Vzpomínka na zradu i symbol odpuštění. Kdy je ten správný čas péct jidáše

  13:25
Podle tradice se připravují na Škaredou středu a podávají na Zelený čtvrtek, nadýchané jidáše si však můžete upéct klidně už dnes. Kde vzalo kynuté pečivo svůj název a proč se peče právě před velikonočními svátky?
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin ŠpeldaKulinární studio MAFRA

Jidáš byl jedním z dvanácti Kristových učedníků, ale na rozdíl od jeho věrných se neštítil přijmout úplatu třiceti stříbrných a zradil svého učitele. Ježíše zatkli, mučili a nakonec ukřižovali. Když si nešťastný Jidáš uvědomil, co způsobil, oběsil se ze zoufalství nad svým činem. Tolik vypráví novozákonní příběh...

Jako symbolická připomínka Jidášovy zrady se na Škaredou středu tradičně pečou jidáše. Jedná se o sladké pečivo, které může tvarem připomínat stočený provaz „oběšence“.

Vyskytuje se však i jako velikonoční bochánek nebo má podobu zvířat (nejčastěji ptáků, hadů, housenek, šneků či holubiček). Častým motivem je i podkova, uzlík nebo copánek.

S medem i rozinkami

Jidáše se pekly (a dodnes pečou) z kynutého těsta, podobného tomu na mazanec nebo na vánočku. Jeho nadýchanost byla daná kváskem, který si hospodyně připravovaly z droždí, mléka, mouky a cukru, těsto dlouho hnětly rukama, aby bylo co nejvláčnější a doslova se rozplývalo na jazyku. Aby jidáše byly co nejchutnější, přislazovaly se rozinkami či jiným sušeným ovocem.

Vypracované kynuté těsto se pak pod rukama šikovných selek, děveček nebo dětí měnilo v roztodivné uzlíky, bochánky či zvířecí tvary. Aby jidáše získaly vláčnou chuť, nechávaly se na plechu ještě chvíli dokynout a potíraly se směsí z rozšlehaného vejce a vody, která jim propůjčila krásný lesk. V některých oblastech Čech a Moravy se podle obyčeje jidáše navrch sypaly drobenkou.

Beránek, pučálka, nádivka. Kde se vzaly tradiční velikonoční pokrmy

Jidáše se vždycky pekly dozlatova. Dnes bychom řekli, že je hospodyňky vložily do vyhřáté trouby na 180 až 190 °C a nechaly je péct zhruba půl hodinky. Potom následovala ještě jedna fáze tradiční přípravy.

Upečené a ještě teplé jidáše se pomašlovaly směsí vytvořenou z másla a medu, pečivo tak získalo trochu lepkavější povrch, který dodal bochánkům zároveň lahodnou chuť.

Vhodný čas na jidáše

Podle tradice se jedly ráno na Zelený čtvrtek. Sladká snídaně měla být připomínkou Jidášovy zrady, ale také odpuštění. Pro hříšníky byl tento rituál velkým darem, protože my všichni jsme občas takoví „Jidášové“ a potřebujeme mít šanci začít znovu.

Naši předkové měli s pojídáním jidášů spojenou ještě jednu pověru. Věřili, že sladké pečivo je uchrání před nemocemi a přinese jim pevné zdraví. Zároveň se říkalo, že kdo jí jidáše, toho vosa nebodne a had neuštkne. To byl další dobrý důvod, proč si sladké velikonoční bochánky dopřát ve vrchovaté míře.

Spoustu dalších skvělých velikonočních receptů najdete na www.idnes.cz/recepty/velikonoce

Autor:
  • Nejčtenější

Češi, do toho! Chuťovky (nejen) k pivu pro hokejové fanoušky a fanynky

25. května 2024

Hokejové mistrovství světa jde do finále a my jsme u toho. Co si napínavé chvíle u obrazovky nebo...

Salát z mladé kořenové zeleniny

Salát z mladé kořenové zeleniny

Lehké

30 min

S blížícím se létem určitě uvítáte zdravý recept.

Jarní salát se zeleninou

Jarní salát se zeleninou

Lehké

15 min

Velmi zdravý salát, na jehož přípravu potřebujete i čerstvé bylinky.

Polévka minestrone s rajčaty

Polévka minestrone s rajčaty

Střední

30 min

Skvělá italská polévka plná zeleniny.

Hráškový krém s citronovým creme fraîche

Hráškový krém s citronovým crème fraîche

Střední

40 min

Recept na lahodný hráškový krém, který si zaručeně oblíbíte.

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...