Zelenina s jogurtovým a rajčatovým dipem
Ingredience na 4 porce:
- 4 mrkve
- 1 řapíkatý celer
- 500 g bílého smetanového jogurtu
- čerstvé bylinky dle chuti
- 1/2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička olivového oleje
- 6 zralých rajčat
- 1 malá cibule
- 1/2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička olivového oleje
- balzamikový krém
- petrželka
- sůl a čerstvě mletý pepř
Pracovní postup:
- Mrkev omyjeme, oloupeme, očistíme a nakrájíme na delší kousky. Řapíky celeru omyjeme, osušíme, rozebereme a také nakrájíme.
- V misce smícháme bílý jogurt, nasekané bylinky, citronovou šťávu a olivový olej. Pak dip dochutíme solí a pepřem a přendáme do malých skleniček s víčkem.
- Rajčata nakrojíme do kříže, postupně vkládáme do horké vody a po chvilce vyndáme a oloupeme. Nakrájíme je nadrobno.
- Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Smícháme s rajčaty, přidáme nasekanou petrželku, trochu olivového oleje a citronové šťávy, zakápneme balzamikem a dochutíme solí a pepřem. Také rozdělíme do skleniček s víčkem.
- Na svačinu si zabalíme kousky zeleniny do krabičky a k tomu přibalíme skleničky s dipy. Pojídáme o přestávce ve škole nebo při pracovní pauze, když nás začne honit mlsná.