Jogurtové pochutnání. Zdravé a chutné svačinky do školy i do práce

Část 4/4
Ilustrační snímek

Co možná nevíte o jogurtu

Každý Čech zkonzumuje za rok průměrně 15,5 kg jogurtů a zakysaných mléčných nápojů.

Už naši předkové věděli, že fermentované, tedy zakysané potraviny, jako třeba jogurt, jsou zdraví prospěšné. Ovlivňují totiž střevní mikrofloru, kde se nachází více než 70 % buněk imunitního systému. Jogurt se v minulosti dokonce prodával v lékárně jako lék. Ten bílý je mj. zdrojem řady tělu prospěšných živin, včetně bílkovin, tuků, sacharidů, vitamínů a minerálů, zvláště vápníku.

Abychom o zakysaném výrobku mohli hovořit jako o jogurtu, je nutné, aby obsahoval ušlechtilé mikroorganismy – konkrétně Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophyllus.

Podle u nás platné právní normy musí produkt označený jako jogurt obsahovat živou mikrofloru v přesně definovaném množství, a to 10 milionů zárodků na 1 gram. Poměr obou mikroorganismů může být různý, převažují-li laktobacily, je chuť kyselejší.

Jogurty se dělí na čtyři typy. Jogurt s nerozmíchaným koagulátem zraje přímo ve spotřebitelském obalu. Má pevnou, gelovitou konzistenci, která se nepravidelně láme. Mírné vyvstávání syrovátky na povrchu není na závadu. Jogurt s rozmíchaným koagulátem zraje v procesním tanku a teprve pak se plní. Konzistence je hladká a krémovitá. Řecký jogurt má vysoký obsah bílkovin, zhruba 2,5krát více než běžné jogurty. Je velmi hustý a krémovitý. Po fermentaci se z něj odstraňuje syrovátka, a tím se přirozeně zvýší obsah bílkovin (nejméně 5,6 %, ale obvykle více než 8 %). Jogurt řeckého typu má také vysoký obsah bílkovin, ale toho je dosaženo dodatečným přidáním.

Pro výrobu bílého jogurtu se mohou použít pouze látky mléčného původu – čili mléko, mléčná bílkovina, sušené mléko, smetana, popřípadě jejich směsi, a mléčná kultura. Bílý jogurt nesmí obsahovat žádné škroby či jiné stabilizátory konzistence.

Kdo nemusí bílý jogurt, ten si může koupit buď ovocný, nebo výrobek s příchutí. Rozdíl mezi ovocným jogurtem a jogurtem s příchutí je v použité ochucující složce – ovocný jogurt obsahuje skutečné ovoce, kdežto jogurt s příchutí pouze aroma. Sledujte proto etikety, kde se tento údaj musí povinně uvádět.

Autor:
  • Nejčtenější

Snídaně je grunt. Pomůže s hubnutím i soustředěním, dodá energii. Jak na ni?

18. května 2024

Mezinárodní průzkum Barometr Food ukázal, že stravování Čechů není tak úplně v pořádku. Tak třeba...

Borůvkové sušenky

Borůvkové sušenky

Střední

90 min

Křehké sušenky s polevou skvělé na svačinku či snídani.

Čokoládový dort s ibiškem

Čokoládový dort s ibiškem

Střední

120 min

Dokonalý dort, kterým každého ohromíte.

Růžové mléko s malinami

Růžové mléko s malinami

Lehké

10 min

Osvěžující mléko, které si oblíbí určitě i vaše děti.

Levandulové lanýže

Levandulové lanýže

Střední

45 min

Kvete vám na zahradě levandule? Využijte ji k přípravě těchto lákavých bonbónů.

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...