Doba přípravy
30 minut
Množství
6
1 litr plnotučného mléka
250 ml smetany 33 %
50 g másla
2 lžíce hladké mouky
20 cm čerstvého kořene křenu
sůl, bílý pepř
500 g uzeného masa - kýta
citron
V hrnci rozpustíme máslo, které zasypeme hladkou moukou. Promícháme a chvilku necháme probublávat. Vznikne nám jemná máslová jíška, kterou zalijeme mlékem a dokonale vymícháme, aby vše bylo hladké a bez hrudek. Přidáme najemno nastrouhaný křen, a necháme cca 15 minut provařit ovšem za stálého míchání neboť se má tendenci velmi připalovat. Následně přidáme smetanu a necháme zvolna již jen bublat cca 5 minut. Nakonec omáčku dochutíme podle vlastní chuti – okyselíme citronem, zjemníme oříškem másla, osolíme, opepříme nebo můžeme přidat i čerstvě namletý křen. Podáváme s vařeným uzeným masem, houskovým nebo i karlovarským knedlíkem a lehce posypané čerstvým strouhaným křenem.