Doporučujeme

Hráškový krém s hruškami a mungo klíčky

Hráškový krém s hruškami a mungo klíčky | foto: Kulinární studio MAFRA

Hrušky se kamarádí se sýrem, ořechy i masem. Dejte si je naslano

  • 3
V koláči, marmeládě nebo kompotu jsou hrušky poměrně okoukanou záležitostí. Co si je vychutnat s troškou francouzského šarmu a ve slané podobě? Zkuste je přidat do polévky, slaného koláče nebo k masu či játrům. Budete překvapeni, jak skvěle si pochutnáte.
Hráškový krém s hruškami a mungo klíčky

Hráškový krém s hruškami a mungo klíčky

Ingredience:

  • 2 šalotky
  • 2 lžíce másla
  • 500 g mraženého hrášku
  • 1000 ml zeleninového vývaru
  •  sůl a pepř
  • 100 ml smetany

Na dokončení:

  • 1 lžíce másla
  • 1 hruška
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 100 ml bílého vína

Pracovní postup:

  1. Šalotku nakrájíme nadrobno a orestujeme ji na másle. Přidáme hrášek, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Když je hrášek měkký, polévku rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. Podle chuti ji osolíme, opepříme a zjemníme smetanou. 
  2. V pánvi necháme rozpustit máslo a přidáme nakrájené hrušky, které jsme zbavili jádřince. Krátce je opečeme a zasypeme cukrem. Promícháme a necháme je zkaramelizovat. Nakonec přilijeme víno a necháme vše krátce projít varem. Polévku rozdělíme do misek, do každé vložíme kousky hrušek a lžičku mungo klíčků.
Vepřová játra s hruška

Vepřová játra s hruškami

Ingredience:

  • 500 g vepřových jater (mohou být i kuřecí)
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • sůl a pepř
  • 80 g cukru
  • 2 lžíce másla
  • šťáva z poloviny citronu
  • 2 hrušky
  • 4 lžíce hruškovice

Pracovní postup:

  1. Játra nakrájíme na plátky, opečeme je na oleji a pak osolíme a opepříme. Dáme stranou.
  2. Do výpeku přidáme cukr, necháme ho rozpustit a vmícháme máslo a citronovou šťávu. Přidáme oloupané, jádřinců zbavené a nakrájené hrušky, hruškovici a chvíli provaříme. Játra podáváme s karamelizovanými hruškami a pečivem.
Slaný koláč s hruškami

Slaný koláč s hruškami

Ingredience:
Na těsto:

  • 210 g hladké mouky
  • 40 g mletých vlašských ořechů
  • sůl
  • 125 g másla + na vymazání
  • 1 žloutek + 1 vejce

Na náplň:

  • 1 větší hruška ¨
  • citronová šťáva na potření
  • 225 g smetanového sýra (Philadelphia)
  • 150 ml 33% smetany
  • 3 vejce
  • 175 g sýra s modrou plísní
  • 40 g vlašských ořechů + na ozdobu
  • 2 snítky tymiánu
  • mletý černý pepř
  • moučkový cukr na posypání
  • olivový olej na restování
  • hrst listů rukoly na dozdobení

Pracovní postup:

  1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme ořechy, sůl, kousky másla a vše prsty propracujeme na drobivou směs. Pak přidáme žloutek, 2 lžíce ledové vody a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme odležet cca 60 minut v chladničce.
  2. Těsto rozválíme na plát silný 6 mm a vyložíme jím formu o rozměru 36 x 10 cm vymazanou máslem. Prsty vytvarujeme okraje a dno propícháme vidličkou. Těsto necháme zatuhnout asi 15 minut v mrazničce. Formu s těstem vyložíme pečicím papírem a zatížíme fazolemi. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 10 minut. Poté odstraníme papír s fazolemi a dopékáme dalších cca 5 minut. Těsto potřeme prošlehaným vejcem (aby nenasáklo náplň) a pečeme dalších 7 minut. 
  3. Hrušku omyjeme, rozpůlíme a od středu nakrájíme 6 velmi tenkých plátků. Potřeme je citronovou šťávou a dáme stranou. Zbylou část hrušky rozkrájíme nadrobno. V míse promícháme krémový sýr se smetanou. Poté vmícháme postupně vejce (pokojové teploty), kousky hrušky a rozdrobený plísňový sýr. Nakonec přidáme nahrubo nasekané ořechy, omyté lístky tymiánu a pepř. Náplň rozetřeme na korpus a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 30 - 35 minut dozlatova. Koláč necháme vychladnout ve formě a poté vyjmeme. 
  4. Plátky hrušek posypeme lehce cukrem a na rozpálené pánvi opečeme dozlatova. Rozložíme je na povrch náplně. Koláč dozdobíme na oleji opečenými ořechy a okapanými propranými listy rukoly. Podáváme ho zakapaný ořechovým olejem. Koláč chutná nejlépe zchladlý na pokojovou teplotu.
Vepřové kotlety s gorgonzolou a hruškami

Vepřové kotlety s gorgonzolou a hruškami

Ingredience:

  • 2 červené cibule
  • 4 hrušky
  • olej
  • 600 g vepřových kotlet bez kosti
  • sůl a mletý černý pepř
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 150 ml smetany
  • 250 g gorgonzoly

Pracovní postup:

  1. Cibuli a hrušky očistíme, nakrájíme je na osminky a osolíme. V pánvi na rozpáleném oleji cibuli a hrušky orestujeme. Jakmile začnou karamelizovat, odstavíme pánev z plotny.
  2. Vepřové kotlety očistíme a nakrájíme na plátky. Maso lehce naklepeme, osolíme a z obou stran zprudka opečeme na oleji na pánvi. Opečené kotlety opepříme, promícháme je s cibulí a hruškami, přidáme nasekané větvičky rozmarýnu a vše rozprostřeme do pekáčku.
  3. Směs zalijeme smetanou, posypeme nakrájenou gorgonzolou a vložíme do trouby rozehřáté na 200 °C. Zapékáme asi 10 minut dozlatova, než se sýr rozpustí. Podáváme například s pečenými bramborami nebo rýží.

  • Vybrali jsme pro Vás