Lososové rolky
Ingredience:
- 200 g lučiny
- 200 g mascarpone
- sůl a mletý černý pepř
- šťáva z 1 citronu
- malá hrst kopru + na ozdobu
- 4 tortilly
- 300 g plátků uzeného lososa
- citron k podávání
Pracovní postup:
- V misce promícháme lučinu, mascarpone, sůl, pepř, čerstvě vymačkanou citronovou šťávu a kopr nasekaný najemno.
- Každou tortillu rovnoměrně potřeme připravenou pomazánkou. Pak je poklademe plátky uzeného lososa tak, aby nepřečnívaly přes okraje.
- Připravené a naplněné tortilly opatrně, ale pevně zarolujeme. Zabalíme je do potravinové fólie a necháme odležet alespoň 3 hodiny, ideálně přes noc. Pak je rozbalíme z fólie a nakrájíme šikmým řezem na menší kousky. Můžeme podávat s citronem a dozdobit koprem.
Kanapky s fíky, medem a kozím sýrem
Ingredience:
- 1 francouzská bageta
- 3 lžíce olivového oleje
- 200 g kozího sýra
- 150 g sušených fíků
- 50 g kešu ořechy
- 2 snítky tymiánu
- med
- 4 čerstvé fíky
Pracovní postup:
- Bagetu nakrájíme na plátky, pokapeme olivovým olejem a poklademe střídavě kousky kozího sýra a plátky sušených fíků.
- Posypeme nadrobno nasekanými kešu oříšky, lístky tymiánu a pokapeme medem.
- Kanapky vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C asi 4 minuty.
- Podáváme ještě teplé ozdobené plátkem čerstvého fíku.
Pažitkové krekry s pažitkovou pomazánkou
Ingredience:
- 125 g másla
- 125 g měkkého smetanového sýra
- 125 g hladké mouky
- 2 lžíce pažitky
- sůl
Na pomazánku:
- 250 g plnotučného tvarohu
- 30 g másla
- 1 lžička olivového oleje
- 30 g pažitky
- čerstvě mletý pepř
- 1 lžička sušené bazalky
Pracovní postup:
- Máslo nastrouháme a necháme povolit. Utřeme ho s měkkým sýrem dohladka. Poté zapracujeme prosátou hladkou mouku, nasekanou pažitku a špetku soli. Vše dobře promícháme, z těsta uplácáme kouli a zabalíme ji do potravinářské fólie. Uložíme na 1 hodinu do chladničky.
- Těsto vyndáme, necháme krátce povolit a vyválíme z něho 5 mm silný plát, ze kterého vykrojíme krekry o průměru asi 4 cm a přendáme je na plech s pečicím papírem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 220 °C asi 10 minut dozlatova. Po upečení necháme vychladnout.
- Během chladnutí si připravíme pomazánku. Tvaroh vyšleháme s máslem a olivovým olejem dohladka. Přidáme nasekanou pažitku, ochutíme solí, pepřem a bazalkou. Podáváme spolu s krekry.
Křenové jednohubky s karamelizovanými ořechy
Ingredience:
- 50 g čerstvého křenu
- 250 g lučiny
- sůl a mletý černý pepř
- 2 lžíce mléka
- 100 g vlašských ořechů
- 1 lžíce medu
- 5 rohlíků
- 1 hrst lístků polníčku
Pracovní postup:
- Křen oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. V míse ho vyšleháme s lučinou dohladka, podle chuti osolíme, opepříme a přidáme mléko. Pokud máme raději ostřejší pomazánku, přidáme nastrouhaný křen.
- V pánvi nasucho opražíme vlašské ořechy, přidáme med a vše za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Ořechy v karamelu důkladně obalíme ze všech stran a vyklopíme na pečicí papír vychladnout.
- Rohlíky pokrájíme na kolečka, každé potřeme vyšší vrstvou pomazánky. Povrch ozdobíme karamelovými ořechy a lístkem polníčku.
Zapékané sýrové topinky se sušenou šunkou
Ingredience:
- 150 g bílého jogurtu
- 150 g strouhaného sýra
- 150 g libové šunky
- 1 vejce
- 10 plátků veky
- 100 g schwarzwaldské šunky
Pracovní postup:
- Z jogurtu, nastrouhaného sýra, najemno nakrájené šunky a vejce umícháme pomazánku. Solíme jen mírně, všechny ingredience už slané jsou. Pomazánku naneseme na plátky veky.
- Plech vyložíme pečicím papírem a chlebíčky na něj naskládáme. Plech vložíme do předehřáté trouby na 170 °C a pečeme přibližně 20 minut dozlatova.
- Na hotové chlebíčky naaranžujeme plátek sušené šunky a podáváme.