Doporučujeme

Silvestrovská párty doma? Dejte si jednohubky, rolky a kanapky

  • 0
Letošní silvestrovské oslavy budou pravděpodobně o hodně klidnější než ty loňské a předloňské. Ovšem nic nebrání tomu, abyste si je užili jako skuteční gurmáni. Zapomeňte na klasické chlebíčky se salátem a šunkou a připravte si tyto rafinované jednohubky.
Lososové rolky s liučinou

Lososové rolky

Ingredience:

  • 200 g lučiny
  • 200 g mascarpone
  • sůl a mletý černý pepř
  • šťáva z 1 citronu
  • malá hrst kopru + na ozdobu
  • 4 tortilly
  • 300 g plátků uzeného lososa
  • citron k podávání

Pracovní postup:

  1. V misce promícháme lučinu, mascarpone, sůl, pepř, čerstvě vymačkanou citronovou šťávu a kopr nasekaný najemno.
  2. Každou tortillu rovnoměrně potřeme připravenou pomazánkou. Pak je poklademe plátky uzeného lososa tak, aby nepřečnívaly přes okraje.
  3. Připravené a naplněné tortilly opatrně, ale pevně zarolujeme. Zabalíme je do potravinové fólie a necháme odležet alespoň 3 hodiny, ideálně přes noc. Pak je rozbalíme z fólie a nakrájíme šikmým řezem na menší kousky. Můžeme podávat s citronem a dozdobit koprem.
Kanapky s fíky, medem a kozím sýrem

Kanapky s fíky, medem a kozím sýrem

Ingredience:

  • 1 francouzská bageta
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 200 g kozího sýra
  • 150 g sušených fíků
  • 50 g kešu ořechy
  • 2 snítky tymiánu
  • med
  • 4 čerstvé fíky

Pracovní postup:

  1. Bagetu nakrájíme na plátky, pokapeme olivovým olejem a poklademe střídavě kousky kozího sýra a plátky sušených fíků.
  2. Posypeme nadrobno nasekanými kešu oříšky, lístky tymiánu a pokapeme medem.
  3. Kanapky vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C asi 4 minuty.
  4. Podáváme ještě teplé ozdobené plátkem čerstvého fíku.
Pažitkové krekry s pažitkovou pomazánkou

Pažitkové krekry s pažitkovou pomazánkou

Ingredience:

  • 125 g másla
  • 125 g měkkého smetanového sýra
  • 125 g hladké mouky
  • 2 lžíce pažitky
  • sůl 

Na pomazánku:

  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 30 g másla
  • 1 lžička olivového oleje
  • 30 g pažitky
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 lžička sušené bazalky

Pracovní postup:

  1. Máslo nastrouháme a necháme povolit. Utřeme ho s měkkým sýrem dohladka. Poté zapracujeme prosátou hladkou mouku, nasekanou pažitku a špetku soli. Vše dobře promícháme, z těsta uplácáme kouli a zabalíme ji do potravinářské fólie. Uložíme na 1 hodinu do chladničky.
  2. Těsto vyndáme, necháme krátce povolit a vyválíme z něho 5 mm silný plát, ze kterého vykrojíme krekry o průměru asi 4 cm a přendáme je na plech s pečicím papírem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 220 °C asi 10 minut dozlatova. Po upečení necháme vychladnout.
  3. Během chladnutí si připravíme pomazánku. Tvaroh vyšleháme s máslem a olivovým olejem dohladka. Přidáme nasekanou pažitku, ochutíme solí, pepřem a bazalkou. Podáváme spolu s krekry.
Křenové jednohubky s karamelizovanými ořechy

Křenové jednohubky s karamelizovanými ořechy

Ingredience:

  • 50 g čerstvého křenu
  • 250 g lučiny
  • sůl a mletý černý pepř
  • 2 lžíce mléka
  • 100 g vlašských ořechů
  • 1 lžíce medu
  • 5 rohlíků
  • 1 hrst lístků polníčku

Pracovní postup:

  1. Křen oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. V míse ho vyšleháme s lučinou dohladka, podle chuti osolíme, opepříme a přidáme mléko. Pokud máme raději ostřejší pomazánku, přidáme nastrouhaný křen.
  2. V pánvi nasucho opražíme vlašské ořechy, přidáme med a vše za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Ořechy v karamelu důkladně obalíme ze všech stran a vyklopíme na pečicí papír vychladnout.
  3. Rohlíky pokrájíme na kolečka, každé potřeme vyšší vrstvou pomazánky. Povrch ozdobíme karamelovými ořechy a lístkem polníčku.
Zapékané sýrové topinky se sušenou šunkou

Zapékané sýrové topinky se sušenou šunkou

Ingredience:

  • 150 g bílého jogurtu
  • 150 g strouhaného sýra
  • 150 g libové šunky
  • 1 vejce
  • 10 plátků veky
  • 100 g schwarzwaldské šunky

Pracovní postup:

  1. Z jogurtu, nastrouhaného sýra, najemno nakrájené šunky a vejce umícháme pomazánku. Solíme jen mírně, všechny ingredience už slané jsou. Pomazánku naneseme na plátky veky.
  2. Plech vyložíme pečicím papírem a chlebíčky na něj naskládáme. Plech vložíme do předehřáté trouby na 170 °C a pečeme přibližně 20 minut dozlatova. 
  3. Na hotové chlebíčky naaranžujeme plátek sušené šunky a podáváme.

  • Vybrali jsme pro Vás