Jogurtové smoothie s banánem a jahodami
Ingredience na 4 porce:
- 4 banány
- hrst omytých jahod
- 150 g bílého jogurtu
Pracovní postup:
- Banány oloupeme a nalámeme je do nádoby mixéru.
- Přidáme omyté jahody a jogurt.
- Mixujeme asi minutu, nalijeme do uzavíratelné sklenice, zavíčkujeme a vezmeme s sebou do školy nebo do práce na svačinu. Kdo chce, přibalí si ještě široké brčko pro stylovou konzumaci.
Tip: Zkuste místo jahod přidat mango, borůvky nebo pomeranč.
Jogurt s domácí granolou a ovocem
Ingredience na 4 porce:
- 8 lžic ovesných vloček
- 8 lžic loupaných a nasekaných mandlí
- 4 lžíce nasekaných lískových oříšků
- 1 lžíce chia semínek
- 3 lžíce kokosového oleje
- 3 lžíce tekutého medu
- 1 lžička mleté skořice
- špetka soli
- 5 lžic kokosových lupínků
- bílý jogurt, ideálně řecký
- čerstvé nebo kompotované ovoce dle chuti a dostupnosti
Pracovní postup:
- Ve větší míse smícháme ovesné vločky, nasekané mandle i oříšky a chia semínka. Přidáme sůl a mletou skořici a zamícháme.
- Ve skleničce prošleháme kokosový olej s medem.
- Do mísy se suchou směsí nalijeme tekutou směs a promícháme.
- Plech vyložíme pečicím papírem a na něj rovnoměrně rozprostřeme vzniklou hmotu.
- Pečeme na 170 °C asi 20 minut, pak přidáme kokosové lupínky, promícháme a pečeme ještě asi 10 minut.
- Necháme zcela vychladnout a nasypeme do sklenice s uzávěrem.
- Na svačinku do školy nebo do práce dáme do zavírací skleničky (třeba od marmelády) několik lžic jogurtu, čerstvé nebo kompotované ovoce a dvě lžíce granoly. Zavíčkujeme a nezapomeneme doma lžičku.
Zelenina s jogurtovým a rajčatovým dipem
Ingredience na 4 porce:
- 4 mrkve
- 1 řapíkatý celer
- 500 g bílého smetanového jogurtu
- čerstvé bylinky dle chuti
- 1/2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička olivového oleje
- 6 zralých rajčat
- 1 malá cibule
- 1/2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička olivového oleje
- balzamikový krém
- petrželka
- sůl a čerstvě mletý pepř
Pracovní postup:
- Mrkev omyjeme, oloupeme, očistíme a nakrájíme na delší kousky. Řapíky celeru omyjeme, osušíme, rozebereme a také nakrájíme.
- V misce smícháme bílý jogurt, nasekané bylinky, citronovou šťávu a olivový olej. Pak dip dochutíme solí a pepřem a přendáme do malých skleniček s víčkem.
- Rajčata nakrojíme do kříže, postupně vkládáme do horké vody a po chvilce vyndáme a oloupeme. Nakrájíme je nadrobno.
- Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Smícháme s rajčaty, přidáme nasekanou petrželku, trochu olivového oleje a citronové šťávy, zakápneme balzamikem a dochutíme solí a pepřem. Také rozdělíme do skleniček s víčkem.
- Na svačinu si zabalíme kousky zeleniny do krabičky a k tomu přibalíme skleničky s dipy. Pojídáme o přestávce ve škole nebo při pracovní pauze, když nás začne honit mlsná.
Co možná nevíte o jogurtu
Každý Čech zkonzumuje za rok průměrně 15,5 kg jogurtů a zakysaných mléčných nápojů.
Už naši předkové věděli, že fermentované, tedy zakysané potraviny, jako třeba jogurt, jsou zdraví prospěšné. Ovlivňují totiž střevní mikrofloru, kde se nachází více než 70 % buněk imunitního systému. Jogurt se v minulosti dokonce prodával v lékárně jako lék. Ten bílý je mj. zdrojem řady tělu prospěšných živin, včetně bílkovin, tuků, sacharidů, vitamínů a minerálů, zvláště vápníku.
Abychom o zakysaném výrobku mohli hovořit jako o jogurtu, je nutné, aby obsahoval ušlechtilé mikroorganismy – konkrétně Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophyllus.
Podle u nás platné právní normy musí produkt označený jako jogurt obsahovat živou mikrofloru v přesně definovaném množství, a to 10 milionů zárodků na 1 gram. Poměr obou mikroorganismů může být různý, převažují-li laktobacily, je chuť kyselejší.
Jogurty se dělí na čtyři typy. Jogurt s nerozmíchaným koagulátem zraje přímo ve spotřebitelském obalu. Má pevnou, gelovitou konzistenci, která se nepravidelně láme. Mírné vyvstávání syrovátky na povrchu není na závadu. Jogurt s rozmíchaným koagulátem zraje v procesním tanku a teprve pak se plní. Konzistence je hladká a krémovitá. Řecký jogurt má vysoký obsah bílkovin, zhruba 2,5krát více než běžné jogurty. Je velmi hustý a krémovitý. Po fermentaci se z něj odstraňuje syrovátka, a tím se přirozeně zvýší obsah bílkovin (nejméně 5,6 %, ale obvykle více než 8 %). Jogurt řeckého typu má také vysoký obsah bílkovin, ale toho je dosaženo dodatečným přidáním.
Pro výrobu bílého jogurtu se mohou použít pouze látky mléčného původu – čili mléko, mléčná bílkovina, sušené mléko, smetana, popřípadě jejich směsi, a mléčná kultura. Bílý jogurt nesmí obsahovat žádné škroby či jiné stabilizátory konzistence.
Kdo nemusí bílý jogurt, ten si může koupit buď ovocný, nebo výrobek s příchutí. Rozdíl mezi ovocným jogurtem a jogurtem s příchutí je v použité ochucující složce – ovocný jogurt obsahuje skutečné ovoce, kdežto jogurt s příchutí pouze aroma. Sledujte proto etikety, kde se tento údaj musí povinně uvádět.