Doporučujeme

Jogurtové pochutnání. Zdravé a chutné svačinky do školy i do práce

  • 2
Ať už každé ráno dumáte nad tím, co dát potomkovi do školy k svačině, aby to zase nedonesl domů, nebo patříte k těm, koho v práci pravidelně přepadává mlsná, potřebujete možná novou kulinární inspiraci. Máme pro vás rovnou tři, které váš problém snadno vyřeší. Jejich společným jmenovatelem je jogurt.
Jogurtové smoothie s ovocem

Jogurtové smoothie s banánem a jahodami

Ingredience na 4 porce:

  • 4 banány
  • hrst omytých jahod
  • 150 g bílého jogurtu

Pracovní postup:

  1. Banány oloupeme a nalámeme je do nádoby mixéru.
  2. Přidáme omyté jahody a jogurt.
  3. Mixujeme asi minutu, nalijeme do uzavíratelné sklenice, zavíčkujeme a vezmeme s sebou do školy nebo do práce na svačinu. Kdo chce, přibalí si ještě široké brčko pro stylovou konzumaci.

Tip: Zkuste místo jahod přidat mango, borůvky nebo pomeranč.

Jogurt s granolou a ovocem

Jogurt s domácí granolou a ovocem

Ingredience na 4 porce:

  • 8 lžic ovesných vloček
  • 8 lžic loupaných a nasekaných mandlí
  • 4 lžíce nasekaných lískových oříšků
  • 1 lžíce chia semínek
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 3 lžíce tekutého medu
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka soli
  • 5 lžic kokosových lupínků
  • bílý jogurt, ideálně řecký
  • čerstvé nebo kompotované ovoce dle chuti a dostupnosti

Pracovní postup:

  1. Ve větší míse smícháme ovesné vločky, nasekané mandle i oříšky a chia semínka. Přidáme sůl a mletou skořici a zamícháme.
  2. Ve skleničce prošleháme kokosový olej s medem.
  3. Do mísy se suchou směsí nalijeme tekutou směs a promícháme.
  4. Plech vyložíme pečicím papírem a na něj rovnoměrně rozprostřeme vzniklou hmotu.
  5. Pečeme na 170 °C asi 20 minut, pak přidáme kokosové lupínky, promícháme a pečeme ještě asi 10 minut.
  6. Necháme zcela vychladnout a nasypeme do sklenice s uzávěrem.
  7. Na svačinku do školy nebo do práce dáme do zavírací skleničky (třeba od marmelády) několik lžic jogurtu, čerstvé nebo kompotované ovoce a dvě lžíce granoly. Zavíčkujeme a nezapomeneme doma lžičku.
Zelenina s jogurtovým a rajčatovým dipem

Zelenina s jogurtovým a rajčatovým dipem

Ingredience na 4 porce:

  • 4 mrkve
  • 1 řapíkatý celer
  • 500 g bílého smetanového jogurtu
  • čerstvé bylinky dle chuti
  • 1/2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička olivového oleje
  • 6 zralých rajčat
  • 1 malá cibule
  • 1/2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička olivového oleje
  • balzamikový krém
  • petrželka
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Mrkev omyjeme, oloupeme, očistíme a nakrájíme na delší kousky. Řapíky celeru omyjeme, osušíme, rozebereme a také nakrájíme.
  2. V misce smícháme bílý jogurt, nasekané bylinky, citronovou šťávu a olivový olej. Pak dip dochutíme solí a pepřem a přendáme do malých skleniček s víčkem.
  3. Rajčata nakrojíme do kříže, postupně vkládáme do horké vody a po chvilce vyndáme a oloupeme. Nakrájíme je nadrobno.
  4. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Smícháme s rajčaty, přidáme nasekanou petrželku, trochu olivového oleje a citronové šťávy, zakápneme balzamikem a dochutíme solí a pepřem. Také rozdělíme do skleniček s víčkem.
  5. Na svačinu si zabalíme kousky zeleniny do krabičky a k tomu přibalíme skleničky s dipy. Pojídáme o přestávce ve škole nebo při pracovní pauze, když nás začne honit mlsná.
Ilustrační snímek

Co možná nevíte o jogurtu

Každý Čech zkonzumuje za rok průměrně 15,5 kg jogurtů a zakysaných mléčných nápojů.

Už naši předkové věděli, že fermentované, tedy zakysané potraviny, jako třeba jogurt, jsou zdraví prospěšné. Ovlivňují totiž střevní mikrofloru, kde se nachází více než 70 % buněk imunitního systému. Jogurt se v minulosti dokonce prodával v lékárně jako lék. Ten bílý je mj. zdrojem řady tělu prospěšných živin, včetně bílkovin, tuků, sacharidů, vitamínů a minerálů, zvláště vápníku.

Abychom o zakysaném výrobku mohli hovořit jako o jogurtu, je nutné, aby obsahoval ušlechtilé mikroorganismy – konkrétně Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophyllus.

Podle u nás platné právní normy musí produkt označený jako jogurt obsahovat živou mikrofloru v přesně definovaném množství, a to 10 milionů zárodků na 1 gram. Poměr obou mikroorganismů může být různý, převažují-li laktobacily, je chuť kyselejší.

Jogurty se dělí na čtyři typy. Jogurt s nerozmíchaným koagulátem zraje přímo ve spotřebitelském obalu. Má pevnou, gelovitou konzistenci, která se nepravidelně láme. Mírné vyvstávání syrovátky na povrchu není na závadu. Jogurt s rozmíchaným koagulátem zraje v procesním tanku a teprve pak se plní. Konzistence je hladká a krémovitá. Řecký jogurt má vysoký obsah bílkovin, zhruba 2,5krát více než běžné jogurty. Je velmi hustý a krémovitý. Po fermentaci se z něj odstraňuje syrovátka, a tím se přirozeně zvýší obsah bílkovin (nejméně 5,6 %, ale obvykle více než 8 %). Jogurt řeckého typu má také vysoký obsah bílkovin, ale toho je dosaženo dodatečným přidáním.

Pro výrobu bílého jogurtu se mohou použít pouze látky mléčného původu – čili mléko, mléčná bílkovina, sušené mléko, smetana, popřípadě jejich směsi, a mléčná kultura. Bílý jogurt nesmí obsahovat žádné škroby či jiné stabilizátory konzistence.

Kdo nemusí bílý jogurt, ten si může koupit buď ovocný, nebo výrobek s příchutí. Rozdíl mezi ovocným jogurtem a jogurtem s příchutí je v použité ochucující složce – ovocný jogurt obsahuje skutečné ovoce, kdežto jogurt s příchutí pouze aroma. Sledujte proto etikety, kde se tento údaj musí povinně uvádět.


  • Vybrali jsme pro Vás