření
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 2 lžíce soli 
  • 500 ml vývaru z ovaru
  • 4 metry tenkých střev

Pracovní postup:

  1. Vepřové maso uvaříme do poloměkka, vnitřnosti doměkka. Uvaříme si kroupy.
  2. Vnitřnosti umeleme na masovém strojku, poté pomeleme také syrová játra. Maso nakrájíme na kostičky, smícháme ho v míse s umletými vnitřnostmi, nasekanou cibulí i česnekem, kořením a solí.
  3. Vše zalijeme vývarem a ještě jednou důkladně promícháme. Touto směsí naplníme tenká vepřová střeva, zašpejlujeme a vaříme ve vodě (při 90 °C) asi 15 až 20 minut.
  4. Uvařené jitrnice propláchneme ve studené vodě a necháme vychladnout.

Tip: Před podáváním jitrničku z každé strany opečeme na sádle. Jako příloha jsou nejlepší vařené nebo opečené brambory a kysané zelí.

Recepty na sladké masopustní dobroty - nadýchané koblihy, kynuté koláče jako od babičky nebo tradiční boží milosti - najdete ZDE.

Ilustrační snímek
Boží milosti
Autor:

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

S vědomím smrti žiju teď každý den, říká Veronika Hurdová

Veronika Hurdová

Spisovatelka a autorka blogu Krkavčí matka Veronika Hurdová před třemi lety ovdověla. Doma tehdy měla dvě malé děti...

Je tomu již osmdesát let, co pětiletá dívka porodila zdravé dítě

Lina Medinaová přivedla před osmdesáti lety na svět zdravého chlapce

Přesně před osmdesáti lety malá peruánská dívenka jménem Lina porodila v Limě dítě. Bylo jí pouhých pět let, sedm...

Úzkost jako civilizační nemoc. Pět kroků, jak si můžeme pomoct sami

Ilustrační snímek

Strach je jednou z nejdůležitějších a nejužitečnějších emocí, která nám pomáhá přežít. I úzkost je strach, ale na...

Fascinují mě muži, kteří milují svou práci, říká mluvčí vlády Jana Adamcová

Jana Adamcová

Moderátorka, kterou si pamatujeme jako sporťačku z TV Nova, a současně manželka režiséra Jiřího Adamce, se nedávno...

Vzala ten nejmenší nůž a bodla třikrát. Teď sedí za pokus o vraždu

Nikola si odsedí pět let ve vězení.

Monika, která zabila svého manžela, není ve věznici Řepy jediná, která na partnera vztáhla ruku. „Třikrát jsem ho...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Steak z tuňáka s fazolkami a mátou

Steak z tuňáka s fazolkami

Ryba patří do každého zdravého jídelníčku a dopřát byste si ji měli alespoň jednou týdně. Vyzkoušejte recept na tuňáka...

RECEPT DNE: Čekankový salát s jablky a datlemi

Čekankový salát s jablkem a datlemi

Jste milovnice salátů? Vyzkoušejte recept na netradiční čekankový salát s jablky a datlemi.

RECEPT DNE: Brambory na loupačku se slaninou a dipem z brynzy

Brambory na loupačku se slaninou a dipem z brynzy

Rychlá a skvělá večeře. To jsou brambory na loupačku. Klasický starý recept jen ozvláštníte tím, že si k nim dopřejete...

Najdete na iDNES.cz