- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Osobně preferuji nákup sudového vína ve vinotéce. Pokud chci, dají mi ochutnat a tak vím, co kupuji. Žádná lahev mi nezaručí, že neobsahuje nepitelnou tekutinu.
Myslím, že pro 90% lidí by pro základní výběr stačila jednoduchá rada. Požadovaná odrůda, lahev s vypouklým dnem, vyšší obsah alkoholu a požadovaná sladkost.
Bohužel žádný z uvedených požadavků není směrodatný pro kvalitu vína.
Nejlepsi vino je Alpskej ryzlink - krabicova Poezie rizla francovkou...
Boze, jak jsme to mohli pit
My začínali na krabicovým Bohatýrovi
Vína s přívlastkem nejsou vína s nejvyšší kvalitou!!! Bože, to se stupňuje jen podle cukernatosti hroznů při sklizni a to s výslednou kvalitou nemá nic společného... Ano, je tam vyšší potenciál, ale vždy záleží na vinaři, co s tím udělá...
Že já to vůbec čtu
Neni to uplne tak, bo dle vinarskeho zakona je to opravdu kategorie vin, ktera ma nejvyssi pozadavky na kvalitu. Napriklad se nesmi docukrovat. Takze urcita zaruka kvality to je, zaruka, ze to kazdymu bude chutnat to neni.A opravdu to neni jen v cukernatosti, ale predevsim v tom, ze podlehaji prisnejsi kontrole, registraci, parametrum....
Osobně si myslím, že pro začátek bude stačit řídit se cenou.
Mercedesa za cenu Trabanta chce každý, chce to soudnost.
Bílé za min 100,-Kč a červené za min. 150,-Kč a nenáročný
konzument nemůže udělat chybu.
Občas se i tato vína dají koupit a akci.
Moje doporučení se týkají nenáročných konzumentů a českých vinařství!!!
Kromě oblíbených odrůd je dobré ochutnat a pak se držet konkrétního vinařství. Při otevřených sklepech se rád podívám na technologii výroby a i to už něco napovídá. Kupuji jen lahvované a za rozumnou cenu lze ve Velkých Pavlovicích u Balouna nebo Zborovského koupit velmi dobré víno. Samozřejmě tam je ještě daleko více schopných vinařů včetně okolních obcí, ale já si už zvykl na ty dva.
České resp. moravské vína sú vo svete takmer neznáme. V poslednej dobe sa začínajú presadzovať aj na medzinárodných súťažiach, aj na tej najprestížnejšej uspeli, získali až 26 ocenení.
http://spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/310977-sutaz-v-parizi-vysoko-vyzdvihla-slovenske-vina/
Čo sa týka kvality slovenských vín, medzi tie kvalitnejšie patrí aj oblasť Radošíny a Rače, ktoré už storočia nechýba na anglickom ani rakúskom kráľovskom dvore.
Mária Terézia (1717 - 1780) udelila račianskej frankovke v roku 1767 dispozičné právo, ktorým z nej urobila privilegovaný nápoj hodný cisárskeho dvora. Podľa legendy si ju panovníčka Rakúsko-Uhorska obľúbila preto, že verila v jej uzdravujúce účinky aj vplyv na plodnosť.
"Biele víno, ktoré sa už od dávna pestuje v obci Radošina, sa podávalo na svadbe i korunovácii britskej kráľovnej Alžbety II., rovnako bolo toto víno servírované počas jednej vianočnej oslavy korunného princa Charlesa, a potom, v roku 2011, bolo podávané aj na svadbe princa Williama, takže si ho vlastne mali príležitosť vychutnať až tri generácie britskej kráľovskej dynastie Windsorovcov. Tento legendárny a zaujímavý príbeh odzrkadľuje svetovú reputáciu slovenského vína."
Každopádně to nic nemění na tom, že moravská bílá vína patří kvalitou ke světové špičce :-)
Takový informativní článek, hodně ze široka, ale jo, je třeba osvěty. Nicméně: "Ve vinotékách jsou lidé, kteří vínu věnují srdce i všechen čas" tak s tím bych hodně opatrně. Jako se vším, Kocourkov, kde každý může dělat co chce. Velmi často má vinotéku chuj co potřebuje vydělat na sudovce a tlačí do lidí co se dá. Nemá s odborníkem na víno nic společného, jde o kšeft. První poznávací znak může být sudová sladká Pálava za 75,-Kč litr :)
Já osobně dávám přednost vínům Čilským jejich kvalitu málokdo překoná.
akorát čilani s oblibou barikujou bílý vína a to já osobně moc nemusím